Паралельно з Лазаренком в Каліфорнії судять українського хакера

Понеділок, 5 квітня 2004, 13:10
У понеділок, 5 квітня, український громадянин Максим Височанський (Ковальчук), обвинувачуваний у здійсненні комп'ютерних злочинів у США, постане перед окружним судом каліфорнійського міста Сан-Хосе.

Як повідомили в понеділок у Центрі дослідження комп'ютерної злочинності, якщо суд погодиться з обвинуваченням, Височанському загрожує тюремне ув'язнення терміном до 20 років і штраф у розмірі $500 тис, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За даними центра, його обвинувачують у продажі через Інтернет піратського програмного забезпечення на суму більш $ 3 мільйонів. За словами представника прокуратури Північного округу штату Каліфорнія Метью Джекобса, обвинувачення вважає, що з грудня 2000 року до моменту свого арешту Височанський продавав підроблене програмне забезпечення через створені ним сайти, а також через електронний аукціон.

Він пропонував своїм клієнтам продукцію, усіма правами на яку володіють компанії Autodesk, Microsoft і Macromedia. Височанський зазвичай продавав програми за ціною, що була значно нижчою вартості ліцензійного продукту. Гроші за поширення неліцензійних комп'ютерних програм він одержував через складну систему Інтернет-розрахунків.

Слідство також підозрює, що в нього були партнери в різних країнах світу, що за невеликий відсоток одержували гроші з покупців неліцензійних програм, а потім здійснювали грошові перекази в Україну.

Прокуратура обвинувачує Височанського по чотирьох пунктах: порушення авторських прав виробників, незаконне поширення програмного забезпечення, відмивання грошей і незаконне проникнення в комп'ютерну мережу.

Очікується, що обвинувачення в суді представить особисто заступник генерального прокурора США і глава підрозділу американської прокуратури по боротьбі з комп'ютерним піратством Кристофер Сондербі.

Як повідомлялося, Височанський (1978 року народження, по народженню – Ковальчук, Височанський – прізвище дружини) наприкінці травня 2003 був затриманий у Таїланді на вимогу США. Він обвинувачується в здійсненні комп'ютерних злочинів проти банківських установ США, зокрема у підробці кредитних карток. 16 грудня 2003 року на заключному засіданні суду Банкока було прийнято рішення про екстрадицію Височанського в США. Українець відмовився подавати апеляцію на це рішення. 26 березня влада Таїланду екстрадувала його в США.

Зараз він знаходиться в окружній в'язниці, розташованій недалеко від Сан-Хосе.

Центр дослідження комп'ютерної злочинності (Computer Crime Research Center), створений у 2001 році, є некомерційною, недержавною, науково-дослідною організацією.

У роботі Центра беруть участь українські і закордонні вчені, працівники правоохоронних органів і фахівці з питань протидії злочинності в сфері високих технологій. Із січня 2004 року Центр дослідження комп'ютерної злочинності ввійшов до складу Міжнародного антикримінального й антитерористичного комітету (МААК) в Україні.

Дослідження проводяться в рамках спільної українсько-американської науково-дослідної програми Центра дослідження комп'ютерної злочинності і Центра з вивчення транснаціональної організованої злочинності і корупції (TraCCC) при Американському університеті (Вашингтон, США).


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування