Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кравчук: 99%, що пройде політреформа. Хотілося б, щоб було побільше гострих протестів з боку опозиції

Середа, 7 квітня 2004, 19:52
За півдоби до внесення змін до Конституції на Банковій відбулася остання масова нарада – за участю Кучми, Медведчука, Януковича, Литвина, а також представників фракцій, які у четвер збираються голосувати за політреформу.

Через годину політики почали розходитися. Особливо оптимістичним вийшов з адміністрації президента керівник фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук. Прямо на Банковій біля ґанку АП він дав інтерв'ю "Українській правді".

Розмова, яка спочатку стосувалася тільки майбутнього історичного голосування у парламенті, перейшла і на інші теми. Кравчук, який був у доброму гуморі, здається, сказав навіть дещо зайве. З іншого боку, лідер фракції СДПУ(о) продемонстрував дивну непоінформованість про методи роботи глави його партії, який водночас керує адміністрацією президента.

Перше питання – про що йшла мова на зустрічі у Кучми:


– Говорили про те, як зробити, щоб голосування було позитивне, щоб була явка депутатів. А про те, щоб когось змушувати голосувати – про це мова не йшла. Навіть коли називали прізвища, що є сумніви – що людина не проголосує. Наприклад, Мусіяка. Президент сказав: ну і не треба його вмовляти, не хоче – хай не голосує. Ті, хто вірять – хай голосують. Ті, хто мають сумніви або не хочуть, або ставлять умови – це їх справа. Ми ж не для Кучми робимо реформу, не для Януковича чи Литвина – для України.

Ваш прогноз – пройде політреформа?

– У мене, звичайно, є сумніви відносно явки. Тут питання дуже принципове, це ж зміни до Конституції – не можна, щоб хтось за когось голосував, коли сама ця людина уже визначилась. Деркачі, наскільки мені відомо, визначились. Вони не будуть голосувати.

Деркачі не будуть підтримувати зміни до Конституції?

– Ну, принаймні, старший Деркач не буде голосувати – це точно.

Чому?

– Я не знаю. Я знаю факт, а причини я не з'ясовував. Ще Мусіяка сказав, що не буде голосувати. Президент сказав – ніяких дій по відношенню до них не вживати. Президент попросив нас, керівників фракцій: зробіть так, щоб ті люди, які підтримують реформу, щоб були в залі. І щоб кожен визначився шляхом голосування.

А тих, хто підтримує – уже є 300 депутатів?

– Як я розумію – є. Але це на сьогодні є. Це питання важке. Може статися таке, що, тьфу-тьфу-тьфу, захворіла людина. Може таке бути? Або дипломатично захворіла. Ну, це життя...

У фракції СДПУ(о) скільки буде депутатів у четвер в залі?

– У нас – всі.

Ваша думка, всі комуністи будуть голосувати "за"?

– Ну, Симоненко був на зустрічі з президентом, але він нічого не говорив.

А соціалісти проголосують?

– У них, як я розумію, є два питання. Перше – хто буде призначати глав адміністрацій. Вони хотіли б, щоб це залишилося за президентом до 2006 року. І друге питання – це щоб термін роботи Верховної Ради і місцевих рад був 5 років. Зараз же проект передбачає, що Верховна Рада – 5 років, а місцеві ради – 4 роки.

Я не думаю, що є принципова різниця.

Але ж уже не можна змінювати законопроект змін до Конституції.

– Зараз не можна, але до 2006 року можна зміни. Ще ж є час? Чому ви думаєте, що не можна провести зміни у 2005 році? Ці ж зміни не стосуються принципових речей – у когось забрати повноваження і віддати іншому. Це завжди важко іде.

Як ви думаєте, створення міжфракційної групи "Громадянська позиція", де зібралися ті більшовики, які не підтримують політреформу, може завадити результативному голосуванню?

– З мого досвіду, процес голосування у Верховній Раді часто буває чисто спонтанним. Людина іде з наміром не голосувати, але прийшла, поспілкувалася, хтось посміхнувся, хтось сказав ще речення – і людина проголосувала.

Я відверто скажу – частина депутатів до кінця не усвідомлює суть політичної реформи.

Як так? Уже півтора роки тільки про неї і говорять.

– Я задам тобі одне запитання? Ти працював у системі влади?

Ні, звичайно.

– От! Той, хто не працював у владі, не розуміє до кінця процедур і системи повноважень влади. Все бачать збоку. Це все рівно, що молодий хлопчик знає: секс – це хорошо. Але він не знає насправді, що це є, до того часу, як не спробує.

Це природньо. Тому той, хто не був у системі влади, вони знають, що є повноваження – у одного більші, в іншого менші... Але чи користувалися вони цими повноваженнями? Ні.

Що ж таких депутатів, які не працювали у системі влади і не розуміються на ній, змусить голосувати за політреформу, окрім примусу чи тиску?

– Ніякого примусу немає. Я кажу по своїй фракції

Ну, у вас є глава адміністрації президента, який тримає фракцію.

– Ми вдвох... У нас порядок у фракції. Ніяких умов, прохань – "я проголосую, якщо ви мені зробити таке" – у нас немає.

Я вірю в те, що за два чи три роки, поки ішов процес говорильні навколо політреформи, навіть ті, хто нічого не знає, від природи не здатен – навіть вони зможуть зрозуміти. І збагнути треба: якщо зараз не проголосують політреформу, то і при новому президенті не проголосують.

Ваш прогноз на голосування у четвер?

– Буде дуже важкий процес: виступи від комісії, від фракцій, потім обговорення, потім особлива думка депутата. Тобто голосування аж на вечір планується, десь на 17 годину, якщо нічого не зміниться.

Я хотів би, щоб було побільше гострих протестів з боку опозиції. Це б загартувало більшість, і вона точно голосувала б "за". Тому що є елемент: "якщо ви так, то ми – так!"

Коли до мене звертаються толерантно, з аргументами, повагою – я слухаю. А коли мені ставлять умови – я навіть слухати не хочу. Це ж більшість людей так робить.

У скільки процентів ви оцінюєте вірогідність ухвалення змін до Конституції?

– На сьогодні я думаю: 99%, що пройде політреформа. Я відверто скажу, що я не дивився ніяких списків, я просто бачу настрій людей, з якими я спілкуюся, і бачу настрій фракції. Якщо місяць тому у фракції були проблеми, то зараз без будь-якого серйозно впливу – я нікого не умовляв, ми збиралися і обговорювали.

Який взагалі, на вашу думку, резерв підтримання політреформи? Скільки депутатів за неї можуть проголосувати?

– З тих людей, які є – більшість плюс КПУ і СПУ – то таких близько 340. Це з урахуванням позафракційних.

Як ви думаєте, Литвин буде голосувати "за"?

– Він повинен проголосувати, він же підтримує політреформу. Він про це в пресі говорив.


МЕДВЕДЧУК НЕ БУДЕ СЕБЕ ПІДСТАВЛЯТИ ПОГРОЗАМИ ДЕПУТАТАМ

Кажуть, Медведчук має список людей з інших фракцій, яких запрошують на співбесіду і різними аргументами вимагають голосувати "за"?

– Ну, нікого не запрошують. Сьогодні ми попрощалися, Медведчук пішов до президента, Янукович пішов до себе, голова Верховної Ради – до себе. Такої розмови, що хтось когось буде запрошувати, у нас не було.

Ви вірите, що немає примусу в голосуванні за політреформу?

– Ну, якщо є, то тільки з боку керівника фракції.

А з боку глави адміністрації президента, прем'єра, через тиск на бізнес... На каналах, близьких до СДПУ(о), ведеться кампанія проти депутатів-більшовиків Развадовського, Гаврилюка, які виступили проти політреформи.

– Це можливо, я не знаю. Я кажу про інше: як можливо зараз, коли людина сказала, що голосує проти політреформи, до завтра здійснити на неї бізнесовий тиск?

Попередити, що післязавтра на підприємство прийде податкова.

– Ну що, президент буде погрожувати? Медведчук на це не піде – конкретному депутату, якого він не знає, щоб йому загрожувати? Це він може сказати депутату з фракції СДПУ(о), з яким він у дружніх стосунках. Він скаже і знає, що наш депутат зрозуміє його. А з іншої фракції? Я знаю Віктора Володимировича, він не буде себе так підставляти. І ніхто не буде.

А те, що опозиція перекуповує більшовиків – ви в це вірите?

– Я про це чув. Я так знаю, що один депутат готовий про це сказати в пресі. Я забув його прізвище, він завтра може сказати про це з трибуни парламенту.

Але невідомо, чи це правда.

– Це вже справа депутата. Коли я кажу "мені давали гроші", хіба я б казав про це, якщо такого не було? Це ж треба мати людську совість, щоб вийти на людей і збрехати.

А СДПУ(о) платить депутатам?

– СДПУ(о) давало гроші депутатам за активну участь у роботі партії, фракції. Ми просто виплачували заробітну плату.

Скільки, якщо не секрет?

– Я не знаю, я не плачу. Я в гроші не влажу. У нас є люди, які цим займаються. Я займаю достатньо високу моральну посаду у фракції, щоб займатися виплатою грошей.

А хто цим займається?

– Ну, є у нас люди...

Секрет?

– Звичайно, це таємниця. А чому ви дивуєтеся? На Заході зарплату платять у конверті, і я не знаю, скільки в тебе, а ти – скільки в мене.

Але ж це у них в конвертах легальна зарплата, а у вас – тіньова. Депутат має отримувати зарплату в бухгалтерії Верховної Ради.

– Чому це тіньова?! Він бере зарплату в бухгалтерії Верховної Ради, а ми можемо виплатити депутату премію, стипендію, допомогу на відпочинок.


ЯКЩО КУЧМА ЗАХОЧЕ, МИ ЙОГО ВІЗЬМЕМО В СПИСОК СДПУ(о)

Існує думка, що після політреформи Медведчук піде з посади глави адміністрації президента і буде балотуватися у парламент за округом Ківалова?

– Думаю, що ні.

Але ж чому? В АП у нього перспектива тільки до жовтня 2004, а якщо він піде у парламент – то буде депутатом до 2006.

– Ну і що? Зате він голова партії. А до парламентських виборів залишилося півтора роки. Треба зайнятися партією, 360 тисяч членів...

Тобто, зараз у відставку Медведчука з посади АП ви не вірите?

– Він серйозно займається справою. Я переконаний, що він залишиться главою адміністрації президента.

Якщо повернутися до теми політреформи: опозиція каже, що в разі перемоги їх кандидата в президенти вони відмінять зміни до Конституції. Оскільки було допущено багато юридичних незграбностей.

– Я знаю, я читав... Це Юля Володимирівна каже, що неграмотно, незграбно... Ви знаєте, треба спочатку подивитися, кого оберуть президентом. Вона коли це каже, має на увазі Віктора Андрійовича Ющенка і що він піддасть ревізії все, що голосувалося до того.

Ну уяви собі – прийшов новий президент, який переглядає всі документі, які прийняті... А чому не переглянути закон про вибори президента? Бо хочеться тільки Конституцію?

Тобто ви думаєте, що ревізії політреформи не буде?

– Я просто в це не вірю. Якщо президент буде себе поважати – а Віктор Андрійович людина достатньо грамотна, інтелігентна... Якщо він буде себе поважати і державу, якою він керує, якщо він переможе – то він ніколи не піде на цей крок. Це буде називатися політичне шарлатанство.

Ще кажуть, що після змін до Конституції повноваження у нового президента будуть ще більші, ніж у нинішнього?

– Це не так. Повноваження президента по відношенню до Верховної Ради сильніші.

Але після політреформи він може щодня збирати, наприклад, Раду нацбезпеки і через неї проводити будь-які рішення – кадрові, економічні.

– Не може. Він може ухвалювати на РНБОУ рішення, але не ті, які віднесені до повноважень Кабінету міністрів. Якщо повноваженням Кабміну буде призначати глав адміністрацій, то ніяка Рада безпеки не може скасувати це рішення. Президент може ухвалювати рішення тільки в рамках Конституції.

Ті, хто так кажуть – думають, що президент є органом, для якого Конституція не писана. Припустимо, РНБОУ ухвалить якесь рішення, але воно набуває чинності, якщо буде підписано указ президента. А якщо указ президента суперечить Конституції, то на нього подадуть до Конституційного суду, і він буде скасований.

Не факт. Адже відповідно до змін Конституції половину складу Конституційного суду призначатиме президент. І йому треба буде лише звабити одного суддю, призначеного парламентом, щоб мати більшість у Конституційному суді. І ухвалювати через КС потрібні рішення.

– Я не думаю, що у нас буде так вічно – що КС ухвалюватиме рішення у залежності до того, хто його призначав. І наступить час, коли рішення будуть ухвалюватися відповідно до Конституції.

Останнім часом знову почастішали розмови, що Леонід Кучма піде на третій термін. За однією версією, він піде на третій термін за умови проходження політреформи. За іншою версією – він піде на третій термін, якщо реформа, навпаки, не буде ухвалена. Ви думаєте, це можливо?

– Я не хотів би цього навіть коментувати. Президент стільки уже висловлювався з цього приводу і в Україні, і в Польщі, і в Німеччині. Я не думаю, що, сказавши про це всьому світу – що він не піде на вибори 2004 – раптом він змінить рішення.

Це був би вибух. Світ не зрозумів би цього. Навіщо було б так точно говорити – що він "не піде в президенти". Треба було дипломатично говорити.

Чим же тепер йому займатися після відставки?

– Ну я ж займаюся?... Чому у людей складається враження, що якщо пішов від влади – то це вже смерть? Політичної смерті не настане для президента.

У вас з ним різні характери...

– Будь-який характер враховує ситуацію. Коли президент відбув положені Конституцією терміни – 10 років при владі – і гідно пішов відпочити, зайнятися політикою, створити фонд, то це нормально.

Я не думаю і не вірю, що Леонід Данилович піде на вибори 2004 року.

Ви його в передвиборчий список СДПУ(о) пропонуватимете включити у 2006?

– Першим номером! (Сміється) Але він не член СДПУ(о). Якщо Леонід Данилович захоче іти у список СДПУ(о), я переконаний, що партія його візьме. Не я це вирішую, але я не буду голосувати проти.


_____________
Читайте також:

Кучма зібрав більшовиків, Симоненка й Мороза, щоб переконати, що вони не роблять помилки

Мартинюк нарахував 320 охочих підтримати зміни до Конституції

ЗМІНИ ДО КОНСТИТУЦІЇ ГОЛОСУЮТЬ У ЧЕТВЕР ВІДРАЗУ В ЦІЛОМУ

Тимошенко: Як ми не розкладали пасьянс, Медведчука просто немає. Він – як Волочкова з Большого театру Москви

КУЧМА НЕ СКАЗАВ, ЩО НЕ БУДЕ БАЛОТУВАТИСЯ НА ТРЕТІЙ ТЕРМІН


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування