Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мітинг опозиції завершився: Ющенко заявляє про державний переворот, Тимошенко кличе до громадянського повстання

Понеділок, 8 березня 2004, 23:00
"ВЛАДА ПЕРЕСЛІДУЄ СВОБОДУ СЛОВА БРУТАЛЬНІШЕ ЗА ЦАРСЬКУ ОХРАНКУ", – резолюція мітингу

Акція опозиції біля пам'ятника Шевченка закінчилася ухваленням резолюції протесту проти тиску влади на пресу.

У резолюції мітингу зазначається, що "влада провела масову зачистку" медіа-сфери, позбавивши ефіру радіо "Свобода", радіо "Континент", радіо "Рокс", закривши газету "Сільські вісті" і організувавши перевірку "5 каналу".

"Влада переслідує свободу слова брутальніше за царську охранку, яка забороняла твори Шевченка", – йдеться у резолюції мітингу.

"Кланам Кучми-Медведчука-Януковича не потрібні об'єктивні ЗМІ, їм не потрібні свідомі громадяни, які мають власну позицію", – також заявили учасники мітингу.

"Влада боїться відвертої публічної розмови з опозицією, боїться народу і робить усе, щоб подавити вільнодумство", – сказано в резолюції.

Учасники мітингу підкреслили, що "за вказівкою вищого керівництва держави калічаться чесні журналісти, політики, прослуховуються телефони громадян і організовується стеження за ними в Україні і за кордоном".

"Схиляючись перед пам'яттю великого Кобзаря, кожен повинен зробити вибір – жити без правди і честі чи здобути свободу для України. Ні цензурі та диктатурі, як свого часу сказав Тарас! Слава Україні!" – цими словами завершися мітинг опозиції.

15:01. ЮЩЕНКО: "ЦЕ НЕ КОНСТИТУЦІЙНА РЕФОРМА, А ДЕРЖАВНИЙ ПЕРЕВОРОТ"

Лідер "Нашої України" Віктор Ющенко назвав кінцевою метою політреформи обрання Леоніда Кучми прем'єр-міністром України та закликав опозиційні сили до єднання.

"Третій варіант політреформи, адресований Медведчуком до більшості, передбачає передати повноваження президента прем'єр-міністру, щоб до осені обрати нового главу уряду. Його прізвище ви добре знаєте – за 10 років добре могли вивчити", – зазначив він під час виступу.

"Це не конституційна реформа, а державний переворот", – наголосив Ющенко.

Лідер "Нашої України" сказав, що три тижні тому його блок запропонував опозиційним силам "маніфест єднання", що передбачає спільні дії на виборах президента та висунення єдиного кандидата.

"Ми досягли повного розуміння з БЮТ, сподіваюся, що подібною буде реакція і з боку Соціалістичної партії", – додав Ющенко. Він сказав також: "Щодня я отримую звернення від керівників місцевих осередків Соцпартії, БЮТ, "Нашої України" з єдиним закликом – будьте разом!"

Він також нагадав, що минулого року поруч із ними на мітингу в день народження Шевченка "стояли інші політичні сили" – представники Компартії. "Що не виконав Тарас, щоб ці люди не прийшли йому вклонитися?!" – різко заявив Ющенко.

Серед представників Компартії на мітингу був помічений лише член фракції КПУ Борис Олійник, який також виступив із солідарним протестом проти закриття мас-медіа.

"Україна живе із кримінальною владою, яка не шанує Бога, людей, Шевченка! Якби влада шанувала Шевченка, то президент не святкував би його ювілей разом із султаном Брунею", – сказав також Ющенко.

Закриваючи мітинг опозиції, поет Дмитро Павличко також закликав опозиційні сили до єднання. Характеризуючи її лідерів, він назвав Мороза "мудрим політиком", Тимошенко – "гарячою і системно мислячою", а Ющенка – "майбутнім президентом України".

Після завершення мітингу в парку Шевченка почався концерт рок-гуртів, які підтримують опозицію.

За оцінками представника БЮТ Олександра Турчинова, в акції опозиції взяли участь до 10 тисяч осіб.

 
 
14:25. ТИМОШЕНКО ЗАКЛИКАЄ ДО "СЕРЙОЗНОГО ГРОМАДЯНСЬКОГО ПОВСТАННЯ"

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко, виступаючи на мітингу біля пам'ятника Тарасу Шевченку, закликала його учасників до "серйозного громадянського повстання".

"Те, що зараз відбувається в парламенті – це втрата останньої надії", – зазначила Тимошенко, говорячи про зміни до Конституції.

За словами Тимошенко, зараз у Верховній Раді опозиція залишається у меншості. "Вони мають 323 голоси, щоб втілити свої плани", – сказала вона.

"У 2004, за планами Януковича-Медведчука-Суркіса-Пінчука, вони збережуть або Януковича прем'єром, або навіть оберуть ним Кучму".

"Ми мусимо звернутися до людей, щоб зруйнувати їх плани", – зазначила Тимошенко. "Ми мусимо перейти до підготовки серйозного народного повстання, щоб люди стояли під Верховною Радою, під адміністрацією президента!", – сказала лідер БЮТ.

"Наш останній патрон – це бюлетень на виборах!" – наголосила лідер БЮТ.

Тимошенко закликала українців не бути осторонь від дій влади: "Мені на думку спадають слова президента США Франкліна Рузвельта, який закликав до чотирьох свобод: свободи слова, свободи віросповідання, свободу від злиднів і свободу від страху. Так от, всі інші свободи починаються зі свободи від страху! Де ми всі були, коли закривали "Свободу"?! Може, під радіо "Довірою"?! Ні, ми всі сиділи на роботі".

Говорячи про опозиційну трійку, Тимошенко висловила переконання, що вони знайдуть порозуміння. "Гарантую, що буде єдиний кандидат", – зазначила вона. "Мої особисті амбіції ніколи не будуть стояти вище спільної справи", – додала лідер БЮТ.

Водночас Тимошенко нагадала про всі невдалі спроби єднання опозиції, які започатковувалися під Шевченком – "канівську четвірку", "Україна без Кучми", "Повстань, Україно!".

В той же час лідер соціалістів Олександр Мороз, виступаючи на мітингу, висловився за політреформу, зазначивши, що у влади і опозиції "модель – одна, а цілі – різні".

 
 
Він також назвав політреформу "нав'язуваним адміністрацією президента окозамилюванням". У кінці виступу Мороз прочитав вірша Шевченку "Мені однаково, чи буду я жить в Україні, чи ні".

За словами деяких депутатів, які стояли на сходах пам'ятника Шевченку біля лідерів опозиції, Мороз поводився скуто через різку позицію проти політреформи, яку в своїх виступах заявили Тимошенко і Ющенко.

14:00. "КУЧМА НЕ ПРОПУСКАЄ ЮВІЛЕЇ ЯНА ТАБАЧНИКА ТА ЙОСИПА КОБЗОНА..."

Біля пам'ятника Тарасу Шевченку розпочався мітинг опозиції, який відкрив поет Дмитро Павличко. "Цей рік стане демонстрацією нової ментальності, високої якості української нації, – заявив Павличко. –Ми прийшли сюди, щоб взяти благословіння від українського генія".

Павличко передав слово голові комітету Верховної Ради зі свободи слова Миколі Томенку, який, як сказав поет, виступав "від імені незалежних журналістів".

"Влада боїться лише одного – спротиву громадян. Якщо ми будемо разом в боротьбі за свободу слова, за кожного журналіста, – влада відступить. Якщо вона не відступить, ми повинні готувати журналістський страйк, оскільки у журналістів відбирають найголовніше – право на свою професію", – заявив Томенко.

"Якщо є журналісти, які думають, що по них не прийдуть – вони помиляються", – сказав Томенко і нагадав, що парламентська більшість відмовилася проголосувати за мораторій податкових перевірок ЗМІ в рік виборів.

Він також звернув увагу на відсутність Кучми в Україні в день ювілею від дня народження Тараса Шевченка.

"Кучма не пропускає ювілеї Яна Табачника та Йосипа Кобзона. А ювілей Шевченка він святкує із найбагатшим керівником держави світу – султаном Брунею. Не прийти на 190-річний ювілей до Шевченка – це ганьба і безслав'я!" – сказав Томенко.

 
 
13:40. ОПОЗИЦІЯ ЗАБЛОКУВАЛА РУХ ТРАНСПОРТУ

Колони опозиції, які рухаються в напрямку парку Шевченка, перегородили рух по вулиці Володимирській. Під час проходження представників опозиції центром Києва утворилася пробка.

Виступаючи у мегафон, представник БЮТ Олександр Турчинов заявив, що направляти в цю вулицю транспорт – це "свідома провокація влади, оскільки опозиція завчасно повідомила про акції протесту".

"Шановні кияни, приєднуйтесь до акцій демократичної опозиції", – закликав Турчинов, звертаючись до водіїв.

За словами координатора акції Володимира Філенка, колони на момент виходу з Софійської площі нараховували 5 тисяч осіб.

На чолі колони стоять Віктор Ющенко, Олександр Мороз, Юлія Тимошенко та представники.

Колона розтягнулась вздовж вулиці Володимирської між бульваром Шевченка і вулицею Прорізною. Мітингувальники йдуть проїзною частиною вулиці.

13:27. З ГАСЛАМИ "КУЧМУ ГЕТЬ" І "ВОЛЮ СЛОВУ" ОПОЗИЦІЯ РУШИЛА ДО ШЕВЧЕНКА

У Києві акція протесту, яка просувається вулицями міста, заблокувала рух транспорту по вулиці Володимирській. Кілька тисяч пікетників рушили від Софійської площі до парку Тараса Шевченка.

Над натовпом майорять прапори партії "Батьківщина", СПУ та УНА-УНСО, а також стяги з написами "Так – Ющенко". На чолі колони йдуть Віктор Ющенко, Олександр Мороз та Юлія Тимошенко.

В перших лавах колони йде група журналістів, яка несе транспарант "Волю слову", а також плакати, на яких перекреслено написи "Радіо Свобода", "Радіо "Континент", "Радіо Рокс", "5-й канал", "Сільські вісті".

Учасники ходи вигукують "Кучму геть!". Колону супроводжує група барабанщиків.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, є постраждалі
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
Усі новини...