Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Підозрюваному у вбивстві Гонгадзе "допомогли" померти - адвокат

Четвер, 7 серпня 2003, 11:45
Адвокат Ігоря Гончарова, підозрюваного у вбивстві Георгія Гонгадзе, не сумнівається у тому, що його підзахисний "помер внаслідок насильницьких дій".

В прямому ефірі радіо Свобода В'ячеслав Смородін повідомив, що останній раз бачив Гончарова "напередодні першого липня, коли його поклали у лікарню, і його там паралізувало".

"Був вже паралізований, не розмовляв, у нього в горлянці була якась трубка і тільки посміхався. Я його щось питав, а він головою махав "так" чи "ні", і все. А потім з ним не можна було якийсь контакт мати", - сказав Смородін і додав, що у лікарні Гончаров опинився 12 червня, "його перевезли з місця позбавлення волі до лікарні і зробили три операції".

Смородін зізнався, що "не зміг заставити органи попереднього слідства розслідувати обставини, при яких він попав до лікарні. Це вже вдруге він попав до лікарні, і там наступив параліч, а потім він вмер".

Адвокат Гончарова також не зміг однозначно відповісти, чи справді документи, передані Гончаровим у ЗМІ, були написані його клієнтом.

"Однозначно відповісти на це я не можу. Я з ним спілкувався десь більше року. І неодноразово він і мені розповідав, і слідчим, і конвою, що якщо він доживе до суду, то оприлюднить всі ці документи, і що він таким чином допоможе розкрити цей злочин.

Я, спілкуючись з ним, намагався йому пояснити: "Ігоре, після суду, я б на Вашому місці, не дай Господи там опинитися, не базікав би всім і вся, що я щось знаю. Тому що, якщо Ви побоюєтеся, що Вас вб’ють після того, як Ви дасте такі покази, то Вас скоріше можуть вбити, якщо Ви погрожуєте, що дасте там якісь покази про обставини вбивства Гонгадзе", - сказав Смородін.

"Я йому пояснював, що краще було б для нього, він допоміг би державі, правоохоронним органам розкрити це вбивство, з однієї сторони, а з другої сторони, я йому казав, що якщо ми доживемо до суду, то суд може цю обставину прийняти до уваги і значно зменшити йому покарання.

Такі розмови були неодноразово, але він продовжував стверджувати, що він розкаже про це тільки у суді при наявності журналістів. Побоювався, що якщо він дасть такі покази, то зникнуть матеріали справи. Що він там написав у цьому листі? Він мені неодноразово розповідав, що у нього є якісь записи, пояснення якихось осіб", - заявив адвокат і додав, що не читав цих записів.

Коментуючи факт швидкої кремації Гончарова, Смородін повідомив, що поки не спілкувався з матір'ю підзахисного, але "можливо це їхнє бажання". Проте він не вважає, що у морзі могли щось "сфальсифікувати".

"Є докази, що лікування, яке йому рекомендували лікарі швидкої допомоги, не виконувалося. Дві комісії лікарські давали заключення, що його треба послати на СМЕк – це спеціальна медична експертиза – для встановлення групи інвалідності. Я писав "ходатєльства" слідчому, він мені відмовив", - сказав Смородін і додав, що "ходатєльства" були направлені начальнику СІЗО, начальнику департаменту покарань по Києву та області, "на ім‘я Генпрокурора".

Адвокат повідомив, що після смерті його клієнта "слідчі органи можуть закрити справу, посилаючись на п. 8 статті 6 КПК, але тоді його близькі родичі зможуть поставити питання про те, щоб мотиви закриття справи були розглянені в суді". У такому разі Смородін обіцяє звернутися до суду з заявою, що ці свідчення Гончаров "давав не добровільно, а вони були з нього вибиті".

Разом з тим адвокат підозрюваного у вбивстві Георгія Гонгадзе нагадав, що "людина не винна, поки це не встановлено судом. А я ніколи не дивився на нього, як на злочинця, я захищав його інтереси. Законні інтереси в досудовому слідстві".

Читайте також:

Заява Ігоря Гончарова до громадськості

Чи мовчав головний свідок у справі Гонгадзе - 2?

Чи мовчав головний свідок у справі Гонгадзе?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування