Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

БУШ НАПИСАВ КУЧМІ ПРО ЯДЕРНУ ЗБРОЮ

Понеділок, 9 лютого 2004, 15:46
Президент Сполучених Штатів Америки Джордж Буш звернувся до президента України Леоніда Кучми із закликом активної участі у знищенні стратегічної зброї.

Про це йдеться в листі Буша, надісланому на ім'я президента України Леоніда Кучми, повідомляє прес-служба українського президента.

Як зазначає прес-служба, у листі президент США наголосив, що "цілком підтримує Програму спільного зменшення загрози в Україні, а також очікує її продовження та розповсюдження задля досягнення спільної мети у цьому питанні".

Він, зокрема, відзначив, що важливим результатом співпраці наших країн у зазначеній програмі була відмова України від ядерної зброї, знищення міжконтинентальних балістичних ракет та важких бомбардувальників.

"Навіть, якщо ми розпочнемо нові проекти спільного зменшення загрози, сподіваюся, що ми зможемо виконати останнє завдання у знищенні стратегічної зброї: знищення твердопаливних двигунів ракет SS-24", – йдеться у листі Джорджа Буша.

Він також підкреслює, що підхід до такого важливого проекту повинен бути технічно та фінансово грамотним. "Метод, якого дотримувалися наші уряди, не задовольнив жодного із зазначених основних випробувань. Незважаючи на великі затрати, цей процес не став ані реальним, ані безпечним", – наголошує Буш.

Президент США висловився за погодження українськими та американськими фахівцями альтернативного методу "у завершенні цього важливого проекту таким чином, щоб він був технічно продуманим, безпечним для довкілля та фінансово доцільним".

У своєму листі Джордж Буш також наголошує, що високо оцінює важливий внесок України у "спільну справу щодо питання Іраку, який став основним предметом нашого партнерства".

"Україно-американське стратегічне партнерство залежить від спільних зусиль, у тому числі питання боротьби з міжнародним тероризмом, а також від спільних цінностей, включаючи прагнення до демократичного розвитку суспільства", - зазначив президент США.

Лист Буша є відповіддю на лист президента України, надісланий у грудні 2003 року. В кінці минулого року президент України Леонід Кучма надіслав лист Президенту США Джорджу Бушу, в якому торкнувся питання про відновлення фінансування американською стороною екологічно безпечної ліквідації твердого ракетного палива на Павлоградському хімічному заводі (Дніпропетровська область).

Як повідомили "Українській правді" в американському посольстві, лист був переданий Кучмі послом Гербстом ще 20 січня.

У той же час у понеділок інформаційні агентства з посиланням на арабську газету "Аль Хайят" повідомили про те, що екстремістська організація "Аль Каїда" володіє ядерною зброєю, придбаною в України в 1998 році.

Читайте також:

УКРАЇНА ПРОДАВАЛА ЯДЕРНУ ЗБРОЮ "АЛЬ КАЇДІ"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування