Письменники хочуть закон, який змусить Януковича читати книжки

Середа, 3 березня 2004, 16:15
Українські письменники та видавці наголошують на неприпустимості відміни пільг на видання української книжки.

Про це письменники Андрій Курков, Василь Шкляр, Юрій Покальчук, брати Капранови та видавці Леонід Фінкельштейн (видавництво "Факт") і Петро Мацкевич (видавництво "Кальварія") заявили у середу на прес-конференції.

"Дилетанство" і "чехарда" зі змінами до закону про ПДВ, які критикував Кучма на нараді в понеділок, заважають працювати і книговиробникам.

Наприклад, як повідомив Курков, з сьогоднішнього дня видавництво "Фоліо" припинило відпуск книг замовникам – до вияснення ситуації з ПДВ.

З іншого боку, одна з найбільших в Україні друкарень, Харківська друкарня ім. Фрунзе, за останні 2 місяці втратила 90% замовників.

Навіть Міністерство освіти, у свою чергу, через невизначеність питання щодо ПДВ не замовляє підручники видавництвам. 7 мільйонів гривень, що призначені були для використання з цією метою протягом січня-лютого, залишаються невикористаними Міністерством.

Вето президента на закон 4000-1, яким передбачалося, зокрема, відновлення минулорічного статус-кво для книговидавців, може мати, стверджують організатори, далекосяжні негативні наслідки для українського книговидання.

Зокрема, за словами присутніх, видавництва уже підняли ціни. А невдовзі книжка на прилавку подорожчає на 30%.

Разом з тим доля ринку вітчизняних книжок, яка минулого року становила, за різними оцінками, від 5% до 8%, тепер може зменшитися до 3%. Тобто на одну вітчизняну книжку буде продаватися 30 російських.

У цій ситуації, вважає Фінкельштейн, "видавцям вже нема що робити". "Ми вже не можемо видавати книжки, вже нема за що їх видавати. Ми проїдаємо останні гроші, і скоро не буде не лише книжок – не буде й видавництва", – каже головний редактор видавництва "Факт".

Керівник видавництва "Кальварія" Петро Мацкевич вважає, що в такій слабкій ще економічно і фінансово державі як Україна ПДВ взагалі не потрібен: "Податок на додану вартість – це податок, який нищить виробництво. В усіх країнах".

Сполучені Штати Америки, як стверджує видавець, обходяться без ПДВ, а в Європі він продиктований перевиробництвом і стимулює виведення виробництва за кордон.

Натомість, на думку Мацкевича, його цілком міг би замінити диференційований податок з прибутку, пропонований колись групою депутатів на чолі з Інною Богословською.

"В мене таке враження, що в Україні реалізується програма знищення української книжки і незалежних видавців", – каже Мацкевич.

Організатори конференції зазначають, що навіть якщо вже ближчими днями повернути пільги на ПДВ книговидавцям, видавництва зможуть вийти на рівень минулого року не раніше ніж за дванадцять місяців.

Організатори прес-конференції ініціюють також ухвалення закону "Про невідкладні заходи з підвищення культурного рівня прем'єр-міністра України, членів Кабінету міністрів України та державних службовців".

Відповідно до нього, усі держслужбовці зобов'язуються прочитати протягом року не менше однієї художньої книжки якогось із українських авторів, виданих в Україні за попередній рік.

Прем'єр-міністра, членів Кабміну та держслужбовців, які обіймають посади першої та другої категорії (рівень голів держкомітетів, облдержадміністрацій та їхніх заступників) і мають, за логікою авторів, вищі зарплати, законопроект додатково зобов'язує раз на рік відвідати театральну виставу українського театру; філармонійний концерт, або оперну, або балетну виставу за участю українських виконавців; кінопоказ фільму українського виробництва в українському кінотеатрі, а також естрадний концерт українського виконавця.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News