Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українці за ЕС, але проти НАТО

П'ятниця, 4 липня 2003, 13:50
54% громадян України готові проголосувати за членство в ЄС, 28% - за вступ до НАТО, якби голосування з цих питань проводилося у найближчу неділю. Про це свідчать результати опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" та фірмою "Тейлор Нельсон Софрез".

Тільки 14% виступають проти вступу до ЄС, 20% ще не визначилися. Проти НАТО готові висловитися 35% опитаних, ще 24% — не визначилися.

Коментуючи результати опитування, директор фонду "Демократичні ініціативи" Ілько Кучерів заявив, що він "категорично не згоден з таким ставленням громадян до НАТО".

"Ситуація така, що Україна протягом найближчих 3–4 років має реальні шанси стати членом НАТО, вступ до ЄС — більш далека перспектива", вважає Кучерів.

На його думку, непідтримка громадянами вступу до НАТО "пов’язана в першу чергу з тяжкою спадщиною радянською пропаганди та "холодної війни". Кучерів вважає, що серед противників вступу України до НАТО "поширені стереотипи, що не відповідають дійсності". Серед таких стереотипів про НАТО Кучерів назвав "агресивний військовий блок, який сам провокує конфлікти; що вступ до НАТО — це дорого для держави, що Україна не має таких коштів, що вступ до НАТО зіпсує стосунки з Росією".

Директор фонду вважає, що українська влада "повинна докласти зусиль для зміни ставлення громадян до Альянсу - в першу чергу потрібно провести елементарну просвітницьку кампанію щодо цілей і принципів існування НАТО".

Опитування проходило з 2 до 9 червня 2003 року. Опитування проводилися за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками й охоплює всі реґіони України. Було опитано 1200 респондентів. Похибка репрезентативності не перевищує 3%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: