Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Фактор Рибкіна

Четвер, 4 березня 2004, 18:03
Іван Рибкін прилетів у Київ рятувати друзів і валяти дурня. За його власними словами, він зробив зупинку в українській столиці на шляху з Лондону до Москви для того, щоб виступити з заявою. Рибкін захотів ще раз пролити світло на події свого загадкового зникнення на початку лютого, однак історія стала ще більш заплутаною.

Зрозуміти до кінця, що тоді трапилося з Рибкіним у Києві, неможливо. Сам він, коли знайшовся, спершу заявив, що виїхав відпочити до України. "Я маю право на два-три дні особистого життя. Я приїхав у Київ до своїх друзів, гуляв, відключив мобільні телефони і не дивився телевізор".

У Лондоні він розповів інше: "Мене заманили в Київ під фальшивим приводом зустрічі з Асланом Масхадовим. Замість цього мене викрали, накачали наркотиками і тримали в несвідомому стані чотири дні".

Після чого Рибкін замовчав, а замість нього заговорили російські газети. У "Московському комсомольці" вийшла величезна стаття, заснована на перехоплених телефонних розмовах. Люди з прізвищами Ігор Керезь, Сергій Безсмертний, Давид Жванія і Борис Березовський нечітко обговорюють приїзд Рибкіна. Є також розмови, де фігурують сам російський кандидат і депутат Роман Безсмертний.

Наприкінці статті підсумок автора Олександра Хінштейна: Березовський і українські друзі заманили Рибкіна в Україну, щоб убити, і в такий спосіб ударити як по Путіну, так і по Кучмі. Таких слів у тексті прослушки немає, але журналіст висуває таку версію, будуючи її на уривках незрозумілих фраз.

Тема, як не складно було здогадатися, для українських телеканалів Медведчука виявилася "дуже важлива і дуже актуальна". Тому нинішній, другий приїзд Рибкіна в Київ можна вважати спробою загасити пожежу, яка горить яскравим полум'ям у телевізорі й обпалює Ющенка.

Оскільки головними героями є: Давид Жванія, грузин, депутат, громадянин України, один з головних фінансових донорів "Наший України", заступник керівника штабу Ющенка і просто його близький соратник. Роман Безсмертний – стратег Ющенка і керівник штабу "Нашої України". Сергій Безсмертний – його брат. А Ігор Керезь – помічник Жванії не за статусом, а за суттю. Він – нинішній керівник компанії Жванії "Бринкфорд".

"Я вдячний Ігорю Михайловичу Керезю і його друзям за те, що вони організували мою попередню неофіційну поїздку, за ту мужність, яку вони виявили в кінцевому підсумку", – саме ці слова Рибкіна були головними в його заяві на прес-конференції в Києві.

Рибкін несподівано з'явився в українській столиці в ніч із середи на четвер. Устиг зустрітися з Керезем і Жванією – інших прізвищ він не називав. Небезпеки, що зв'язок з ним може дискредитувати, Рибкін не бачить: "Я нормальна людина: зріст 170, очі соломою не заткнуті, не чудовисько..."

Як він стверджує, зупинку вирішив зробити на шляху з Лондону в Москву: "Я, повертаючись в Росію, вирішив залетіти в Київ, щоб зняти деякі непорозуміння".

Однак замість цього Рибкін розважав журналістів. Причиною тому і перша київська історія з Рибкіним, і чутки про його еропригоди, і його своєрідна манера висловлюватися, і відсутність чітких відповідей на питання під час прес-конференції. І дещо неадекватна поведінка керівника його штабу Ксенії Пономарьової, яка за тональністю виступів нагадувала скоріше маму скривдженого російського політика.

Отже, що ж повідомив Рибкін?

Що в силі залишається його версія, озвучена в Лондоні. При цьому повторювати ще раз він її не захотів, відзначивши, що "основна мета [попереднього візиту] досягнута не була". "Я приїхав в Україну, реалізовуючи головний елемент передвиборчої кампанії – про припинення війни в Чечні, про мир у Чечні. Росія тоне в крові на Кавказі!" – тільки сказав він.

У той же час виявилося, що в Рибкіна не знайшли в організмі ніяких слідів, які б підтвердили розповідь про отруєння ворогами – ще й таке серйозно, що він не пам'ятає своїх дій протягом чотирьох днів.

"Усі результати медичної комісії в наявності – жодних слідів уколів, ніяких речовин у крові, в інших аналізах немає. Виходить, ці побоювання відпали", – сказав Рибкін.

Коли журналісти спробували знайти логіку в цьому вердикті, втрутилася Пономарьова: "Я вважаю, що ми люди дорослі і серйозні. Аналізи не знайшли в крові слідів наркотичних або фармацевтичних препаратів. Крапка!"

Рибкін і далі стверджує, що його "заманили" на зустріч з Масхадовим, однак у той же час він вдячний Керезю і його друзям – які, за його ж словами, допомагали під час його приїзду в Київ, від'їзду і перебування тут.

"Я з величезним здивуванням і обуренням довідався, що вони були затримані [...] Уявіть, що відбувається! Люди по декілька днів були в кутузці! Ну що, у них є тесаки-різаки?" – обурювався Рибкін. Як відомо, Ігор Керезь і Сергій Безсмертний були затримані в рамках розслідування СБУ кримінальної справи, відритої через лондонські заяви Рибкіна.

Спроби ще раз з'ясувати в Рибкіна, що ж насправді відбувалося з ним у Києві, наштовхнулися на різкі слова Пономарьової. Спершу вона повідомила, що Рибкін не буде говорити про те, про що вже заявляв, а також про російську політику.

Подальші розпити викликали заяву Пономарьової: "Мені досить дивно чути питання, що по своїй суті спростовують можливість наявності в людей людських якостей. Залетіти по дорозі з Лондона в Москву в Київ, щоб сказати спасибі – це вам уже здається незрозумілим. Мені дуже шкода".

Так, по суті, було зім'ято брифінг, що насправді повинен був привернути увагу на зовсім інше – на прослушку телефонних розмов українських депутатів і російських політиків.

"Якщо це справа Служби безпеки України, то як вони можуть відповідно до закону діяти в такий спосіб? Якщо це діяла служба іноземної держави на території України – тим гірше, і зовсім прикро, якщо виступає з такими прослушками кримінальне злочинне угруповання", – сказав Рибкін.

Особливість – у міжнародному статусі цього скандалу. Матеріали прослушки знаходяться в кримінальній справі, при цьому представник Генпрокуратури заявив, що вони там уже були, коли їх до ГПУ передала СБУ. Сама Служба безпеки говорить, що документи прослушки надійшли разом з іншими від російських правоохоронців. А ті нібито їх взяли в журналіста Хінштейна.

Імовірно, що передали йому аудіофайли ті, хто записував. Однак ніхто не зацікавився, хто здійснював прослушку. ФСБ? Або ті ж, хто два роки тому записав і обнародував розмову Ющенка з мером Омельченком?

Тим часом, хто такий Хінштейн? Давній викривальник Березовського, зараз депутат Держдуми – член фракції "Єдиної Росії" і комітету з держбезпеки. Як відзначає радіо "Свобода", до початку політичної кар'єри Хінштейн хвалився своїми близькими відносинами з російськими спецслужбами, а його матеріали прийнято вважати "зливами" російських чекістів.

Тому Хінштейн, описуючи історію про замислення вбивства Рибкіна руками Березовського й українських політиків, цілитися міг у першу чергу в колишнього російського олігарха – головного ворога Путіна. А заразом вистрілити і по "Нашій Україні". Таким чином, Росія зіграла в передвиборну кампанію проти небезпечного для них (як вони гадають) Ющенка.

"Якщо ви не будете звертати увагу, що в Україні грубо зневажається закон, то завтра тут буде те, що відбувається в Москві, а післязавтра – те, що в Туркменії. Незалежне парламентське розслідування в Росії вже неможливе. В Україні – ще можливе", – висловила абсолютно здорову думку Пономарьова.

"У Росії приватизували спецслужби, і я не хотів би, щоб було те ж саме в Україні", – так само справедливо відзначив сам кандидат у російські президенти.

Просто через дещо карикатурний образ самого Рибкіна їх, на жаль, не усі почули.


Читайте також:

РИБКІНА ПІДСЛУХОВУВАЛА НЕ СБУ, А ХІНШТЕЙН

Рибкін вислизнув від слідчих, обурившись підслуховуванням телефонів

РИБКІН УНОЧІ ПРИЛЕТІВ ДО КИЄВА

РИБКІН ПРИЇЖДЖАВ ДО КИЄВА ЗУСТРІТИСЯ НЕ З МАСХАДОВИМ, А З КУЧМОЮ?

Рибкіна в Києві не тримали силою, але Васильєв усе одно хоче поговорити з Жванією

"Нашоукраїнець" Жванія проігнорував СБУ, що розслідує викрадення Рибкіна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування