Гербст: "США вже не згадують про "Кольчуги"

Четвер, 6 листопада 2003, 10:59
США більше не піднімає питання про "Кольчуги" у контексті взаємин з Україною. Про це заявив посол США Джон Гербст в ефірі 5-го каналу.

"Це дуже цікаве питання, як на мене. Відтоді, як я прибув до Києва десь 2 місяці тому, я багато разів чув про питання "Кольчуг". Єдині люди, які говорять про "Кольчугу" – це українці, я про це взагалі жодного разу не говорив. Я говорив лише про покращення наших взаємин, так що питання, я думаю, дещо дивне", - цитує посла "Огляд телеефіру".

Він також наголосив на потеплінні стосунків з Україною.

"Я знов повторюся, дипломатична мова – це особлива мова, там доводиться шукати певні речі поміж рядків. Але США постійно наголошують на важливості для них України в європейському центрально-східному регіоні та для стабільності в Європі в цілому", - зазначив Гербст.

Водночас на питання, чому США, які не знайшли "Кольчуг", не вибачаться перед Україною, Гербст зазначив, що вони ніколи не звинувачували її власне у поставках.

"Якщо подивитись на те, що говорили Сполучені Штати восени 2002-го року, то ми говорили: ми не знаємо, чи прибули "Кольчуги" до Іраку, але є дуже серйозні свідчення, дуже переконливі свідчення того, що було прийнято рішення санкціонувати експорт "Кольчуг" до Іраку. І саме це нас дуже турбувало", - зазначив він.

"І оскільки не було тоді свідчень, які суперечили б цьому висновку, ми про це теж заявляли, але ми не бачимо, чому ми не можемо розмовляти на цю тему. Тому мене дуже дивує те, що люди продовжують зосереджувати увагу на цих минулих подіях", - додав посол.

Щодо питання, чи не сплатила Україна за підозри в постачанні "Кольчуг" відправленням українських солдатів до Іраку, Гербст сказав, що таке трактування було б досить цинічним.

"Я думаю, що це дещо цинічне формулювання. Треба усвідомлювати багатогранність взаємин. Ми хочемо бачити Україну демократичною квітучою країною, з найкращими макроекономічними стратегіями, ми хочемо розвивати наші торговельні стосунки, ми хочемо розвивати стосунки в усіх напрямках", - відзначив посол.

"Я думаю, що наше розуміння наших... наше розуміння цих особливостей і українське розуміння цих особливостей збігається, і ця тенденція продовжуватиметься і на майбутнє", - додав він.

Гербст також відзначив, що США намагаються стимулювати демократичний розвиток в Україні, проводячи постійний діалог з керівництвом країни, з політичними діячами.

"З метою, щоб Україна приєдналась до євроатлантичного альянсу, за останні декілька місяців ми мали цілий ряд контактів, наші президенти зустрічалися в Вашингтоні, голова Верховної Ради Литвин зустрічався з нашими провідними політиками, так що ми бачимо активізацію стосунків", - сказав посол.

"Я сподіваюся, що це буде продовжуватися, дуже важливо, щоби це продовжувалось й прискорювались ці тенденції, щоб саме демократична практика характеризувала політику України", - додав він.

Гербст також підкреслив важливість для цього процесу співпраці з усіма представниками України, зокрема й опозицією.

"Сполучені Штати хочуть працювати з усіма українцями для того, щоб досягнути цілей, які поділяє США і Україна, і такі цілі включають інтеграцію України до євроатлантичної спільноти - це означає членство в НАТО, членство в Європейському Союзі, членство в Світовій організації торгівлі", - заявив посол.

"Це означає також якомога тіснішу співпрацю в багатьох аспектах. Це, власне кажучи, порядок денний, який вимагає того, щоб були задіяні представники всіх прошарків політичної спільноти України", - додав він, відповідаючи на питання, чи зустрічався він з представниками опозиції Ющенком, Морозом, Тимошенко.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування