Як Україна "продавала" ядерну зброю "Аль Каїді"

Понеділок, 9 лютого 2004, 16:24
У понеділок світові газети вийшли з повідомленням, що Україна продала ядерну зброю "Аль Каїді". В умовах глобальної боротьби з тероризмом, яка триває третій рік, це повідомлення шокує. Більш тяжке звинувачення вигадати складно – можливо, ще більшого збитку завдали б заяви, що бен Ладен переховується в Кончі Заспі.

Європейські газети навели повідомлення агентства "Рейтер", яке поширило інформацію свого кореспондента з єгипетської столиці Каїр.

"Рейтер" з посиланням на недільний номер "панарабської" газети "Аль Хаят" зробило сенсаційне повідомлення: "Організована Усамою бен Ладеном "Аль Каїда" в 1998 році здобула тактичну ядерну зброю в Україні".

Зараз зброя зберігається "в безпечному місці для можливого застосування". "Рейтер" пише, що немає незалежного підтвердження цих даних, які отримані газетою "Аль Хаят" від джерел у Ісламабаді, близьких до "Аль Каїди".

Арабська газета зазначає, що "Аль Каїда" отримала ядерну зброю, яка вміщалася у валізи. Оборудка була проведена, коли "українські науковці відвідали афганське місто Кандагар". В ті часи – у 1998 – Кандагар був бастіоном руху "Талібан", союзника "Аль Каїди".

Джерела арабської газети повідомляють, що "Аль Каїда" могла б використати цю зброю тільки всередині США або у випадку, якщо їй загрожуватиме "нищівний удар".

"Рейтер" повідомляє, що Україна успадкувала ядерну зброю від СРСР, а в 1994 погодилася передати 1 900 ядерних боєголовок Росії, підписавши при цьому Договір про нерозповсюдження ядерної зброї.

У інформації також наводяться слова загиблого екс-секретаря Ради нацбезпеки Росії Олександра Лебедя – однак незрозуміло, це дані "Рейтеру" чи "Аль Хаят".

Лебедь заявив, що з часів розпаду СРСР у 1991 зникло близько 100 переносних вибухових ядерних пристроїв розміром не більше за звичайну валізку.

Кожна така бомба мала еквівалент у 1 000 тонн тринітротолуолу та може вбити 100 000 чоловік. (Для порівняння, скинута на Хіросіму у 1945 мала еквівалент у 12-13 000 тонн тринітротолуолу – "УП").

Там також сказано, що до цього часу Москва спростовувала зникнення зброї.

Арабська газета "Аль Хаят" не повідомляє, скільки зброї отримала "Аль Каїда" і хто конкретно передав її.

От, власне, і вся інформація, яка викликала інформаційну бурю в понеділок. Знайти першоджерело – статтю на англійській версії сайту "Аль Хаят" – "Українська правда" не змогла. У газети також є сайт арабською мовою, однак тут уже дався взнаки дефіцит знань співробітників "УП".

Якщо говорити про автора сенсації/провокації, то газета "Аль Хаят" виходить у Лондоні арабською та англійською мовами. Штаб-квартира видання знаходиться у ліванській столиці Бейрут.

Російський сайт "Інопреса", який спеціалізується на перекладах статей західних ЗМІ, пише про "Аль Хаят": "Щоденна незалежна газета. Відрізняється об'єктивною і різнобічною подачею інформації з питань суспільного і політичного життя, має світовий авторитет як інформаційне джерело".

Відтак не дивно, що цю новину про продаж українцями ядерної зброї "Аль Каїді" почали передруковувати. Найбільше це повідомлення підхопила німецькомовна преса.

Ця інформація вийшла на сайті журналу "Der Spiegel", у берлінських газетах "Berliner Zeitung", "Berliner Morgenpost".

Серед австрійських газет про те, що "Аль Каїда" отримала ядерну зброю від українців, написали віденський "Kurier", зальцбурзьке видання "Salzburger Nachrichten" та навіть газета з Грацу "Kleine Zeitung".

Також ця новина вийшла у "The New York Times", ізраїльський газеті "Haaretz" та на сайті телеканалу "Аль Джазіра".

Реакція в Україні

Своєрідною відповіддю на публікації у світовій пресі стало повідомлення прес-служби президента Кучми. Коли всі обговорюють можливий продаж ядерної зброї головним терористам світу, Банкова поширила повідомлення про лист президента США Буша.

Буш написав Кучмі щодо подальшої співпраці України і США у рамках програми з ядерного роззброєння. Американський президент також розповів, що "високо оцінює важливий внесок України у спільну справу щодо питання Іраку, який став основним предметом нашого партнерства".

"Україно-американське стратегічне партнерство залежить від спільних зусиль, у тому числі питання боротьби з міжнародним тероризмом, а також від спільних цінностей, включаючи прагнення до демократичного розвитку суспільства", - закінчив листа Буш.

Цікаво, що цей текст Кучмі передав посол США в Україні Джон Гербст ще 20 січня. Оприлюднений він був саме того дня, коли Україну записали до постачальників "Аль Каїди".

Як повідомили "Українській правді" в МЗС, зовнішньополітичне відомство також готує заяву в зв'язку із публікацією у арабській газеті.

Тим часом народний депутат, а у 1998 році міністр оборони Олександр Кузьмук назвав "черговою небилицею" повідомлення "Аль Хаят". Він нагадав, що тактична зброя з України була вивезена і здана Російській Федерації ще на початку 1990-х років.

"А передача нашої стратегічної ядерної зброї Росії була завершена в 1996 році. Тобто після 1996 року в Україні немає і не могло бути ядерної зброї, тим більше в руках "начебто вчених". Це просто з області фантастики, я упевнений, що це не має ніякого підґрунтя під собою", - заявив Кузьмук в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Секретар Ради нацбезпеки у 1998 Володимир Горбулін публікацію в арабській газеті назвав "бездарною "качкою".

"Українські вчені за роки незалежності не мали ніякого прямого відношення до ядерних боєзапасів і до ядерного озброєння. Усе, що було на Україні, це було під контролем колишнього 12-го головного управління Міністерства оборони СРСР, а потім, по-моєму, це стало відповідним управлінням Міністерства оборони Росії", - сказав Горбулін "Інтерфакс-Україна".

За його словами, до 1996 року "було зроблено все, щоб на Україні нічого не залишилося з ядерних боєзапасів".

"Ми це виконали 31 травня 1996 року. Це були останні ядерні боєзапаси, що були на стратегічних носіях, а до цього ті ж самі операції були пророблені з тактичною зброєю, яка могла нести ядерну зброю" - підкреслив він.

За словами Горбуліна, якщо на території України і залишалися якісь ядерні боєзапаси, то вони перебували у віданні російського Центру адміністративного управління ядерними боєприпасами. "На ньому лежала відповідальність за вивіз усього того, що стосувалося ядерних боєзапасів і ядерних головок на Україні".

"Навіщо зараз знадобилося публікувати це в газеті, для чого сьогодні це так радісно передруковують деякі авторитетні закордонні видання, не перевіривши джерело... Посилання на якісь там ісламістські джерела інформації?... Я думаю, що у качок треба стріляти на полюванні, навряд чи має сенс їх запускати, коли мова йде про престиж і авторитет такої шанованої держави, як Україна, яка в галузі озброєння зробила те, що до неї і, напевно, після неї ніколи не зробить жодна держава у світі", - додав Горбулін.

Він назвав дві можливі причини виникнення цієї інформації - майбутні президентські вибори в Україні та конкуренцію на світовому ринку озброєння.

"У нас внутрішня політична ситуація в країні в рік президентських виборів розжарюється, і хтось, можливо, вважає, що він цим буде сприяти проведенню демократичних виборів, але думаю, що "сприяння" тут під великим сумнівом", - сказав Горбулін.

"Я зараз не маю інформації, можливо, ми десь устигли провести переговори про те, що можемо укласти якісь контракти по озброєннях. Це викликало в когось роздратування. Як ви знаєте, боротьба на ринку озброєння не витримує конкуренції. Може бути і така форма".

У Національній академії наук теж назвали неправдою інформацію "Аль Хаят". Українські вчені "не брали і не беруть участі в розробці ядерної зброї", відповіла НАНУ на слова, що ядерну зброю терористам передали "ukrainian scientists".

"Жодне наукова установа України ніколи не мала, не одержувала і не зберігала зразків ядерної зброї в будь-яких її видах", - говориться в повідомленні прес-центру Національної академії наук.

Також із спростуванням публікації виступили харківські ядерники. Іван Карнаухов, заступник генерального директора Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут", заявив, що "українські вчені в принципі не могли передати не лише "Аль Каїді", а й взагалі будь-кому іншому тактичні ядерні заряди, "які можуть поміщатися в невеликій валізі".

"Дозволити собі розробляти і мати таку зброю можуть лише потужні ядерні держави – такі, скажімо, як США та Росія, а Україна не може бути причетною до подібних справ через відсутність предмету", - сказав він у інтерв'ю УНІАН.

Публікацію у "Аль Хаят" учений назвав "відвертим і незграбним наклепом, розрахованим на необізнаність людей".

"Тут можна лише гадати, кому в черговий раз вигідно розпускати подібні нісенітниці на адресу України". За словами Карнаухова, "така зброя в світі дійсно існує", але виготовлення, зберігання і транспортування "ядерної зброї у валізах" має такі своєрідні особливості, що її передача у тому вигляді, як це описується у пресі, є "просто нереальною із суто технічних причин", і "така зброя, зокрема, живе дуже мало".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування