РОСІЯ ПРОПОНУЄ УКРАЇНІ ВВЕСТИ РУБЛЬ І ВСТУПИТИ В ЄС

Четвер, 9 жовтня 2003, 11:53
ЄЕП не буде заважати євроінтеграції України, хоча і передбачає введення єдиної валюти.

Це випливає з розповсюдженого в четвер прес-релізу посольства Росії в Україні, де роз'ясняються цілі створення ЄЕП.

"Підписані в Ялті документи по ЄЕП не мають політичного підґрунтя і носять винятково економічний характер", - говориться в прес-релізі.

"Формування ЄЕП не суперечить європейському векторові зовнішньої політики України, інших держав-учасників "четвірки", знаходиться в руслі процесу, що розгортається в даний час, загальноєвропейського інтеграційного будівництва", - вважають у посольстві.

Більше того, "ефективна інтеграція чотирьох країн додасть новий імпульс розвиткові і поглибленню їх рівноправного і взаємовигідного діалогу з ЄС".

"Одночасне створення ЄЕП кореспондується і з початими в рамках діалогу "Росія-ЄС" і "Україна-ЄС" спільними з Євросоюзом зусиллями по формуванню спільного європейського економічного простору (СЄЕП). І в цьому сенсі єдиний економічний простір стане важливим кроком на шляху втілення ідеї СЄЕП у життя", - роз'ясняють росіяни.

У прес-релізі також говориться про поступове збільшення ролі наднаціонального органу ЄЕП.

"Заклавши в основу системи органів ЄЕП сполучення міждержавних і наднаціональних елементів з поступовим підвищенням значимості останнього, країни-засновники ішли за прикладом апробованої загальноєвропейської практики.

При цьому прийняття рішень у керівному органі ЄЕП - Раді Глав Держав здійснюється на основі консенсусу. Єдиний регулюючий орган, де буде використовуватися принцип зваженого голосування з урахуванням економічного потенціалу сторін, планується створити в міру просування по шляху поглиблення інтеграційної взаємодії", - пише посольство.

При цьому підкреслюється, що "твердження про обмеження суверенітету партнерів по "четвірці" і тим більше про спроби Росії "відновити Радянський союз" не мають під собою жодних підстав".

Посольство відзначає, що ЄЕП буде формуватися поетапно.

Передбачається, що на першому етапі забезпечується створення режиму вільної торгівлі у відношенні імпорту товарів, що відбуваються з держав-учасників ЄЕП, по яких будуть погоджені ставки митного тарифу, формуються передумови митного союзу і єдиного конкурентного середовища.

На другому - створюється митний союз із загальним митним тарифом, завершується формування зони вільної торгівлі без вилучень і обмежень, проводиться єдина конкурентна політика.

На третьому етапі, що завершує формування ЄЕП, забезпечується повна свобода пересування послуг, товарів, капіталу і робочої сили.

"У перспективі передбачається перехід до економічного союзу чотирьох держав з використанням єдиної валюти", говориться в прес-релізі.

Відзначається також, що "закладена в угоду і концепцію ЄЕП інтеграційна модель повною мірою відповідає сучасним реаліям світової економіки, вписується в контекст процесу глобалізації господарських зв'язків. При її розробці був врахований досвід як СНД, так і Євросоюзу, норми і правила СОТ".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування