Кучма показав "кузькіну мать"

Вівторок, 8 липня 2003, 20:02
Кучма влаштував промивання мізків лідерам фракцій більшості. На процедурі також були присутні прем'єр Янукович і спікер Литвин. Після переговорів Раїса Богатирьова сказала, що під час зустрічі "атмосфера була абсолютно спокійна, толерантна, і, я б сказала, доброзичлива".

Депутати-більшовики виходили від Кучми і якось завзято розповідали, що вони "ого-го!": зможуть протистояти опозиції у четвер, якщо та знову почне блокувати роботу парламенту. Наголошували на цьому, але якось промовчували, про що ж домовилися.

Аж раптом Кравчук на півшляху до "мерседесу" вимовив ключову репліку, яка відкрила секрет цієї зустрічі з Кучмою. Той дав чітку установку, як має бути розв'язано конфлікт із опозицією щодо направлення до Конституційного суду законопроектів змін Конституції.

"Президент сказав таку фразу: Якщо буде направлено однією постановою два законопроекти [до Конституційного суду], то він свій відкличе. Тому що це є порушення. І він вважає, що цього порушення робити не можна", - заявив Кравчук.

Як відомо, напередодні опозиція голосно аплодувала заяві Кучми в інтерв'ю УТ-1. Тоді він сказав: "Якщо "каменем спотикання" став запропонований президентом проект змін до Конституції, я навіть готовий відкликати його". При цьому опоненти гаранта сміялися й розуміли, що таким чином Кучма надсилає сигнал більшовикам: він їх також робить винуватими у блокуванні реформи.

Мовляв, - звертається Кучма до більшовиків, - ви настільки немічні, що я навіть готовий відмовитися від улюбленого законопроекту.

У вівторок Кучма думку розвинув – він уточнив, чого вимагає від депутатів-більшовиків. Вимагає того ж самого, що і в минулий четвер – направити до Конституційного суду ТІЛЬКИ його законопроект змін до Конституції і зробити це ТІЛЬКИ голосуванням. І хай опозиція аж горло надірве у протестах. Якщо ж не зможе – то Кучма відкличе законопроект. А після – начувайтеся, більшовики!

Як уже пояснювала УП, ці два "тільки" створюють Кучмі вузьке місце, де можна переступити Конституцію та провести політреформу через референдум. З головним пунктом – одночасними виборами, що має пролонгувати його повноваження.

Однак Леонід Кравчук навів інші аргументи, чому треба голосувати направлення кожного законопроекту до КС окремо: "Є регламентна норма, яка проголошує, що не можна однією постановою направляти до Конституційного суду два різні документи. Не тому, що ми не хочемо… Ми не хочемо порушувати регламент. І в роз'ясненні Конституційного суду не пишеться, що "направляються проекти", а пишеться, що "направляється проект". Тобто буде п'ять проектів – буде п'ять постанов".

"Регламент говорить – документ направляється однією постановою", - ще раз наголосив Кравчук.

Опозиція ж вважає, що питання не врегульовано, і вирішити його можна саме так, як вона пропонує.

Ця нинішня установка Кучми голосувати направлення до КС кожного законопроекту окремо ламає перемир'я, яке начебто намітилося у парламенті.

Як відомо, напередодні були повідомлення, що опозиція і деякі фракції більшості зійшлися на тому, щоб проголосувати постанову Матвієнка – яка означає направлення до Конституційного суду і кучминого, і опозиційного законопроектів за підписом Литвина. І таке право за спікером мало б закріпитися навічно.

До цього начебто компромісу фракції дійшли на погоджувальній раді у спікера. Однак у вівторок після зустрічі з Кучмою лідер "Регіонів України" Раїса Богатирьова повідомила, що такого "рішення не було".

"Погоджувальна рада обговорює питання і пропонує їх Верховній Раді. Але досвід уже декілька разів доводив, що те, що приймалося на погоджувальній раді, не виконувалося. Це є рекомендації, які, на жаль, 100% не будуть підтримані", - сказала Богатирьова.

Там же на Банковій на виході з адміністрації президента лідер "Демініціатив" Степан Гавриш сказав, що "певна частина більшості може підтримати [направлення до Конституційного суду] обидва законопроекти". "Але у випадку, якщо голосування щодо них буде відбуватися окремо".

Що це значить? Тоді опозиція має повірити на слово більшовикам, що вони проголосують за направлення їх законопроекту до КС. Але опозиція так само має пам'ятати конфлікт у квітні. Тоді не відбулося обміну голосами за програму уряду Януковича на голоси за пропорційний закон про вибори. Але відбулося звинувачення у "кидалові". І треба бути тільки "українською опозицією", щоб повірити такій обіцянці в черговий раз.

Але що буде, якщо опозиція почне блокувати трибуну? Тут ми і натрапляємо на грізні заяви більшовиків, що вони зможуть цьому протистояти.

"Я маю право виконати свою депутатську волю. Якщо мені не дозволять в залі, я буду просити, щоб дозволили це зробити іншим способом. Проголосувати бюлетенями у Верховній Раді. Навіщо нам іти до "Українського дому"? Верховна Рада для нас таке ж приміщення, як і для меншості", - заявив Кравчук.

"Якщо буде блокування, то буде все зроблено, щоб парламентська більшість довела, що вона існує і де-факто, і де-юре", - повторив Толстоухов.

І, нарешті, ще одне. А як бути із одночасними виборами?! Ось Кучма начебто повторив більшовикам, що новий, 2005 рік Україна зустрічатиме з новим президентом.

Але ж у його законопроекті є норма одночасних виборів. І рік, коли почнуться ці одночасні вибори, треба визначити спеціальним законом. Коли буде його внесено?

"Це буде на етапі, коли зміни до Конституції голосуватимуться постатейно. Коли до Верховної Ради повернеться документ із висновком Конституційного суду, і ми будемо обговорювати його по суті, будемо обговорювати постатейно", - запевнив Кравчук. Після цього він додав, що всі, хто проти цієї статті, можуть за неї не голосувати. Цікаво, це теж Кучма пообіцяв?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...