Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Навіщо уряд виділив 850 000 на плівки Мельниченка?

П'ятниця, 9 січня 2004, 20:00
37 місяців українська влада уникала теми міжнародної експертизи записів Мельниченка. І от раптом щось трапилося – Кабмін розпорядженням від 30 грудня №825-р виділив Мін'юсту не багато не мало 850 тис. гривень. "На забезпечення проведення міжнародної експертизи аудіозаписів у кримінальній справі по вбивству Георгія Гонгадзе".

Ще більш дивним виявилося те, що Міністерство юстиції жодних коштів на проведення міжнародної експертизи записів Мельниченка не замовляло. Зокрема, Олександр Лавринович у коментарі радіо "Свобода" зазначив, що його Міністерство "не ініціювало такої експертизи" і жодної копійки з бюджету для цього використовувати не буде. Сам Лавринович зараз відпочиває й вийде на роботу 11 січня.

Натомість, у прес-службі Мін'юсту повідомили, що ця ініціатива належала Міністерству фінансів "у зв'язку з появою надлишку коштів у бюджеті наприкінці року".

Наразі нічого не відомо про те, якою буде експертиза і ким вона проводитиметься. Так само, як невідомо, із яким матеріалом вона працюватиме. Нагадаємо, що частина оригіналів записів щодо справи Гонгадзе знаходиться у самого Мельниченка, а частина – у колишнього голови парламентської слідчої комісії Олександра Жира.

Сам Жир у коментарі "Українській правді" сказав, що від самого початку заявляв про необхідність проведення незалежної експертизи, якої не хотіли ні Кучма, ні інші. Він також наголосив, що потрібна міжнародна експертиза не тільки плівок щодо вбивства Гонгадзе, "але й інших злочинів Кучми, як то побиття Подольського, фальсифікація виборів 1999 року чи розкрадання держмайна шляхом приватизації".

"Що стосується будь-якої допомоги з мого боку, то я готовий зробити все залежне від мене для об'єктивного, підкреслю, об'єктивного розслідування вбивства Гонгадзе та інших злочинів Кучми", – зазначив він.

При цьому Жир зауважив, що зважатиме при прийнятті свого рішення не на чиюсь чи свою особисту думку, а на відповідність дій генпрокуратури кримінально-процесуальному кодексу – "бо раніше вона його й близько не дотримувалася".

Микола Мельниченко раніше також неодноразово пропонував провести експертизу записів у міжнародній дослідницькій установі та навіть перевіритися Кучмі на детекторі брехні. Сам він це вже успішно зробив.

П'ята експертиза

Кабмінівська експертиза, якщо вона відбудеться, буде вже п'ятою у списку міжнародних досліджень записів Мельниченка.

Перша закордонна експертиза плівок Мельниченка була організована в Голландії у жовтні 2000, ще до оприлюднення записів. Її провела голландська організація TNO – один із найбільших у Європі дослідницьких і технологічних інститутів.

Замовником експертизи тоді була голландська газета Volkskrant, яка заплатила за дослідження, а лише потім погодилася опублікувати статтю на тему записів Мельниченка. Вона вийшла в перші дні касетного скандалу.

Так само на інтернет-сторінці Volkskrant було вміщено аудіофайли записів Мельниченка. Щоденно прослухати їх на сайт газети заходило по 30 000 осіб.

Конкретним експертом, який виніс вердикт, був Рональд ван Буурен із відділення TNO в місті Штостерберг.

Результат дослідження, за словами кореспондентки газети Корін де Вріс, був такий: "Експерти TNO зробили висновок, що це не монтаж [касета із самими першими епізодами, де говорилося про зникнення Георгія Гонгадзе]. Вони заявили, що плівка містить різні фрагменти. Але це – не монтаж. Це могли бути актори. Але якщо це так, то це, на мій погляд – дуже гарні актори".

Тобто TNO довела відсутність фальсифікації шляхом склеювання фраз по словам. І не змогла довести, порівнюючи голос Кучми на касеті із голосом Кучми під час офіційного виступу, що в обох випадках говорить одна і та сама людина. Проблема виявилася в поганій якості звуку в Мельниченка.

Але потім Кучма зробив те, чого не вистачало голландцям для повної картини. Гарант підтвердив, що його кабінет прослуховувався, а сам він вживає матірну лексику. Тобто після цього взагалі можна було зупинитися і після TNO ніяких експертиз не проводити.

У лютому 2001 на замовлення тимчасової комісії Верховної Ради у справі Гонгадзе друга експертиза записів Мельниченка була проведена віденським Міжнародним інститутом преси (ІРІ) та американською організацією Freedom House. Експертна установа не розголошувалася.

У висновку цієї експертизи повідомлялося, що голоси на плівках є голосами, які належать тим державним посадовим особам України, котрим вони приписуються.

В той же час зазначалося, що автентичність записів не може бути доведена з високою мірою точності шляхом проведення судової експертизи. Зокрема через те, що експерти мали справу не з оригіналом, а з записами "третього покоління".

Експерти не визнали записи Мельниченка і монтажем.

"Якби існуючі докази складалися лише з приблизно 25-хвилинних записів, пов’язаних зі справою Гонгадзе, можна було б припустити можливість їх монтування або фальсифікації, здійснених "потенційним зловмисником". Однак якщо загальна тривалість записів, наявних у Слідчої комісії, становить сотні годин розмов упродовж періоду кількох місяців, важко повірити в те, що така величезна кількість документальних доказів могла бути змонтована чи сфальсифікована", – говорилось у звіті.

"Отже, ми твердо переконані в тому, що відповідно до принципу верховенства права обов’язком саме українських органів влади є забезпечення подальшого розслідування цієї справи", – зазначалося у звіті, адресованому Олександру Лавриновичу, голові тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України.

Експертизи у США

У лютому 2002 за записи взялася американська приватна компанія "Bеk-Tеk", очолювана експертом Брюсом Кенігом, до послуг якого звертається ФБР. Фірма провела ряд експертиз цифрових записів Миколи Мельниченка, наданих самим майором, та підтвердила їх автентичність.

Загалом експертизи стосувалися епізодів по справам Гонгадзе, Єльяшкевича, продажу "Кольчуг" Хусейну, економічних зловживань низки високопосадовців на чолі з Кучмою.

У висновках "Bеk-Tek" зазначалося, що "вказані уривки" в конкретних файлах запису є "цілісні й не зазнавали змін".

"Будь-які цифрові маніпуляції із записом дуже маловірогідні, але навіть якщо вони мали місце, найвірогідніший сценарій їхнього застосування – знищення даних, а не додавання змісту або його монтаж".

Наприкінці вересня цього ж року відбулася найбільш резонансна експертиза записів Мельниченка – у лабораторії ФБР США. Вона підтвердили висновки "Bеk-Tеk" щодо автентичності епізодів, в яких Кучма схвалював відправлення "Кольчуг" до Іраку.

Після чого сталася криза у відносинах Києва і Вашингтона. США так досі на 100% і не переконалися, що постачання "Кольчуг" не було. Причому, у них не викликає сумнівів те, що Кучма погодився продати радари до Іраку, тим самим поставивши під удар пілотів США і Великобританії.

Щоб розрядити ситуацію, у листопаді 2002 британському доктору Пітеру Френчу, з подачі пропрезидентських кіл, американське приватне бюро досліджень "Arkin" замовило вже експертизу висновків американської компанії "Bеk-Tek".

Френч, розтиражований тоді ЗМІ Пінчука і Медведчука, у свою чергу заявив, що експертиза, проведена компанією "Bеk-Tеk", є необґрунтованою. Але стверджувати чи заперечувати автентичність плівок не став, бо "конкретної відповіді не вимагали".

Принагідно варто відзначити, що Френч займався спростуваннями дослідження "Bеk-Tеk", але не наважився сперечатися з експертизою ФБР США. При тому, що американські урядовці спиралися саме на останнє.

Окрім цих експертиз, варто згадати висновки ще двох.

Зокрема, у березні 2002 британський кінопродюсер ВВС Том Манголд презентував фільм "Killing the Story". Він ставиться до питання аутентичності плівок майора Мельниченка як до доведеного факту. Зокрема, посилаючись на результати експертизи, надані американською фірмою, що працює у галузі безпеки електронних систем "Ріптек" (Riptech).

Водночас, самій темі справжності плівок у фільмі присвячено небагато часу. Зокрема наголошено, що монтаж був потрібний, аби вибрати 25 хвилин опублікованих матеріалів з тисячі годин записів майора Мельниченка.

Також треба згадати, що навесні 2001 пошукове агентство "Кролл", найняте Віктором Пінчуком, також спробувало поставити під сумнів правдивість записів Мельниченка. "Кролл" змогло пройти в кабінет Кучми і виявити, що у випадку ведення запису з-під дивану — саме на такому способі наполягав Мельниченко — диктофон фіксує високочастотний писк.

Причиною писку є рамка металошукача, що знаходиться за стіною точно на рівні дивану. Цим самим припускалося, що Мельниченко діяв не один, а прослуховування було частиною діяльності спецслужб. Однак "Кролл" забуло додати, що перевіряло версію Мельниченка диктофоном іншої фірми і технології запису, ніж користувався екс-майор.

Слід також додати, що наприкінці 2003 Міжнародна федерація журналістів заявила про намір провести незалежне розслідування справи Георгія Гонгадзе.

Не виключено, що вона також вдасться до експертизи записів Мельниченка, адже робоча комісія збирається перевірити "очевидні юридичні і судові невдачі" у справі Гонгадзе та долучити до своєї роботи експертів та дослідників.

Комісія має намір звернутися з проханням про зустріч до генпрокурора України, парламентарів, Ради Європи, Держдепартаменту США, низки міжнародних організацій, родини Георгія Гонгадзе, Леоніда Кучми, Володимира Литвина, Юрія Кравченка, Миколи Мельниченка.

Чергова спроба заглушити справу Гонгадзе?

Після п'яти позитивних висновків про правдивість записів Мельниченка виникає питання, навіщо уряду раптом захотілося виділити гроші на ще одну експертизу.

Пам'ятаючи те, що нинішній прем'єр-міністр України Янукович та перший віце-прем'єр-міністр фінансів Азаров є постійними фігурантами плівок Мельниченко, важко повірити в їх зацікавленість у проведенні безстороннього дослідження плівок. Особливо враховуючи те, якими були висновки попередніх незалежних експертиз.

З іншого боку, справа Гонгадзе є фатальною картою для Кучми. І володіння потрібною інформацією саме щодо замовлення вбивства Гонгадзе дозволило б Януковичу утвердити свій статус спадкоємця Кучми.

Крім того, після потрібного результату експертизи, якщо десь на Заході десь у розпал виборчої кампанії Януковичу згадають його голос на плівках, він зможе прикритися: "Я чистий, ось довідка".

Так само, як "ліквідація" чи дезавуювання головного доказу у справі Гонгадзе дозволить Кучмі і його оточенню полегшено зітхнути та готуватися до нових виборів вже нібито і незаплямованими кров'ю журналіста.

Член парламентської слідчої комісії Сергій Головатий вважає, що рішення уряду говорить про намір Кабміну "навести порядок і в цій справі". У коментарі "Німецькій хвилі" він відзначив, що Мін'юсту підпорядковані усі експертні установи, і він зобов'язаний виконати розпорядження уряду.

За словами Головатого, міністр юстиції Олександр Лавринович, коли очолював слідчу комісію Верховної Ради, саботував будь-які зусилля домогтися незалежної експертизи. При цьому Головатий нагадав, що всі особи, які фігурують на плівках, і досі залишаються при владі.

Народний депутат, член фракції "Наша Україна" та тимчасової парламентської комісії у справі Гонгадзе Тарас Чорновіл зазначив, що відбувається "чергова спроба заглушити справу".

"Всі дії влади після того, як більш-менш чітко стали проявлятися факти цього злочину, і навіть у тій самій прокуратурі при Піскуні з’явилися вже прямі докази й вихід на замовників цього вбивства, всі дії спрямовані виключно на те, щоб справу заглушити, не допустити її повного розкриття. Це й призначення генерального прокурора Васильєва, й от останні речі, пов’язані з так званими новими експертизами", – зазначив Чорновіл у коментарі радіо "Свобода".

Він сказав, що є багато способів технічно спотворити плівки. Крім того, якщо будуть перевірятися тільки записи, які зараз є у прокуратури – то "будь-яка експертиза визнає однозначно, що записи сфальшовані, що вони оброблялися".

Депутат нагадав, що саме так уже було з експертизою у Львові, коли місцевий Інститут судових експертиз перевіряв записи, які надав Олександр Мороз. Вони підтвердили, що це нарізка кусків, але заявили при тому і зробили висновок більший, що записи через те не можуть розглядатися як серйозний доказ, як доказовий матеріал.

"Так само і з цим будуть готуватися способи для того, щоби справу просто заглушити. Реально Міністерство юстиції США на сьогоднішній день провело достатні експертизи, і вони мають абсолютно офіційну юридичну цілісність. Потрібно було єдине – одного-єдиного документа, щоб Генпрокуратура України дала від себе клопотання, що ці експертизи були проведені на їх замовлення. І ніяких коштів, до речі, на це виділяти не треба було", – зазначив Чорновіл.

Чорновіл був одним із депутатів, які в 2002 році спробували по слідах експертизи уривка щодо "Кольчуги" провести у ФБР експертизу епізоду із замовленням вбивства Гонгадзе. Депутати передали американському Мін'юсту частину оригіналів записів. Однак доля тієї експертизи публічно досі ніде не повідомлялася.

Говорячи про нинішню експертизу від імені уряду, депутат припустив, що знайдеться якась юридична фірма, яка буде діяти десь в Австрії чи Швейцарії.

"Можливо, вона виникне буквально за день до проведення цих експертиз. Очевидно, що 850 тисяч – це будуть тільки гроші, офіційно перераховані, а перед тим неофіційно буде скинуто кілька мільйонів вже не гривень, а доларів для того, щоб була зроблена відповідна експертиза з відповідними висновками, або були пропускні моменти, що подано неадекватний матеріал", – додав він.

Те, що Кабмін розщедрився на майже мільйон, Чорновіл пояснив бажанням влади "мати козир у внутрішній ситуації в Україні – для того, щоб тут боротися проти опозиції, доводити, який у нас президент правий, чесний тощо".

Сам колишній охоронець Кучми Микола Мельниченко також вважає, що нова експертиза записів потрібна передовсім Банковій, але не тільки.

"Справа Гонгадзе в такому стані дуже вигідна не тільки Кучмі, але й тим, хто намагається вирішити свої проблеми. На превеликий жаль, на сьогоднішній день є дуже багато людей, які заробляють гроші на Гонгадзе. І це не тільки серед оточення Кучми", – сказав "Свободі" Микола Мельниченко по телефону з Америки.

"Якщо було б бажання, навіть у вас – журналістів, щоб справа Гонгадзе була розкрита, то розглядалися б в комплексі злочини, які скоїв Кучма, не тільки проти Гонгадзе, а й інші, які були скоєні: проти Єльяшкевича, проти Подольського і інші факти, які я виклав в комісії. А Кучма і його оточення навмисне відокремлюють тільки один епізод, намагаються його знівелювати", – додав Мельниченко.

Екс-охоронець Кучми зауважив, що Сполучені Штати намагаються вирішити свої проблеми за рахунок справи Гонгадзе. Як приклад він навів те, що США домоглися від Кучми відправки військ у Ірак.

"США проводили експертизу з приводу факту розмови, на якій Кучма дає добро на продаж "Кольчуг" в Ірак. Наприклад, від США нічого особливо не залежить – взяти і провести експертизу по справі Гонгадзе, по справі Єльяшкевича. Комісія Верховної Ради офіційно звернулася до Міністерства юстиції США з тим, щоб вони провели експертизу там, де є прізвище Гонгадзе. Але, на великий жаль, на сьогоднішній день у нас немає результатів експертизи по Гонгадзе. Вона навмисне затягується", – наголосив Мельниченко.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:58
"Я не повторю помилки Луцького". Інтерв’ю з Ксенією Семеновою про те, що чекає на НАУ
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, є постраждалі
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
Усі новини...