Вибори "брата-2". Репортаж з-під териконів

Вівторок, 9 березня 2004, 18:21
Довибори у 61-му виборчому окрузі, що на Донеччині, закінчилися впевненою та прогнозованою перемогою голови Державної податкової адміністрації області Олександра Васильєва. Він є братом генерального прокурора України Геннадія Васильєва.

Передача у спадщину – так деякі місцеві журналісти нарекли ці вибори до Верховної Ради. За крісло депутата з половинчатим терміном боролись 24 кандидати. Щоправда, лише 3-4 з них могли б реально претендувати на мандат народного обранця.

Решта були так званими "підсніжниками", тобто людьми, які йшли на вибори лише для того, аби брати участь у формуванні територіальних виборчих комісій і делегувати туди своїх представників...

Не було у 61-му окрузі й активної агітаційної боротьби за виборця, не застосовували звичний для таких ситуацій чорно-сірий PR. А все тому, що знали результати перегонів задовго до вердикту окружної виборчої комісії.

Отже, із величезним відривом переміг тут Олександр Васильєв. Друге місце в комуніста Ігоря Могилевського, і третім став Євген Талишев, якого підтримував блок "Наша Україна".


Неділя, 7 березня, 10 ранку, Старомихайлівський психоневрологічний інтернат

Пацієнти обирають депутата. Сюди прибула група журналістів. На виборчу дільницю їх не пускають. Головний лікар закладу вимагає у представників преси довідку про стан здоров’я та медичну картку.

Може й вмотивовано, але у виборчому законодавстві не прописано, що електорат, спостерігачі або журналісти мусять йти на дільницю з історією хвороби. Після 15-хвилинних "переговорів" пресі дозволили поспілкуватися з виборцями та виборчою комісією. Ажіотажу, черг і бурхливих розмов на політичні теми тут не було. Всі голосують за Олександра Васильєва (98% голосів).

На питання "чому?" відповідають: "Він дуже гарна людина". На додаткове питання, чи "читали його передвиборчу програму", відповідають: "Ні, це для мене велика несподіванка". Людям, які не могли дати відповіді на ці питання, а також на ті, що є у виборчому бюлетені, допомагали голосувати нянечки.

До речі, вони мають чудове почуття гумору. В журналіста, який блукав коридорами психоневрологічного інтернату, жінки в білих халатах запитали: "Ви новенький? Проходьте..."

12 дня, місто Мар’янка, дільниці №107 і 108 у вестибюлі однієї школи

Вибори проходять, як в старі добрі часи: музика, пиріжки та котлети в тісті, усміхнені обличчя виборців та голови виборчої комісії.

13 година по обіді, місто Ясинувата. Дистанція електропостачання – приміщення "Укрзалізниці"

Над дверима напис – "Воруеш на работе – воруеш у себя!" У будинку сумно: немає музики, пиріжків і котлет у тісті, голова виборчої комісії злегка агресивний. На вході стоїть молодий хлопець у військовій формі.

Це Азово-Чорноморський козак, присланий своїм генералом стежити за порядком під час волевиявлення громадян. Інший чоловік, теж козак, підходить згодом, на поясі має пістолет. Розмовляти з журналістами відмовляється.

20:00, місто Мар’янка, Окружна виборча комісія виборчого округу №61

Суттєвих порушень під час голосування не зафіксовано, у виборах узяло участь майже 60% виборців. Про це повідомила голова комісії Лариса Маврова. Про Азово-Чорноморських козаків вона нічого не знає.

Починають звозити бюлетені та протоколи. Представники Комітету виборців України кажуть, що ані їх, ані інших спостерігачів, ані журналістів в приміщення, де підраховують голоси, не допустили. Проте вранці пообіцяли оприлюднити результати.

21:00, місто Мар‘янка, районне відділення Донецького обласного громадського об’єднання "Київська Русь". Подвір’я перед будинком

У вікні видно Олександра Васильєва, який нервово ходить навколо столу. Журналісти пропонують вже майже депутату, як особі публічній, з ними поспілкуватися. Півгодинне чекання не дає результатів. Ще голова Державної податкової адміністрації області обирає темряву. У кімнаті вимикають світло, а охоронці замикають двері в будинок. Навіть голова однієї з територіальних виборчих комісій, який приніс звістку про перемогу Васильєва, туди не прорвався. До речі, "Київська Русь" розташована у якихось 30-50 метрах від окружної виборчої комісії.

Понеділок, 8 березня. 11:00

Оголошення результатів довиборів: із відривом у 70 відсотків від найближчого конкурента переміг Олександр Васильєв. За даними Центральної виборчої комісії за нього проголосували майже 79% мешканців округу.

Друге місце, вже вдруге, посів комуніст Ігор Могилевський – 8.57%. Попереднього разу він теж програв Васильєву, але Геннадію. Третя позиція у Євгена Талишева – 1.3%. Його підтримував блок "Наша Україна".

Решта кандидатів на вакантне крісло депутата не подолали навіть одновідсотковий бар’єр.

Комітет виборців України, який стежив за голосуванням і за кампанією загалом, висловив такі застереження.

В окремих випадках кампанія проходила з порушенням українського законодавства та багато в чому не відповідала міжнародним стандартам демократичних виборів. Зокрема, це стосується непропорційного представництва кандидатів у виборчих комісіях, недостатньо вмотивованих відмов претендентам у реєстрації, використання кандидатами службового становища для агітації, порушення принципу рівних можливостей для всіх кандидатів, порушення процедури голосування, закритості процесу підрахунку голосів.

Усунути прорахунки і виправити помилки донецька влада матиме нагоду вже під час довиборів у 46 окрузі, що в Артемівську. По ньому два роки тому до Верховної Ради обирався теперішній віце-прем’єр із питань ПЕК Андрій Клюєв. До речі, оглядачі кажуть, що ці довибори теж проходитимуть під знаком "брата". До парламенту нібито планує потрапити Сергій Клюєв – рідний брат Андрія Клюєва, заступника голови Донецької обласної ради.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...