КУЧМА НЕ ЗАЛИШИТЬСЯ БЕЗ АДВОКАТОВ після позовів Мельниченка і Єльяшкевича

Середа, 6 серпня 2003, 19:29
Кабінет міністрів затвердив порядок фінансування витрат, пов'язаних із захистом прав інтересів України під час розгляду справ у іноземних органах юрисдикції.

Згідно з постановою уряду від 5 серпня, затверджений порядок визначає механізм фінансування витрат центральних органів виконавчої влади, які забезпечують захист прав й інтересів України під час розгляду справ в закордонних органах юрисдикції.

Фінансування цих витрат здійснюється за рахунок коштів, передбачених на ці цілі Мінюстицією в державному бюджеті на відповідний рік окремою бюджетною програмою, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Ці кошти спрямовуються на сплату обов'язкових внесків, пов'язаних з витратами на:
- провадження у справах, які розглядаються в закордонних юрисдикційних органах,
- залучення до розгляду справ арбітрів закордонних органів юрисдикції,
- залучення юридичних радників, фахівців,
- підготовку позовних заяв, інших процесуальних документів,
- переклад документів,
- проведення експертиз,
- допит свідків,
- ведення архіву,
- проведення комплексних аналітичних досліджень матеріалів справ.

Планування витрат здійснює Мінюстиції на основі кошторисів, представлених відповідальними органами відповідно до вимог Бюджетного кодексу України.

У разі недостатності фінансування або інших виняткових обставин Мінюстиція може здійснювати протягом року перерозподіл коштів між справами в межах загальної суми, передбаченої в держбюджеті на відповідний рік за бюджетною програмою "Забезпечення захисту прав й інтересів України під час розгляду справ в закордонних юрисдикційних органах", згідно із законодавством.

Відповідно до законодавства, поняття "Україна" включає як саму державу, так і президента України, а також Кабінет міністрів й інші різнорангові державні структури. Це визначається указом президента "Порядок захисту прав та інтересів України під час розгляду справ у закордонних юрисдикційних органах".

Як відомо, раніше про твердий намір подати до суду проти президента Кучми заявляв екс-депутат Олександр Єльяшкевич.

У Європейському суді з прав людини вже знаходяться на розгляді позови Мирослави Гонгадзе і Миколи Мельниченка. Мирослава оскаржує порушення прав потерпілої в рамках слідства у справі Гонгадзе, Мельніченко – його нереєстрацію кандидатом в депутати на парламентських виборах-2002. Відповідачем в цих процесах виступає держава Україна.

У той же час Леонід Кучма декілька разів ветував закон "Про виконання рішень Європейського суду з прав людини". Документ встановлював, що рішення Європейського суду обов'язкові для виконання.

Читайте також:

Тепер Кучма готовий до суду над собою


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування