Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма презентував книгу з "вульгарною назвою" про "свою людину" Москви

Середа, 3 вересня 2003, 17:00
Президент України Леонід Кучма вважає, що Росія зацікавлена в тім, щоб Україна була незалежною.

"У Києві Росія завжди буде мати "свою людину", в тому сенсі, що незалежність, "українство" України - в інтересах самої Росії. Будь-який український президент буде "людиною Росії" у Києві, тому що іншої людини Україна не потерпить", - заявив Кучма на презентації своєї книги "Україна - не Росія", що відбулася в рамках Московського міжнародного книжкової виставки-ярмарку в середу в Москві.

Він підкреслив, що ідея зміцнення незалежності України і подвигла його на написання книги. "Російська людина давно створена своєю історією, і немає небезпеки, що вона коли-небудь перестане бути росіянином. Україну ми створили, потрібно створити тепер українців", - заявив Кучма.

Український президент відзначив, що книга видана в російському видавництві, оскільки "адресована вона багато в чому російським читачам". "Саме в Росії потрібно більше переконувати, що Україна - це не Росія. Може, для когось це і вульгарна назва, справа смаку, а для нас - це життя, тому що нам усе ще приходиться роз'ясняти й у Росії, і в усім світі, що Україна - це не Росія", - сказав Кучма.

Він також пояснив, чому книга написана російською мовою. "Я не приховую, що книга написана російською мовою", - сказав український президент. "Я дотепер не можу вільно писати українською. Говорю я вільно, але не тою українською, якою мене лають наші письменники", - додав Кучма.

У центрі одного зі стендів на виставці був розташований портрет президента України в обрамленні традиційного рушника. На стенді були представлені такі книги, як Російсько-український словник, альбоми з мистецтва, наукова й дитяча література.

Супроводжував президента України на огляді виставки посол Росії в Україні Віктор Чорномирдін.

Книга президента України видана одночасно російською й українською мовами. Видання обсягом близько 560 сторінок містить велику кількість фотографій з краєвидами України, історичними ілюстраціями.

Книга складається з 14 глав, серед назв яких - "Дуже різні країни", "Міркування про український і російський характер" і "Про відносини один з одним".

На обкладинку книги вміщено фотографію президента України, що сидить на полі серед волошок.

"Перед вами книга, яку навряд хтось від мене очікував", - починає своє оповідання глава української держави. "Усім, кому це цікаво, я спробую пояснити насамперед, що росіяни й українці - дві окремі і багато в чому несхожі нації, кожна зі своєю культурою, що говорять хоч і на близьких, але різних мовах, що в Україні своє серйозне минуле і, упевнений, майбутнє", - пише Кучма.

Формула "Україна - не Росія" є, на думку автора, важливою складовою української самоідентифікації.

"Після того, як ми з Росією третину тисячоліття прожили під одним державним дахом - під російським дахом! - самоототожнення українців неможливе без чіткої інвентаризації в головах і душах: це - Україна, а це - Росія", - говорить Кучма.

rian.ru&Інтерфакс-Україна


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...