Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма: Якщо Ющенко заблокує реформу, він візьме всю відповідальність

Вівторок, 8 липня 2003, 14:02
У понеділок Кучма дав інтерв'ю Національній телекомпанії України. Хоча, як кажуть, останні дні він дещо занедужав – під час саміту ГУУАМ тягнув слова, а на вихідних не поїхав до Вільнюсу з неофіційним візитом.

Рідкісна в журналістській кар'єрі нагода поспілкуватися з "гарантом" випала новому долганову Миколі Канішевському, новому обличчю СДПУ(О) на УТ-1. Йому пощастило – він говорив із Кучмою в його кабінеті, і тому вся країна могла бачити скромний меблевий гарнітур президента із позолоченим оздобленням.

Однак інтерв'ю запам'яталося все ж не цим, а публічною обіцянкою відкликати законопроект зі змін Конституції, а також розігнати парламент у випадках буйств – подібних до тих, які були минулого четверга. Для цього лише треба внести зміни до Конституції, які… Кучма зібрався анулювати (нелогічність у тому, що тоді в Раді залишиться лише законопроект депутатів, а там немає норм, які б можна було б застосовувати до таких ситуацій).

Ще у своєму інтерв'ю Кучма попіарив Ющенка.

Микола Канішевський: Як ви можете прокоментувати ситуацію у Верховній Раді минулого четверга, коли була заблокована робота парламенту?

Леонід Кучма: Це був виразний приклад суцільної політичної безвідповідальності. І не тільки з боку меншості, тобто опозиції, яка все частіше діє за принципом: "Чим гірше - тим краще".

Більшість, яка взяла на себе відповідальність, також була не на висоті і не змогла нічого протиставити брутальним діям опозиціонерів. Особливо неприпустимим є те, що було заблоковано голосування з абсолютно невідкладних питань агропромислової політики, які мали б забезпечити вихід зі скрутного становища, у яке ми потрапили у зв'язку із неврожаєм цього року.

Власне, заради того, аби унеможливити продемонстрований у четвер тип політичної поведінки, нам потрібна Конституційна реформа. Адже очевидно, що за умов недієздатності парламенту глава держави повинен мати право розпустити його. Вже саме існування такої норми спонукало б депутатів більш відповідально ставитися до своїх обов'язків.

Переконаний, ми не зможемо забезпечити усталений розвиток без невідкладного проведення політичної реформи - хто б не став президентом у 2004-му році.

Микола Канішевський: Леоніде Даниловичу, все-таки як буде далі, адже немає жодних гарантій, що блокування роботи парламенту не триватиме?

Леонід Кучма: Сьогодні існує два проекти: один - президентський, другий - парламентський. І якщо "каменем спотикання" став запропонований президентом проект змін до Конституції, я навіть готовий відкликати його.

Підкреслюю - відкликати свій проект. Хоча свої кроки назустріч Верховній Раді я робив неодноразово, і багато що враховано в тому проекті, який поданий до парламенту.

Але той проект, який поданий до парламенту - це не тільки моя позиція. Це позиція більшості громадян України, про що свідчать результати всенародного обговорення та соціологічних досліджень. І якщо опозиція виступає проти нього, вона має усвідомити, що виступає проти домінуючої в суспільстві думки і що вся відповідальність за це лягає на опозицію на чолі з "Нашою Україною" і особисто Ющенка.

Ну, не можна нескінченно говорити про те, як у тебе болить душа за долю "маленького українця" і одночасно блокувати прийняття так необхідних для того самого "маленького українця" рішень.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування