Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

1660 українських миротворців переправлять в Ірак за 19 "ходок"

Четвер, 7 серпня 2003, 10:24
Участь українського миротворчого контингенту у післявоєнному відновленні Іраку відповідає національним інтересам України, вважає міністр оборони країни Євген Марчук.

Про це він заявив у четвер на урочистій церемонії відправки українських миротворців з київського аеропорту "Бориспіль".

"Це важлива і відповідальна військова акція, яка ще раз демонструє світовій спільноті відданість України статутам ООН, міжнародним зобов'язанням. Україна є великою європейською державою і не може стояти осторонь світових процесів.

Участь у відновленні Іраку відповідає нашим національним інтересам. Український контингент буде виконувати задачі у польському секторі, що дозволить поглибити співпрацю з нашим стратегічним партнером - Польщею, а також отримати необхідний досвід взаємодії з євро-атлантичними військовими структурами", - сказав Марчук.

У четвер з "Борисполя" відправилася перша група військовослужбовців українського національного контингенту для участі у міжнародній миротворчій операції в Іраку.

У церемонії відправки військовослужбовців взяли участь міністр оборони Євген Марчук, голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Георгій Крючков, представники органів державної влади і громадських організацій, рідні і близькі миротворців.

Літаком Іл-76 Державного підприємства Міноборони "Українська авіаційна транспортна компанія" вилетіли у Кувейт 69 військовослужбовців 5-ої окремої механізованої бригади ВР України, які будуть знаходитися з місією в Іраку.

У ніч на четвер з Миколаєва вже вилетіли два літаки з миротворцями, ще два рейси заплановані на цей же день з Києва. У четвер у район Перської затоки відправляться 345 військовослужбовців. Українські миротворці будуть перекинені 19-ма рейсами у Кувейт 7-10 серпня - всього 1660 чоловік.

10 серпня в Ель-Кувейт, як очікується, прибуде турецький пором з технікою 5-ї окремої механізованої бригади. На борту судна знаходиться вся техніка бригади, зокрема, 60 бронетранспортерів БТР-80, 11 бойових розвідувально-десантних машин БРДМ-2, 217 автомобілів різних типів, інша спеціальна техніка і контейнери з майном українського миротворчого контингенту.

Збір підрозділів 5-ої окремої механізованої бригади ВР України буде проходити на території військової бази "Кемп-Койот", яка розташована у пустинній місцевості у 40 кілометрах від іракського кордону. На цій базі вже зосереджений особистий склад і техніка 19-го окремого батальйону радіаційного, хімічного і біологічного захисту ВСУ.

Як планується, після завершення передислокації національного миротворчого контингенту у Кувейт, підрозділи 5-ої окремої механізованої бригади здійснять дводенний 500-кілометровий марш до місця постійної дислокації на території Іраку - міста Аль Кут у провінції Васит.

Українська бригада буде забезпечувати безпеку у польському секторі відповідальності в іракській провінції Васит. У цьому регіоні українці будуть патрулювати дві важливі автомагістралі, які зв'язують південь країни з Багдадом, перевозити гуманітарні вантажі, охороняти 120-кілометрову дільницю кордону з Іраном і спеціальні об'єкти, зокрема, склади з боєприпасами колишньої іракської армії.

Українські миротворці повинні приступити до виконання задач у своїй зоні відповідальності 1 вересня.

В Ірак також передислокуються 448 українських військовослужбовців 19-го окремого батальйону РХБ-захисту, які були направлені в Кувейт у кінці квітня поточного року по запрошенню кувейтського керівництва з метою захисту мирного населення країни від можливого застосування зброї масової ураження під час військової кампанії в Іраку.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...