Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генпрокуратура стверджує: Лазаренко дав 150 тисяч доларів на підготовку вбивства Волкова і Бакая

П'ятниця, 5 березня 2004, 09:18
Лазаренко наказав перерахувати 150 тисяч доларів на підготовку вбивства олігархів Волкова й Бакая, а коли вони зірвалися, то ці гроші пішли на вбивство Гетьмана. При цьому як доказ причетності Лазаренка до усунення депутатів Щербаня й Гетьмана можна розглядати те, що він в 1997 парився в сауні у Баден-Бадені з підозрюваним у цих вбивствах Євгеном Кушніром.

Такі та інші сенсаційні звинувачення можна почути у перепалці між українською прокуратурою та адвокатами Лазаренка в переддень початку суду над колишнім українським прем'єром, що запланований у Сан-Франциско на 10 березня.

Прокуратура США обвинувачує Лазаренка у відмиванні $114 мільйонів через приватні американські фінансові установи. Українська додає до цих обвинувачень ще й замовлення двох убивств.

З нагоди близького відкриття судового процесу "США проти Лазаренка" Генпрокуратура вирішила оприлюднити додаткові аргументи на тему, який Павло Іванович злодій. Можливо, сподіваючись, що їх почують каліфорнійські присяжні.

У вівторок генпрокурор Васильєв заявив, що у його відомстві Лазаренка офіційно вважають організатором двох найбільш резонансних злочинів 1990-х: убивств народних депутатів Євгена Щербаня, розстріляного в аеропорту Донецька в 1996, та Вадима Гетьмана, що був убитий у ліфті свого будинку в Києві в 1998.

"Ніякої політики немає, чистий кримінал", – заявив генпрокурор.

Реакція адвокатського штабу Лазаренка не примусила себе довго чекати. Вже в середу рідна партія Павла Івановича – "Громада" – назвала цю заяву Васильєва "спробою психічного тиску на потенційних свідків, присяжних та інших учасників судового процесу, що має початися найближчим часом у США".

Водночас адвокат Лазаренка Даніел Горовіц назвав останні звинувачення генерального прокурора нісенітницею, заявивши, що справжні організатори вбивств Щербаня та Гетьмана знаходяться в Україні, а не у Сан-Франциско.

"Кучма вбивав політиків з 1994 року. Саме тому Лазаренко розірвав відносини з Кучмою. Такі люди, як Щербань та Гетьман, були його друзями. Він підтримував таких людей. Адже вони фінансували й сприяли опозиції до Кучми, а не до Лазаренка. Отже, хто їх вбив – ті, кому вони загрожували, чи ті, хто був їхнім союзником?" – зазначив Горовіц в коментарі радіо "Свобода".

Він також пов’язав заяву Васильєва з тим, що українська влада налякана судовим процесом над Лазаренко, який повинен розпочатися за декілька днів.

"Ці звинувачення свідчать, що Кучма наляканий тим, що відбувається. Він знає, що ми виграємо цей суд. Вони намагалися вбити Лазаренка так само, як вони намагалися вбити Гетьмана. Отже, ця заява є їхньою останньою боягузливою спробою. Вони дуже настрашені", – зазначив адвокат.

Горовіц нагадав, що Євген Кушнір, обвинувачений у виконанні вбивства Щербаня й Гетьмана, помер у Донецькому слідчому ізоляторі. Це, на його думку, свідчить про спроби української влади приховати сліди злочину.

Горовіц також заявив, що Лазаренко готовий до відкритої дискусії з цих питань із президентом Кучмою, запропонувавши провести такі дебати на радіо "Свобода". І разом з тим зауваживши, що Кучма на них ніколи не погодиться.

На слова адвоката Генеральна прокуратура заявила, що має "досить обґрунтованих доказів", що саме Лазаренко був замовником убивств Щербаня й Гетьмана.

Як повідомила в четвер агентству "Інтерфакс-Україна" прес-секретар генпрокурора України Оксана Соколова, про це свідчить і вирок, що уже винесений безпосереднім виконавцям цих убивств.

"Оскільки під час слухання кримінальної справи щодо восьми членів банди, що організувала і зробила убивства Щербаня й Гетьмана, і обвинувачувані, і свідки неодноразово називали замовників убивств, повідомляли схему розрахунків за виконання замовлень і суми платежів", – відзначила Соколова.

Більш детально про докази причетності Лазаренка до вбивств Гетьмана й Щербаня розповів начальник відділу Генеральної прокуратури розслідування кримінальних справ про злочини проти особистості Микола Дробиняк, що побував у середу в ефірі програми "Саме той" (далі цитується за "Оглядом телеефіру").

Лазаренко замовив Щербаня і Гетьмана, а також Волкова й Бакая?

Дробиняк зазначив, що наразі причетність Лазаренка до вбивств Гетьмана й Щербаня можна стверджувати "абсолютно доказово". За його словами, не тільки проведене досудове слідство Генпрокуратурою, не тільки справи направлені до суду, але й два суди – Апеляційний суд Луганської області та Апеляційний суд Донецької області – винесли свої вироки.

Представник Генпрокуратури зазначив, що під час розгляду в судах тема Лазаренка не піднімалася, але поставали інші питання: хто фінансував замовні вбивства, звідки взялася зброя, звідки така досконала організація цих злочинів?

"Таке враження, що це робили якісь спецпідрозділи Збройних сил, або правоохоронних органів", – підкреслив Дробиняк.

"У даний час це не становить ніякої таємниці слідства, тому що пройшло, я ще раз говорю, два публічних судових засідання, і усе це, що можна по цій справі говорити, є, було в тих справах. І воно було обнародувано, публічно оголошено суддею", – зазначив він.

"А сказати можна одне, що ми можемо стверджувати абсолютно чітко і чесно, дивлячись в очі кому завгодно, про те, що Павло Іванович Лазаренко, на превеликий жаль і позор наш, дійсно являється замовником і організатором вбивств Щербаня й Гетьмана, про що є в тих справах", – наголосив Дробиняк.

Однак, за словами представника прокуратури, цими двома злочинами "чисто кримінальні" діяння Лазаренка не закінчуються. Виявляється, є ще один епізод – організація підготовки вбивств Олександра Волкова та Ігоря Бакая.

В той час Волков, як відомо, був помічником президента України, а Бакай – першим заступником голови Державного комітету нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України.

"Причому, я хочу сказати, що вбивство Щербаня плавно переходить в приготування до вбивства Волкова й Бакая, а це, у свою чергу, плавно переходить у вбивство народного депутата Гетьмана. Розірвати ці три епізоди просто неможливо. Просто неможливо", – додав Дробиняк.

Водночас представник генпрокуратури не став вдаватися у подробиці замаху на двох з найколоритніших персонажів українського політикуму. Сказавши, що тут, на відміну від убивств Щербаня і Гетьмана, йдеться про таємницю слідства.

"Кримінальну справу порушено ще Михайлом Олексійовичем Потебеньком за статтями про організацію приготування умисних вбивств Волкова і Бакая. Докази у нас є. Люди, які виїжджали на дислокацію місцезнаходження і дач, і офісів, і шляхів відходу й підходу, і так далі – на розвідувальні заходи. Ці люди є, ці люди допитані. Їхні покази зафіксовані на відеоплівку і чекають свого часу", – додав він.

Дробиняк при цьому також повідомив, що частина фігурантів нереалізованих замахів на Волкова й Бакая були на процесі в Луганську і в Донецьку. Але при цьому виявилося, що "більшу частину з них вбито, частина в бігах".

На прохання ж привідкрити трошки завісу над цим замахами Дробиняк зазначив: "Ну, що я хочу сказати. Замовник відомий, а організаторів нема ні одного. Організатори всі вбиті. І Алієв Магомет Умарович, громадянин Росії, уродженець Дагестану, і жителі міста Донецька – Кушнір і Рябін – теж їх немає. Самі основні бойовики – немає їх в живих. Фактично залишилося на свободі дві-три людини, які знаходяться в розшуку".

Сліди вбивств на банківських рахунках...

На запитання, які докази, що Щербаня і Гетьмана замовив саме Лазаренко, Дробиняк зазначив: зізнання підтверджуються, наприклад, банківськими рахунками.

Так, за словами представника прокуратури, на рахунок посередника вбивства Щербаня, дніпропетровського авторитета Мільченка на прізвисько "Матрос", з рахунку офшорної компанії "Орфін", зареєстрованої на Багамських островах, було перераховано один мільйон 479 тисяч доларів США. А на рахунок його дружини – ще 850 тисяч доларів США.

"Це доказ чи це не доказ? При тому, що велика кількість свідків говорить – за що перераховані ці гроші", – додав Дробиняк.

При цьому він зазначив, що на рахунках, звісно, не вказано, за що перераховані гроші, але факт перерахування цих грошей є.

Дробиняк розповів, що на підготовку вбивств Волкова і Бакая також виділялися чималі кошти. За його словами, помічник Лазаренка Петро Кириченко дав офіційні свідчення з цього приводу, де зізнався, що екс-прем'єр давав вказівку перерахувати 150 тисяч доларів США на особистий рахунок Кушніра.

"Кушнір – це керівник цієї банди. Ось вам і зв`язок грошовий. До речі, ці гроші – 150 тисяч – були перераховані тільки на одну підготовку вбивства Волкова і Бакая. А оскільки вбивство Волкова й Бакая зірвалося у зв`язку з витоком інформації, то гроші ці потім були перекинуті на підготовку вбивства народного депутата України Гетьмана. Це якраз підтверджує мою тезу про те, що вони всі між собою взаємопов`язані, ці епізоди", – зазначив Дробиняк.

"Ну, наприклад, ще один епізод. 850 тисяч доларів США було перераховано на рахунок двоюрідного брата Кушніра. І в той же день 350 тисяч доларів перераховані на особистий рахунок дружини Кушніра із тих 850-ти тисяч доларів. І обратно", – розповів Дробиняк.

А насамкінець представник генпрокуратури навів головний доказ причетності екс-прем'єра до згаданих убивств депутатів. Це зустріч Лазаренка і Кушніра у грудні 97-го року в німецькому місті Баден-Бадені у сауні!

"У нас є докази, які свідчать про те, що вони там зустрічалися. Є рахунки, скільки було проплачено, є всі документи, які свідчать про те, що ця зустріч відбулася. До речі, я хочу сказати, що у Лазаренка було три зустрічі з керівниками банди. Одна з Алієвим і дві з Кушніром. З Кушніром у грудні 1997 і в січні 1998. І це все доказується".

Саме ці докази, які, як наголосив Дробиняк засвідчені судом, дають підстави прокуратурі вважати Лазаренка причетним до вбивств Гетьмана і Щербаня.

"Я вам зараз зачитаю витяг із вироку, який набув чинності, Апеляційного суду Луганської області: Суд сприймає як достовірні показання підсудного такого-то, свідків таких-то про те, що вбивство Гетьмана було замовлено Лазаренком, оскільки вони узгоджуються між собою, а також із наведеними показаннями свідків таких-то, вони об`єктивно підтверджуються наведеними вище банківськими та іншими документами, що підтверджують зустрічі Лазаренка з Кушніром".

"Крім цього, суд вважає, що раніше та ж сама особа замовляла через Мільченка Кушніру вбивство Щербаня і оплатила це замовлення. Даний висновок робиться судом, виходячи із сукупності приведених доказів у відповідних епізодах справи".

"Краще, ніж тут написано, – я не зможу сказати", – додав представник прокуратури.

Дробиняк зазначив, що визнати людину винною може лише суд, але додав, що як тільки у генпрокуратури буде можливість пред`явити Лазаренку це обвинувачення, яке вже готове, воно буде відразу пред`явлене.

Водночас представник прокуратури не слова не сказав, які були мотиви для Лазаренка замовляти вбивства Щербаня або Гетьмана. Стосовно першого ще можна будувати версії – інтереси Павла Івановича у Донецькій області, яку на момент вбивства фактично контролював Євген Щербань... А от присутність Гетьмана в 1998 у полі зору вже екс-прем'єра викликає питання навіть у експертів.

Головна ж проблема прокуратури – "клієнт" поки у США. Відсутність угоди про екстрадицію між Україною і США дозволила Лазаренку п'ять років дихати повітрям спочатку слідчого ізолятора, а потім квартири у невстановленому місці в Сан-Франциско.

І на даний момент ніяких звинувачень проти Лазаренка в Україні не висунуто – не лише стосовно вбивств Щербаня й Гетьмана, але навіть щодо фінансових схем, які прокуратура вважає махінаціями. Справа в тому, що за українським законом офіційно звинуватити можна лише в присутності цієї людини. А Павло Іванович вчасно виїхав (чи йому дозволили виїхати) з України.


Читайте також:

Тяжкі передчуття або Синдром Вавілова

Лазаренко змінює захист в Америці

Андрій Вавілов про показання в справі Лазаренка

США vs Лазаренко. Частина 3

США vs Лазаренко. Частина 1

США vs Павло Лазаренко. Частина 2. Чорномирдіна хочуть допитати

Справа Лазаренка: важливий свідок захисту Кучма відмовився давати свідчення

США просять про допит українського президента

Чому будуть допитувати Марчука, Волкова і Бакая

Справа "США проти Лазаренко": про що б питали Кучму?


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...