Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко, Тимошенко, Мороз і Симоненко хочуть знову бути разом

Понеділок, 1 вересня 2003, 18:57
Лідери чотирьох опозиційних фракцій збираються прийняти документ про спільні дії відносно проведення політичної реформи в Україні.

Про це в інтерв'ю журналістам у понеділок повідомила лідер фракції БЮТ Юлія Тимошенко після консультації лідерів опозиційної четвірки щодо політичної реформи.

Зі слів Тимошенко, учасники наради ще не визначилися, як буде називатися цей документ.

Говорячи про хід консультацій, Тимошенко зазначила, що лідери 4-х фракцій зійшлися на тому, що необхідно ставити перед собою два завдання - провести реформу політичної системи в Україні й "усунути клани від влади". "Це двоєдина задача", - підкреслила лідер БЮТ.

За її словами, зміни у Конституцію України, що пропонуються лідером Соцпартії Олександром Морозом і лідером Компартії Петром Симоненком "у більшості приймаються четвіркою". "Разом з тим, є ряд дискусійних питань, але "четвірка" може знайти компроміс у цих питаннях.

Серед них, зокрема, терміни введення змін у Конституцію: чи вводити їх з 2004 року або ж з 2006. "Ми хочемо зійтися на тому, щоб всі зміни у Конституцію були з 2006 року", - відзначила лідер БЮТ.

Ще одним дискусійним питанням є проведення виборів президента України у 2004 році, зокрема, проведення виборів президента на загальнонаціональних виборах з повноваженнями у відповідності зі старим варіантом Конституції України.

Третім дискусійним питанням, зі слів Тимошенко, є проблема, обирати або не обирати президента у парламенті, починаючи з 2006 року. "Ми хочемо зійтися на тому, щоб президент обирався загальнонаціональними виборами", - відзначила Тимошенко.

За її словами, така позиція буде гарантувати те, що людина, що обирається на цю посаду буде з достатніми повноваженнями і "щоб люди не вибирали пустишку".

Юлія Тимошенко зазначила, що лідери чотирьох фракцій домовилися про те, що до середи проведуть консультації з цих питань зі своїми політичними силами.

У свою чергу лідер фракції КПУ Симоненко також зазначив, що зміни до Конституції України за своїм змістом не викликали сумнівів у учасників нинішньої зустрічі.

З його слів, проблемою, яку необхідно вирішити, є те, що необхідно остаточно узгодити стосунки чотирьох опозиційних політичних сил до питання, як обирати президента України - прямими загальнонародними виборами або парламентом, а також питання, коли вступають у дію зміни у Конституції України - у 2004 році або у 2006.

Відповідаючи на питання журналістів, Симоненко підкреслив, що Компартія ще не ухвалювала остаточного рішення відносно підтримки або не підтримки пропозиції провести вибори президента у Верховній Раді.

Разом з тим він ще раз підтвердив свою позицію про те, що за певної ситуації у разі проведення демократичних виборів у парламент на пропорційній основі можлива підтримка пропозиції щодо проведення виборів президента у парламенті.

У свою чергу лідер фракції "Наша Україна" Віктор Ющенко підкреслив, що позиція його політичної сили насамперед полягає у тому, що необхідно змінювати систему влади в Україні.

"Якщо ми допустимо проведення такого характеру політичної реформи, на роки влада законсервується під діючим режимом", - підкреслив він. За його словами, в Україні не відбудуться ніякі демократичні зміни, на які сподіваються автори нинішньої політичної реформи.

За словами Ющенка, на сьогоднішній день "потрібно шукати містки, які б давали можливість процесові формування нової політичної системи з одного боку, з іншого боку, - щоб це не виглядало як новий шанс для діючого режиму".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування