З Різдва в Києві метро буде по картках

П'ятниця, 5 грудня 2003, 14:36
З 7 січня 2004 року в Києві вводяться в обіг безконтактні картки для проїзду в метрополітені. Про це сказав у п'ятницю в інтерв'ю журналістам директор Київського метрополітену Микола Шавловський.

За його словами, до кінця цього року завершаться роботи з підготовки обладнання для введення карток. На сьогодні виконано більше 90% робіт, в тому числі змонтоване комп'ютерне та комунікаційне обладнання в усіх касах, переобладнано 217 турнікетів (92% від запланованої кількості) та встановлено 40 нових турнікетів.

За словами Шавловського, картка розрахована на 10 років роботи. Її заставна вартість становить 12 грн. На картці є 16 інформаційних доріжок, серед яких лише одна зайнята під власне проїзд у метро. Решта доріжок можуть використовуватись з іншими цілями, зокрема як банківська картка. Шавловський зауважив, що нові картки є одним з прототипів соціальних карток киян, які мають намір впроваджувати в столиці.

Директор метрополітену зазначив, що протягом наступних 18 місяців планується дообладнати всі каси метро автоматизованими робочими місцями касирів, переобладнати залишок вхідних турнікетів, розробити та обладнати вестибюлі станцій автоматами поповнення ресурсу проїзних квитків.

За його словами, виконання цього етапу дозволить також ввести гнучку систему тарифів для проїзних квитків - в залежності від дня тижня, часу поїздки; ввести групові квитки та різноманітні дисконтні схеми.

Шавловський, зокрема, зазначив, що передбачається система знижок при покупці безконтактних проїзних квитків в залежності від кількості поїздок: якщо купується картка на 1-5 поїздок - споживач сплачує 100% її вартості, за 6-10 – 90%, за 11-20 – 85%, за 21-50 – 80%, за 51-100 – 75%. Для 38-ми категорій пільговиків передбачається введення іменних карток на чітко визначену кількість поїздок, які кожного місяця мають поповнюватись.

Шавловський зазначив, що в разі необхідності покупець може повернути картку метрополітену: якщо пасажир користувався нею рік, йому повернуть 11 з 12 гривень її заставної вартості, якщо 2 роки – 10 грн.

За словами Шавловського, необхідність введення безконтактних карток пов'язана із значною застарілістю магнітних карток, які використовуються в метро зараз – йдеться, зокрема, про низький ступінь їх захищеності та проблеми, які виникають через те, що картки є контактними і можуть бути пошкоджені. У нових проїзних квитках передбачається вмонтований захисний чіп.

Він також розповів, що на третьому етапі введення в дію автоматизованої системи проходу пасажирів в метро передбачається повний перехід пасажирів на картки нового зразка (жетони та старі магнітні картки будуть поступово вилучатись з обігу).

Директор метрополітену наголосив, що виконання третього етапу впровадження нової системи дозволить ввести в експлуатацію систему оплати в залежності від дальності поїздки.

УНІАН



"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News