ПОДАТКІВЦІ "НАКРИЛИ" НАЕК ЕНЕРГОАТОМ

Понеділок, 4 серпня 2003, 16:44
Податкова міліція Києва порушила кримінальні справи за фактами ухиляння від сплати податків Національною атомною энергогенеруючою компанією "Енергоатом".

Як повідомили у прес-службі податкової міліції Києва, "деякі посадові особи НАЕК "Енергоатом", починаючи ледве не з часу її створення, безпідставно завищували вартість ядерного палива, що використовується для виробництва електроенергії".

Таким чином, відзначили у податковій міліції, "завищувалися валові витрати підприємства і зменшувався оподатковуваний податком дохід, що дозволило державному підприємству спочатку заощадити більше 8 млн.грн."

Крім того, ретельно перевіривши діяльність НАЕК "Енергоатом", податківці знайшли ухиляння від сплати податку на прибуток у сумі більше 36 млн. грн. і ПДВ у сумі 105 млн. грн.

"Енергоатом" списало і реалізувало за ціною металобрухту одному українському підприємству специфічне, високотехнологічне устаткування за 20 тис. грн. Надалі це підприємство реалізовує устаткування в одній із країн СНД за ціною $20 тис. У той же час НАЕК вирішує, що їй для виробництва необхідно таке устаткування й укладає угоду з іноземною фірмою на відповідне постачання.

Тут і з'являється підприємство-посередник, що пропонує компанії допомогти ввезти устаткування. Увозиться те ж саме устаткування, але вже за ціною - $18 млн.

Тепер воно лежить на складі, тому що за своїми технічними характеристиками не може бути використане на жодному з підприємств, але борг ($18 млн.) який повинний був бути спрямований за рахунок погашення податкового боргу перед бюджетом України, за допомогою цієї схеми виведений у тінь. Більш того, $8 млн. уже вийшли з-під державного контролю, повідомляє податкова міліція.

Податкові органи столиці докладають зусиль по встановленню конкретних осіб, що доводять до банкрутства державне підприємство.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News