"Третій термін Кучми". Новий сценарій Банкової?

Четвер, 9 жовтня 2003, 17:16
Спочатку анекдот від одного з лідерів опозиції. "31 грудня 2003. Всі політично небайдужі скаламучені чутками, що президент Кучма повторить хід Єльцина. Всі чекають новорічного телезвернення о 23:45. Раптом близько опівдні перериваються трансляції фільму про Женю Лукашина. На екранах з'являється гарант. Половина політикуму у передінфарктному стані. Починається: "Шановні, т-с-кать, співвітчизник'. У мене в цей урочистий день є для вас дві новин': поган' і дууже поган'. Почну з дууже поган' – я іду на четвертий термін. Погана ж новина у тому, що і на третій термін я також іду".

Так несерйозно лідер опозиції прокоментував топ-тему тижня – начебто Кучма таки зазбирався на третій президентський термін.

Приводом для розмов стало подання більшовиків до Конституційного суду з проханням розтлумачити – чи може Кучма в нинішній ситуації тричі бути президентом. Публічно ініціював це Богдан Губський з "Народовладдя".

Напевно, якщо б рік тому фракція "Наша Україна" дослухалася до пропозиції Безсмертного зробити своє подання з аналогічним запитом, то й інтриги такої зараз не було б. Але "нашоукраїнці" тоді вирішили інакше. І зараз побоюються, що КС дасть туманне тлумачення, яке гарант зможе трактувати на свою користь.

Тему про те, що Леоніду Даниловичу варто подумати, чи не піти в президенти утретє, також активно коментували в СДПУ(О). Спочатку – Шуфрич: "За останніми соцопитуваннями рівень довіри до нині діючого президента піднявся на 13"%.

Потім – Євдокімов: "Якби була правова можливість балотуватися президенту Кучмі ще на один термін, і якби частина народу звернулася до нього і попросила балотуватися ще на один термін – президент був би змушений прислухатися до гласу народу".

Також дехто в опозиції зазначає, що на реальність сценарію "третій термін Кучми" може вказувати і спроба відмінити закон "Про президента УРСР" у редакції 1991 року. За словами депутата Бориса Беспалого, це "єдиний законодавчий акт, що містить застереження проти третього терміну президентства однієї особи, і який був чинний усі терміни каденції президента Леоніда Кучми".

Анулювання цього закону в парламенті проголосовано не було. Однак і тема ще одного висунення нинішнього президента також не зникла.

По всьому видно, що готується акція "третій термін Кучми" – на це також вказує історія, яка, за даними джерел "Української правди", трапилася на останній зустрічі Кучми з лідерами фракцій більшості.

Коли більшовики торкнулися проблеми єдиного кандидата від пропрезидентських сил, Богдан Губський встав і сказав приблизно таке: "Зараз ця тема продовжує обговорюватися. Але серед нас уже є єдиний кандидат. І цей єдиний кандидат – ви, Леонід Данилович". Кучма, почувши це, випрямив спину.

В інтерв'ю "Українській правді" Губський назвав цитату "неточною", але далі цей аспект коментувати не став і не заперечив, що він таке казав.

Загалом ситуація цікава тим, що цей ажіотаж навколо третього терміну може бути чим завгодно. Як справжньою спробою Кучми ще раз балотуватися, так і буфонадою, організованою "із певною метою певними силами більшості".

Так, дійсно, Кучма – людина, якій і довідку давати не треба про те, що він нікому не вірить, всіх використовує й боїться за своє майбутнє. Гарантом пенсії для Кучми може бути сам Кучма і тільки Кучма.

Цього аргументу досить, щоб завжди бут готовим до повторення в Україні середньоазійського сценарію: "народ два тижні стоїть на Банковій, благаючи гаранта не кидати країну напризволяще політичних авантюристів".

На те, що Кучма може готуватися до третьої президентської кампанії, вказує цікаве кадрове рішення – Ігоря Бакая на главу Державного управління справами. Людина з досвідом фінансування кучминих виборів-1999 – на чолі структури, яка може бути тіньовою касою для "спроби номер три".

Однак є також багато аргументів, що Кучма на третій термін не піде. По-перше, він сам про це говорив раз двадцять, починаючи з 1999 року. Спочатку його фрази звучали, що він вчинить згідно з Конституцією – що лише передбачало його неучасть у виборах. Але останнім часом він прямо заявляє, що не балотуватиметься.

І незрозуміло, як можна в такому принциповому питанні переступити через власні обіцянки, сказані публічно і з деяким гнівом (мовляв, чому ви мене підозрюєте).

Більше того, зрозуміло, що третій термін Кучми може перетворити його на Лукашенка в очах Заходу. Хоча, можливо, цього і домагаються автори сценарію.

Участь Кучми у президентських виборах виглядає невдалим жартом, коли передивляєшся його рейтинг. Крім того, не треба бути суддею Конституційного суду, щоб побачити в Основному законі заборону на участь у виборах президента втретє поспіль. Тому, як КС зможе знайти цю бажану двозначність, що дозволить Кучмі балотуватися? Уявити це можна, але чи не виглядатиме це апогеєм фарсу?

Насправді весь цей галас навколо ще одного терміну для президента і навіть пропозиція Кучмі від Губського може бути тактичною політтехнологією. По-перше – для зцементування більшості. І саме цю хитрість опозиційні штаби побачили в заявах кучмістів про "третю молодість" гаранта.

Відомо, що вплив Кучми на більшовиків зменшуватиметься прямопропорційно з наближенням 31 жовтня 2004. А радісна звістка про те, що Леонід Данилович може поборотися за наступні 5 років, трохи протверезить деяких самовпевнених кучмістів. І їх позиція "на старт", щоб бігти геть від більшості, може перетворитися на невдалу позу перед розгніваним президентом.

По-друге, ідея з третім терміном має злякати й опозицію. Щоб та більш привітно ставилися до ініціатив Банкової з політреформи. "Третій термін президента" виставляється як предмет торгу з противниками змін до Конституції: або ви за реформу, або буде вам ще 5 років Кучмістану.

При цьому ніхто ж не говорить, що це понарошку. І в цьому перевага: якщо сценарій політреформи провалиться, Кучма може розраховувати на запасний, хоч і ризикований варіант – справді балотуватися на той самий третій термін.

Ну і ще одне. Запропонувати Кучмі на все життя залишитися президентом – це непоганий самоPR в очах гаранта. Підлабузництво у таких питаннях може вилитися у конкретні матеріальні бонуси для автора ідеї. Хоча історія підказує, що трапляється так не завжди. От Олександр Волков часто підказував Кучмі: "Будь навіки з нами, Леонід Данилович". Але де зараз Волков?


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування