Україні допоможуть інші країни, а рибі біля Тузли вже не допоможе ніщо

Вівторок, 28 жовтня 2003, 17:51
Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявляє про міжнародну підтримку української позиції в вирішенні питання про будівництво Російською Федерацією дамби в Керченській протоці.

Про це він заявив, виступаючи у вівторок на засіданні тимчасової спеціальної комісії парламенту з забезпечення парламентського контролю за режимом державного кордону України в районі острова Коса Тузла.

Грищенко підкреслив, що українська сторона повідомила про свою позицію іноземним державам по дипломатичних каналах.

За його словами, у цілому Україна має підтримку в світі, у той же час, закордонні держави не бажають втручатися в це питання, вважаючи, що воно повинно бути вирішене у двосторонньому порядку.

Разом з тим у випадку, якщо Україні і Росії не вдасться вирішити це питання на двосторонньому рівні, сказав міністр, участь закордонних країн у вирішенні проблеми буде більш активною.

За словами Грищенка, Україна і надалі готова вести переговори дипломатичними методами з метою знаходження прийнятного виходу зі сформованої ситуації за умови, якщо дамба не перетне український кордон.

Українська сторона послідовно наполягає на тому, що ситуація, яка виникла навколо острова Тузла, "не йде на користь" розвиткові взаємин між Україною і Росією, сказав Грищенко, підкресливши, що існують базові документи, що підтверджують приналежність острова Тузла до української території ще з часів Радянського Союзу.

"Ніяких сумнівів з цього приводу бути не повинно", - заявив він.

За словами міністра, українська позиція залишається чіткою і в питанні визначення статусу Азовського моря і Керченської протоки відповідно до норм міжнародного морського права.

Керуючись цими нормами, необхідно провести чітку делімітацію кордону в водах Керченської протоки, підкреслив він, що дасть можливість визначити чітку зону правової територіальної відповідальності й уникнути правових суперечок.

"Ми будемо доводити це на переговорах", - заявив Грищенко.

***

У той же час міністр екології України Сергій Поляков на тому ж засіданні повідомив про висновки комісії з екологічної експертизи Мінекології, згідно з якими в результаті будівництва дамби відбувається порушення біологічного і гідрологічного балансу в Керченській протоці.

Він підкреслив, що на сьогодні в міністерстві є відповідний екологічний висновок.

"Ми вважаємо, що, якщо дамба буде дійсно існувати, це приведе до деяких дуже серйозних екологічних наслідків у цьому районі як для міграції риб, так і в зв'язку з припиненням підживлення більш теплими водами Чорного моря акваторії Азовського моря в районі Керченської протоки", - сказав міністр.

Поляков відзначив, що на сьогоднішній день збільшилася швидкість течії вздовж острова Тузла, що призводить до вимивання його берега.

Цей екологічний висновок, за словами міністра, офіційно підписаний багатьма вченими. У дослідженні цієї проблеми, відзначив він, брали участь п'ять науково-дослідних установ і 15 учених.

У той же час, підкреслив Поляков, цей екологічний висновок не є екологічною експертизою, оскільки для її проведення необхідний певний час і певні дослідження.

Він також підкреслив, що міністерство буде наполягати на проведенні спільної україно-російської екологічної експертизи наслідків будівництва дамби в Керченській протоці.

При цьому, за словами Полякова, якщо не буде проведена спільна експертиза, то українська сторона проведе її самостійно й ознайомить з результатами російську сторону і міжнародні організації.

Він нагадав, що Україна і Росія є учасниками ряду міжнародних конвенцій, що стосуються екології, виконання яких є обов'язковим для країн-підписантів.

Відповідаючи на питання журналістів про те, чи надала російська сторона які-небудь документи, що екологічно обґрунтовують необхідність будівництва дамби в Керченській протоці, український міністр сказав, що ніяких документів від російської сторони не надходило.

Він підкреслив, що Росія почала будівництво дамби в односторонньому порядку. "Екологічна експертиза не була проведена", - сказав він. Поляков повідомив, що близько тижня тому направив лист з цього питання своєму російському колезі, однак відповіді досі не отримав.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News