Джордж Сорос: Я бачу спільні риси у Березовського та Медведчука

П'ятниця, 2 квітня 2004, 19:06
Чотири дні візиту Сороса стали результативними не тільки для американського діяча та його структур в Україні. Приїзд Сороса відкрив очі на багато речей у цій країні.

На те, що для нинішньої команди на Банковій немає різниці, проти кого направляти пропагандистську машину – своїх опозиціонерів чи західних діячів. Але в першу чергу події навколо Сороса стали днями сорому для президента Кучми – якщо він до цього не помічав очевидного, то тепер про існування темників він знає від їх головного героя.

Крім того, стали очевидними протиріччя у оточенні Кучми. Поки Медведчук координував кампанію дискредитації Сороса, апогеєм якої стало метання у нього чи то майонезу, чи то клею, Пінчук домовлявся з Соросом про спільні філантропські проекти. При цьому він виділив американському гостю людей з власної охорони.

У п'ятницю вдень Сорос відлетів з Києва. Останнє з численних інтерв'ю він дав "Українській правді".


– Пане Сорос, які у вас враження від цього візиту до України?

– Дивні відчуття. В певному сенсі цей візит унікальний. У мене вперше в житті чимось кинули.

А кампанія темників не була унікальною. Я уже наражався на такі речі. В цьому випадку це привнесло досить позитивний досвід, бо через оце несприятливе ставлення влади збурилася спонтанна, але тепла реакція людей.

Була спроба мене з України усунути, але сталося протилежне. Через усе це мої теплі почуття до українського народу посилилися.

Яким буде обсяг фінансування вашого фонду наступного року?

– Він не зміниться і буде таким самим, як і торік. Це 5 мільйонів доларів плюс 1-3 мільйона надходжень від інших організацій, які беруть участь у конкретних програмах.

Три роки тому, у розпал касетного скандалу було опубліковано вашу статтю у "Файненшл Таймс", де ви закликали президента Кучму тимчасово піти з посади і віддати владу прем'єру Ющенку на час розслідування справи Гонгадзе. Чи якось відчувався вплив того вашого матеріалу на нинішній візит?

– У мене не виникло такого відчуття. Наше спілкування з президентом було більш дружнім, ніж минулого разу.

Коли президент запевнив, що він не давав вказівки стосовно нападу на мене і не знав про це – я вірив у це. Це підтверджується тим фактом, що спочатку нам було відмовлено у Лівадійському палаці, але після того, як про цей факт було повідомлено по телебаченню, таке рішення було змінено, і ми отримали доступ до Лівадійського палацу.

Чи під час зустрічі з президентом обговорювали темники, чи задоволені ви відповідями?

– Ми обговорювали це. Він запитав, чи доводилося мені фізично тримати в руках, бачити цей темник. Мені не здається, що це задовільна відповідь, але я не бачив сенсу, щоб далі продовжувати розмову на цю тему.

Він запевнив, що нічого не знав про темники в моїй справі, я прийняв ці пояснення. Я думаю, що хтось із його апарату, найімовірніше – Медведчук, вийшов за рамки своїх повноважень.

Чи був під час цієї зустрічі з Кучмою присутній Медведчук?

– Ні.

Чи знаєте ви його особисто?

– Я не пригадую, щоб я з ним зустрічався, хоча припускає, що таке могло бути.

Знаєте, що ваша організація фінансувала проекти, які подавала організація, очолювана Медведчуком?

– Ні, я про це не знав.

На зустрічі з громадськістю Києва ви сказали, що збираєтеся зустрітися з американським власником каналу 1+1 Лаудером і запитати, чому його телекомпанія бере участь у політичному протистоянні в Україні...

– Все, що я хотів, я на цю тему вже повідомив.

Ви знаєте, є інформація, що студентів, які атакували вас під час форуму в Києві, відрахували з університету "КПІ"...

– Вони на це заслуговують.

[На момент інтерв'ю ще не було спростування представника "КПІ" про те, що ці студенти не відраховувалися.]

За час від вашого попереднього візиту восени 2000 в Україні сталася часткова зміна владної еліти. Зараз ви в Києві зустрічалися з новим для вас спікером Литвином, з новим прем'єром Януковичем – яке враження вони справили на вас?

– Дуже складно сформувати думку про людину на підставі однієї короткої зустрічі. Я приємно вражений прихильною реакцією прем'єр-міністра на пропозицію внести корективи у проект Плану дій Україна-ЄС, щоб Євросоюз також сприяв утвердженню верховенства права у вашій країні.

Він також згадав про власний досвід – раніше він стикався з кримінальним правосуддям. І він гадає, що ця сфера потребує поліпшення. Це його ставлення мене приємно вразило.

А як щодо опозиції?

– Цих людей я знаю давно.

Ваше враження від нинішнього політичного моменту в Україні?

– Політична ситуація дуже суперечлива. Дискусія щодо політичної реформи дуже заплутана та ускладнена. Але, здається, мені врешті вдалося збагнути суть.

На мою думку, перехід від президентської системи до парламентської був би виправданий. Але якщо цю систему запроваджувати без розпуску парламенту – це, на мою думку, є порушенням Конституції. Оскільки парламент в такому разі перебере на себе повноваження, які йому не були надані народом.

Це велика небезпека для майбутнього України.

В Росії часів Єльцина ви були жорстким критиком олігархів. Тепер в Україні вашим партнером по проектам стала людина, яку прийнято називати олігархом – Віктор Пінчук. Чому сталися такі трансформації?

– Тут немає жодної трансформації. У Росії я був відвертим критиком Березовського, але у нас була дуже добра співпраця з фондом Ходорковського "Відкрита Росія". Вони перебрали чимало програм, які ми пропонували. Я підтримував такий поворот подій.

Загалом же здається, що дуже схоже порівняння Росії тих часів з тим, що відбувається зараз в Україні. Ми почали співпрацю з Пінчуком, але я дуже критично ставлюся до того, що знаю про діяльність Медведчука.

Я бачу спільні риси між Березовським і Медведчуком. Ці люди займаються не бізнесом, а вимагають гроші від інших підприємців за те, щоб вони мали можливість працювати.


______________
Читайте також:

Братчиків, що облили Сороса клеєм, не виганяли з КПІ

Учасників атаки на Сороса відрахували з "КПІ"

Сорос збирається розібратися з власником "1+1" Лаудером, чому його канал виконує "темники"

Сорос назвав Пінчука "філантропом і партнером"

Медведчук оголосив війну Соросу. Темникову

Медведчук винен Соросу $ 87 677

"Невыносимая тупость бытия" Віктора Медведчука

СОРОС ВИМАГАЄ ЕФІР НА 1+1

СОРОСА ОБЛИЛИ КЛЕЄМ ПРЕДСТАВНИКИ "БРАТСТВА"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування