Грищенко вважає ЄС і НАТО "середньостроковою перспективою"

Понеділок, 1 грудня 2003, 14:04
Україна бачить себе членом ЄС та НАТО "у середньостроковій перспективі". Про це заявив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, виступаючи під час 11-го засідання Ради міністрів ОБСЄ у Маастрихті (Нідерланди).

Як повідомив УНІАН речник МЗС України Маркіян Лубківський, міністр наголосив, що "Україна була й буде інтегральною частиною європейського політичного, економічного та культурного простору, від якого, однак, вона була штучно відділена протягом багатьох століть".

За словами міністра, "повернення до Європи, тобто до самих себе – наш вистражданий вибір, наш незмінний пріоритет".

Тому, за словами Грищенка, Україна підтримує процеси розширення Європейського Союзу та НАТО. "Бачимо й себе у середньостроковій перспективі членами цих організацій".

У зв'язку з цим важливим партнером для себе Україна вважає ОБСЄ.

Як наголосив Грищенко, "ми хочемо бачити єдину Європу без розподільчих ліній. Ми свідомі того, що альтернативи такому майбутньому немає. Будь-які інші принципи або засади неминуче призведуть до нових конфліктів і відкинуть наші держави й народи від досягнення спільної мети".

Саме тому, за словами міністра, Україна переконана, що ОБСЄ має більш серйозно реагувати на будь-які спроби поставити під сумнів територіальну цілісність та кордони, що існують.

"Маємо разом зміцнити превентивний потенціал нашої Організації", - наголосив Грищенко.

"Настав час розробки в рамках ОБСЄ адаптованого до сьогоднішніх умов конкретного механізму попередження і запобігання конфліктам на теренах нашої Організації. Він має задіюватися автоматично у разі виникнення ускладнень, здатних вилитися у конфлікт. Одержані сигнали раннього попередження мали б негайно трансформуватися у відповідні запобіжні дії", - вважає український міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News