УХВАЛЕНО ЗАКОН ПРО МІСЦЕВІ ВИБОРИ ЗА СПИСКАМИ

Вівторок, 6 квітня 2004, 21:03
Верховна Рада у вівторок увечері ухвалила в цілому закон про місцеві вибори, який передбачає пропорційні вибори до всіх рад, окрім сільських і селищних рад.

За закон "Про вибори депутатів Верховної Ради АР Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів" проголосували 266 депутатів.

Для пропорційної системи місцевих виборів прохідний бар'єр складає 3%. (Аналогічно до закону про вибори народних депутатів).

Проект закону про місцеві вибори – №2211 – був внесений ще у вересні 2002 року народними депутатами, членами фракції Соціалістичної партії Вінським, Мельничуком та Морозом і прийнятий в першому читанні 18 березня 2004 року 268 голосами.

Цей закон входить до так званого конституційного законодавчого пакету, ухвалення якого є умовою підтримки конституційних змін з боку КПУ та СПУ.

Відповідно до схваленого закону, вибори депутатів сільських та селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється вся територія.

Вибори депутатів районних у містах рад, міських рад, районних, обласних, міських, міст Києва та Севастополя рад, Верховної Ради Автономної Республіки Крим проводяться за пропорційною системою.

У цьому випадку депутати обираються за виборчими списками партій і блоків у багатомандатному окрузі, межі якого збігаються з межами території відповідної громади.

Чергові місцеві вибори призначаються не пізніше як за 120 днів до дня виборів, а їх виборчий процес розпочинається за 90 днів до дня виборів.

Територіальні виборчі комісії утворюються відповідно місцевою радою у кількості не менше 8 і не більше 25 осіб за поданнями керівних органів відповідних місцевих організацій партій (блоків).

Кожна місцева організація партії (блок) мають право на пропорційну частку керівних посад у територіальних виборчих комісіях. Дільнична виборча комісія утворюється відповідною територіальною виборчою комісією за поданням керівного органу місцевих організацій партій.

Кандидатів у депутати місцевих рад та кандидатів на посаду місцевих голів можуть висувати зареєстровані місцеві організації партій або блоків за умови, що ці партії зареєстровані не пізніш як за рік до виборів.

Громадянин України може самовисуватися кандидатом у депутати в одномандатному окрузі, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови.

Гранична сума витрат коштів виборчих фондів прив’язана до кількості зареєстрованих виборців і не може перевищувати для місцевих організацій партій:

- для територіальних громад з чисельністю до 20 тисяч виборців - 20 тисяч грн.;
- для територіальних громад, районів, районів у містах з чисельністю до 50 тисяч виборців - 50 тисяч грн.;
- для територіальних громад, районів, районів у містах з чисельністю до 100 тисяч виборців - 100 тисяч грн.;
- для територіальних громад, районів, районів у містах, областей з чисельністю до 500 тисяч виборців - 250 тисяч грн.;
- для територіальних громад, районів, областей з чисельністю до 1 млн. виборців - 500 тисяч грн.;
- для територіальних громад, областей з чисельністю понад 1 млн. виборців, Автономної Республіки Крим - 1 млн. грн.

У ході розгляду законопроекту за процедурою другого читання було підтримано ряд поправок народних депутатів, які перед тим були відхилені Тимчасовою спеціальною комісією по опрацюванню проектів законів (усього до комісії було подана 742 поправки народних депутатів):

- поправку народного депутата Костинюка ("Наша Україна") про те, що на місцевих виборах не мають права голосу громадяни, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі та військовослужбовці строкової служби (за – 311);

- поправку народного депутата Мельничука (СПУ) про те, що військовослужбовці строкової служби, які не є членами відповідних територіальних громад, не беруть участь у місцевих виборах (за – 229);

- дві інші поправки редакційного змісту.

Зранку народні депутати не підтримали три проекти постанов про неприйнятність проекту №2211: народних депутатів Матвієнкова ("Регіони України") та Бойка ("Народний вибір") (за – 138 голосів); депутата Раханського з фракції "Трудова Україна" (за – 121); депутата Кармазіна з фракції "Наша Україна" (за – 131).

Постанови про неприйнятність підтримувались фракціями "Наша Україна" та БЮТ, а також окремими депутатами-мажоритарниками.

Пізніше 255 голосами було прийнято рішення продовжувати розгляд законопроекту до його остаточного ухвалення.

"Українська правда", Лабораторії законодавчих ініціатив

Дивіться детальніше про основні положення закону, історію його проходження, результати поіменного голосування, експертні висновки та коментарі

Читайте також:

Мороз прогнозує, що депутати не працюватимуть до ночі. Поки зеків позбавили права голосу


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування