Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Молоді, багаті і жінки надають перевагу Ющенку

П'ятниця, 4 липня 2003, 20:35
Віктор Ющенко залишається незмінним народним героєм і найулюбленішим кандидатом у президенти. Що не кажи, а ображених у нашій країні люблять. Такі висновки постійно випливають з соцдосліджень, і це знову підтверджує свіже червневе опитування ставлення громадян до кандидатів в президенти України.

Опитування проводилися Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) та кафедрою соціології Києво-Могилянської Академії з 6 по 15 червня 2003 року. Аналізувалося опитування 1989 осіб з усієї України, яким виповнилося 18 років. Цікаве дослідження тим, що показує статеву й майнову диференціацію електорату провідних політиків.

Респондентам ставилося традиційне запитання "Якби президентські вибори відбувалися найближчої неділі і в бюлетень для голосування були внесені такі кандидати, що б ви зробили?".

Ющенко – президент буржуазії

Кількість прихильників Ющенка істотно зростає зі збільшенням рівня добробуту респондентів. Тоді як рейтинг Симоненка із підвищенням добробуту, навпаки, знижується (опитані самі визначали свій матеріальний стан).

Серед тих, кому грошей не вистачає навіть на їжу, Симоненко набирає 20% прихильників, тоді як серед забезпечених людей – лише 4,2%.

Рейтинг же Ющенка зростає з 15,5% серед бідних до 33,5% у забезпечених людей.

Загалом бідний клас більше підтримує Мороза, Литвина та Януковича, а багатий – Тимошенко, Тігіпка та Медведчука.

Цікаво також, що серед багатих людей проголосували б проти всіх 17,4%, а серед бідних – 10,9%. Тоді як не визначилися з відповіддю більше бідні (16,5%), ніж забезпечені (9,6%).

Рівень електоральної підтримки Ющенка найвищий серед молоді 18-29 років (28%), хоча й в інших вікових групах він займає лідерські позиції.

Поділяти перше місце, і навіть поступатися, лідеру "Нашої України" доводиться лише у найстаршій віковій групі (від 60 років). Тут фаворит Симоненко. У нього 22,2%, у Ющенка – 21,1%.

Більш популярні у молодших вікових групах Тимошенко (8% серед молоді проти 3,5% серед найстарших) і Медведчук (6,1% і 2,8% відповідно).

А серед людей похилого віку, окрім Симоненка, сильнішу підтримку має Янукович (10% порівняно з 5,9% серед молоді). Разом із тим, у червні порівняно з травнем зросли рейтинги лідера комуністів у віковій групі 30-44 роки з 6 до 11%.

Якщо наміри голосувати за Ющенка та Тимошенко більш виражені серед людей з високим освітнім рівнем, то бажання голосувати за Симоненка із зростанням рівня освіти, навпаки, знижується. Причому дуже помітно.

Серед людей з початковою або неповною середньою освітою комуніст має 23,1% прихильників, а з вищою або незакінченою – лише 5,8%. Ющенко – 20,5 і 26%, а Тимошенко – 3,9 і 8,3% відповідно. Бажання голосувати проти всіх кандидатів чомусь різко зростає зі зростанням рівня освіти (14,4% з вищою і 4,7% з початковою).

В залежності від типу й розміру населених пунктів, відповіді також різняться.

Ющенко є найбільш популярним політиком у середніх та великих містах. І водночас серед сільських мешканців. Причому рівень його підтримки серед селян є помітно вищим, ніж в інших типах населених пунктів (аж 32,2% - тоді як у містах 17,9-23,3%).

А от у маленьких містечках (із числом мешканців до 100 тисяч) та в селищах міського типу найчастіше готові голосувати за Симоненка. При цьому стрімке зростання його рейтингу в цих населених пунктах відбулося протягом останніх семи місяців (з 9 % у листопаді 2002 року до 22 % у червні 2003 року). А електоральна підтримка Ющенка на цій території знизилася з 25 до 12%.

Мороза дещо частіше підтримують мешканці сіл (7,7% проти 4,4% у великих містах). Медведчука і Тимошенко навпаки, люблять більше у великих містах (у Медведчука 3% рейтинг в селі і 6% - у місті, у Тимошенко – 5,5% і 8,7% відповідно).

За Януковича також міські жителі готові голосувати помітно частіше (7,3%), ніж сільські (3,5%).

Залежно від статі, статистично значущі відмінності спостерігаються лише відносно Тимошенко та Януковича. За жінку-політика частіше солідарно готові голосувати жінки (7,3% порівняно з 4,7% чоловіків). І вона третя за симпатіями серед прекрасної статі – після Ющенка й Симоненка, звичайно.

А от Янукович має більшу підтримку серед чоловіків (8,7% проти 5,4% жінок). Серед жінок також помітно більше тих, хто ще не визначився, за кого голосуватиме (19,6%), ніж серед чоловіків (12,4%).

Отже, маємо: Україна поділена між Ющенком і Симоненком. Сьогодення нікого не влаштовує, молодь хоче жити як на Заході, старші молодість прагнуть повернути. Альтернативи цій опозиційній парі поки не існує.

На Сході України комуніст почав випереджати Януковича

Якщо говорити про президентський рейтинг, то незмінним лідером залишається Ющенко. Хоча показники його підтримки постійно змінюються – у порівнянні з аналогічними опитуваннями у 2002 році, а також у лютому й травні 2003. Порівняймо результати.

Зараз за Ющенка готові проголосувати 22,6% громадян України (21,4% у травні).

Другий у списку, Петро Симоненко, свою репутацію також виправив. Зараз його підтримує 13,6% населення. В листопаді 2002 року рейтинг лідера КПУ раптово знизився до 9,2%, а тепер він знову піднявся до рівня лютого 2002.

На третьому місці, із значним відставанням від лідерів, знаходиться Віктор Янукович. Він набрав 6,9% голосів, що менше, ніж травневі 8,1%. До того ж, прем'єру пощастило, що під час опитування ще не було продовольчої кризи. Інакше, напевно, таких показників не варто було б сподіватися.

Далі без значних змін у рейтингах ідуть Юлія Тимошенко (6,1%), Олександр Мороз (5,8%) та Віктор Медведчук (4,3%). Досить низькі показники народної довіри у Володимира Литвина (2,7%) і Сергія Тігіпка (1,3%).

Досить великий процент опитаних проголосували б проти всіх (12,2%) та ще не визначилися з відповіддю (16,4%).

Уподобання українців значно залежать від регіону проживання.

Так, у Західному регіоні Ющенко б'є всі рекорди – його підтримують 54%.

Значно зріс тут, порівняно з лютим, і рейтинг Тимошенко, який тепер становить 12% (у лютому – 7,6%). Також удвічі зменшилась кількість тих, хто проголосував би проти всіх (зараз – 5,6%, у лютому – 10,5%). А рейтинг Симоненка, і без того катастрофічно низький у регіоні, за останній місяць впав з 5 до 2,1%.

Найпопулярнішим залишається Ющенко також у Західно-Центральному регіоні, тобто Хмельницькій, Житомирській, Київській, Черкаській, Кіровоградській, Вінницькій областях і в Києві. Але тут рейтинг вдвічі менше, ніж на Заході – 26,2%.

За Симоненка тут готові проголосувати 8,6% опитаних, за Тимошенко – 9,5%, за Януковича – 3,8%, за Мороза – 8,9% і 4% за Медведчука.

Чернігівська, Сумська, Полтавська і Дніпропетровська області становлять Східно-Центральний регіон. Тут Ющенко користується меншим попитом – 19,3%, а Симоненко навпаки – 18,4%. До речі, довіра до лідера комуністів збільшилася саме за останній місяць, у травні його популярність становила 10,7%.

Значно впав порівняно з травнем рейтинг Януковича (з 7,6 до 2,5%). Найбільшою популярністю, порівняно з іншими регіонами, тут користується Тігіпко (3,1%; в інших регіонах 0,4-1,3%).

Чим ближче до Сходу, тим катастрофічніше падає рейтинг Ющенка і стрімкіше набирає сили Симоненко. Лідера комуністів на Сході традиційно підтримує більшість населення - 23,8%. Що значно більше, ніж місяць тому, коли його рейтинг становив 17,5%.

Після Симоненка найбільше тут люблять Януковича – 19,6%, і цей показник не дуже коливається (17,9 – 19,7% за останні півроку). Несподівано знизилася кількість прихильників Медведчука – 3,7% порівняно з 6,9% у лютому. Ющенко ж на Сході зовсім у програші – 5,3%, хоча ще в лютому набирав 8,9%.

Що стосується Півдня України, то за останній місяць зріс рейтинг Мороза – з 2,3 до 5,8%. Симоненко також "підстрибнув" за півроку з 10,7 до 15,6%. Ющенка тут підтримують не дуже – 9,8%, проте це більше, ніж 7,8% минулого місяця. Тут також найвищий на сьогодні рейтинг Медведчука – 6,3%.

Революції не буде

Соціологи також дослідили ставлення українців до революції.

Більшість населення України (62%) за еволюційний шлях розвитку нашої держави, 28% - за революційний, але без застосування насильства.

"Радикальних революціонерів", що його допускають – лише 5%.

Серед радикалів у три рази більше чоловіків (8,5%), ніж жінок (2,8%).

Цікаво, що прихильників революції більше серед людей із сивиною. Серед тих, кому від 40 до 69 років, таких 36%. Серед молоді (18-29 років) та респондентів до 40 років революціонерів менше (24,2-25,9%). І навіть у рядах людей, старших 70 років, більше "революціонерів" (32%), ніж серед молоді.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:45
Від початку повномасштабного вторгнення в Україні почали виробляти на 40–50% більше РЕБів, ніж раніше – експерт 
11:24
ДБР розслідує вибухи в Миколаєві: при вантаженні боєприпасів загинули бійці ЗСУ
11:20
Жінка, в якої почались перейми на евакуаційному рейсі, дісталася до місця призначення
11:15
За останні три місяці російських дронів на фронті стало щонайменше вдвічі більше – джерела
11:14
У порт великої Одеси вперше з 2022 року зайшов "справжній" контейнеровоз з Китаю
11:05
відеоУ російському Омську горять ємності з нафтопродуктами
11:05
Папа Римський закликав країни, які воюють, сісти за стіл переговорів
11:03
Зеленський зустрівся у Києві з міністром фінансів Британії: говорили про санкції
10:59
Ділки в погонах поліції намагались підзаробити на "колабораціонізмі": вимагали $100 тисяч
10:56
Попри зниження споживання на 10% Україна все ще відчуває дефіцит електроенергії
Усі новини...