Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лукашенко призначить Кучму білоруським послом по зв'язках з ЄС

Четвер, 9 жовтня 2003, 16:27
Президент України Леонід Кучма відзначає, що уведення візових режимів із сусідніми з Україною країнами, що претендують на вступ у ЄС, уже починає позначатися на українських громадянах.

Як повідомила прес-секретар глави української держави Олена Громницька, про це Кучма сказав на зустрічі з президентом Білорусії Олександром Лукашенко в четвер у резиденції "Залісся "під Києвом.

За словами прес-секретаря, президент відзначив, що у Львові "утворюються величезні черги з бажаючих одержати візи".

"Ми хочемо, щоб кордон ЄС не ставав перешкодою", - сказав Кучма, відзначивши, що "від цього будуть страждати не тільки українці".

Президент також підкреслив, що наближення кордону ЄС після вступу в нього нових членів негативно позначиться на торгівлі України із сусідніми країнами - кандидатами на членство в Євросоюзі. "Вони виходять із блоку вільної торгівлі, а це значить, що можуть бути обопільні економічні втрати", - сказав Кучма. "Для нас головне, щоб не з'явилося нової Берлінської стіни", - додав він.

За словами прес-секретаря, президент проінформував білоруського колегу про підсумки саміту "Україна-ЄС", що пройшов у вівторок у Ялті. За словами Кучми, на саміті він заявив, що для України головне - досягнення європейських стандартів життя, демократичного суспільства й інших цінностей.

"Ми не порушуємо питання про прийняття в ЄС завтра, але хочемо бачити в Євросоюзі партнерів", - сказав президент. Він підкреслив, що саміт пройшов у сприятливій обстановці, і його учасники розуміли необхідність того, що існуючі проблеми "потрібно вирішувати і не заганяти їх у глухий кут".

У цілому президенти України й Білорусії Леонід Кучма й Олександр Лукашенко задоволені результатами зустрічі, що пройшла в четвер у резиденції українського президента "Залісся".

"Я думаю, що така зустріч була необхідна: ми мали можливість обговорити багато животрепетних проблем - як для України, так і для Білорусії", - цитує Кучму його прес-секретар Олена Громницька.

У свою чергу, Лукашенко назвав "відвертою" розмову зі своїм українським колегою. "Ми завжди розмовляємо з Леонідом Кучмою відверто, без таємниць", - сказав він.

За його словами, серед обговорюваних тем були питання, пов'язані з українсько-білоруським кордоном, взаємна заборгованість, питання власності. Крім того, за його словами, з Кучмою вони говорили про ситуації навколо Іраку, діяльності українських миротворців, а також реалізації проекту будівництва літака Ан-70.

Співрозмовники також обговорили внутрішньополітичну ситуацію. "Обидві країни повинні підтримувати одна одну, незважаючи на перипетії політичної боротьби, адже шлях у нас один - щоб люди жили краще", - відзначив Лукашенко. "Будемо співробітничати в цьому плані і з Європейським Союзом, і з Російською Федерацією", - сказав він.

Останній раз Лукашенко був в Україні на ялтинському саміті СНД. Тоді 19 вересня була підписана Угода про ЄЕП України, Росії, Білорусії й Казахстану.


Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...