Політреформа провалилася

Четвер, 8 квітня 2004, 00:00
Ющенко говорить про першу перемогу

Лідер "Нашої України" Віктор Ющенко вважає, що голосування щодо законопроекту про зміни до Конституції перемогою демократичних сил.

"Це велика перемога, це, можливо, одна з перших перемог, які досягнуті демократичними силами в цьому парламенті”, - сказав він. "Сьогодні чистий четвер", - додав Ющенко.

Після провалу політреформи Тимошенко ставить на Медведчукові "хрест"

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко називає провал політреформи поразкою глави адміністрації президента Віктора Медведчука.

"На СДПУ(о) поставлено жирний хрест, як і на її лідері, Медведчукові", – сказала Тимошенко у коментарі журналістам.

"Це справжня перемога опозиції! Це така перемога, що я навіть не можу пригадати дня, щоб мене переповнювали такі емоції", – сказала Тимошенко.

Тимошенко впевнена, що тепер на президентські вибори "Наша Україна", БЮТ і СПУ підуть єдиною коаліцією. "Після провалу цих жахливих змін ми підемо на вибори спільно", – сказала вона.

Тимошенко також подякувала депутатам-мажоритарникам з більшості, які не підтримали зміни до Конституції. "Ніхто не міг розраховувати, що стільки мужніх людей є серед них. Вони герої України, і ніякими орденами це звання не заслужити".

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ НЕ ПРИЙНЯЛА РІШЕННЯ ПРО УХВАЛЕННЯ ЗМІН ДО КОНСТИТУЦІЇ

Верховна Рада України не прийняла рішення про ухвалення змін до Конституції. За відповідне рішення проголосувало 294 депутатів з необхідних 300.

Депутати голосували за проект змін до Конституції з поправкою Олександра Мороза, яка передбачала введення в дію змін до Конституції після виборів президента.

Після голосування опозиція почала співати "Ще не вмерла Україна" та скандувати "Ющенко!".

Політкоординатор більшості Степан Гавриш назвав провал політреформи "не виграшем опозиції, а програшем влади".

"Це провал проекту широкої демократичної коаліції", – сказав Гавриш.

Постпред президента Олександр Задорожній відмовився коментувати провал політреформи, а на питання, що буде далі сказав, що "далі буде гірше".

Представник СДПУ(о) Нестор Шуфрич, коментуючи поразку політреформи, сказав, що "ми маємо зробити висновок щодо позиції у більшості деяких депутатів".

Шуфрич сказав, що деякі сили більшості не дотрималися рішень, ухвалених більшістю. Депутат додав, що під час голосування деякі картки не спрацювали. "Під час голосування бачили, що деякі картки працюють, а під час голосуванні – ні", - сказав він.

Шуфрич не виключив, що зміни до Конституції можуть бути переголосовані після того, як буде відповідне рішення парламенту.

18:21. БІЛЬШОВИКИ ПОГОДИЛИСЯ НА ПОПРАВКИ МОРОЗА

Фракції більшості погодилися проголосувати зміни до Конституції з урахуванням поправки Олександра Мороза.

Про це повідомив в коментарі "Українській правді" політкоординатор більшості Степан Гавриш після погоджувальної ради у спікера.

При цьому він не уточнив, в чому полягає суть поправок Мороза.

17:30. У Верховній Раді оголошена перерва

У Верховній Раді на вимогу Соцпартії і КПУ оголошена перерва на півгодини. Спікір Верховної Ради Литвин попросив лідерів фракцій зібратися на погоджувальну раду.

ПОЛІТРЕФОРМА ЗРИВАЄТЬСЯ, БО ВОЛКОВ І ДЕРКАЧІ НЕ ПРИЙШЛИ ДО ПАРЛАМЕНТУ

У Верховні Раді оголошена перерва після того, як голова лічильної комісії Валерій Мішура оголосив список відсутніх депутатів.

На засіданні відсутні 18 депутатів з 448, що мають повноваження. З них 15 належать до фракцій, що збирались підтримати політреформу.

Це депутати Микола Карнаух (СПУ), Леонід і Андрій Деркачі (ПППУ-ТУ), Олександр Волков, Жеваго, Клімов, Чікал, Мазуренко, Савицький, Касьяненко, Димінський, Бандурко, Горбачов, Антоньєва та Чеботарьов.

З представників опозиції відсутні троє: Ситник, Джемільов і Зімін.

В останні години представники більшості стверджували, що за реформу готові проголосувати 303-312 депутатів.

На думку деяких депутатів з опозиції, перерва може бути використана, щоб доставити відсутніх до зали, інакше голосування за політреформу може виявитися нерезультативним.

За іншою версію, перерву оголошено, щоб голосування у четвер взагалі не відбулося. Перерву оголошено о 17:45 до 18:15. Таким чином, депутати не встигнуть проголосувати зміни у Конституцію, бо перед цим не було ухвалено рішення про продовження сесійного засідання.

16:40 Соцпартія агітує депутатів підтримати проект Мороза

Представники Соцпартії, які виступають в парламенті після перерви, намагаються загітувати депутатів підтримати проект Мороза щодо перехідних положень до законопроекту про політреформу, який передбачає запровадження змін до Конституції після виборів президента восени 2004 року.

Виступаючи з трибуни, представниця СПУ Валентина Семенюк нагадала, як приймалася Конституція в 1996 році, коли депутати, "голосуючи за символіку чи за Крим о 3 ночі", йшли на компроміс. Вона закликала депутатів і в четвер "знайти компроміс заради України", підтримавши проект Мороза.

Народний депутат Іван Бокий закликав "бути хоч трохи Мойсеями, щоб вивести України з пазурів Кучми".

Представник СПУ Станіслав Ніколаєнко нагадав, що "сьогодні вже двічі лунав грім на голу землю, а це, за народними прикметами, до неврожаю".

"Так само і грім, що лунав до перерви в цьому залі, також не до добра, ми переходимо на лінію вигідного Банковій протистояння лівих і правих, витратили всі сили на протистояння замість того, щоб домовитися", – зазначив Ніколаєнко.

Він закликав "Нашу Україну" і БЮТ зробити вибір між демократичним шляхом і олігархічним і підтримати проект Мороза.

В той же час сама Соцпартія визначиться щодо свого голосування за політреформу після 17 години. Про це сказав з трибуни парламенту соціаліст Микола Рудьковський.

Як повідомив "Українській правді" член Соцпартії Юрій Луценко, поки фракція Соцпартії вирішила голосувати за зміни до Конституції, лише якщо буде врахована вимога Олександра Мороза про введення їх у дію після виборів президента.

Він наголосив, що таким є останнє рішення Соцпартії.

Луценко повідомив, що після засідання політвиконкому соціалістів Мороз пішов на засідання погоджувальної ради до Литвина відстоювати цю позицію.

14.00. Ющенко і Тимошенко вийшли до учасників мітингу-протесту

Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко разом з кількома представниками фракцій "Наша Україна" та БЮТ вийшли до учасників мітингу-протесту, який проходить під стінами Верховної Ради. Ющенко та Тимошенко подякували пікетувальникам за підтримку, повідомляє прес-служба "Нашої України".

"Ви прийшли сюди не тільки для того, щоб підтримати опозицію, а й для того, щоб захистити від свавілля Україну та українську Конституцію", – заявив Віктор Ющенко, звертаючись до учасників акції.

Парламент наразі пікетують близько 5 тисяч представників партій "Солідарність", МПУ, ПРП, НРУ, КУН, СХП, РХП, УНП, БЮТу.

О 12.00 на сходах під Верховною Радою відбувся мітинг. На ньому виступив народний депутат Павло Мовчан.

"Сьогодні – ніч зради. Сатанинство хоче провести свій бал. Представники більшості за величезні гроші купили депутатів, щоб їхніми руками провести політреформу", – наголосив Мовчан.

14:10. У Верховній Раді оголошено перерву

У Верховній Раді оголошено перерву до 16 години. Спікер Верховної Ради Литвин попросив лідерів фракцій о 14:20 зібратися на погоджувальну раду.

13:55. Луценко закликав депутатів рятувати Україну від Кучми-3

Член Соцпартії Юрій Луценко закликав депутатів підтримати проект Мороза, аби не допустити Кучми-3 зі старими повноваженнями.

Про це він заявив у четвер, виступаючи з трибуни парламенту.

Луценко зазначив, що у четвер всі стали "свідками давньої біди України, коли б'ються комуністи й націоналісти, а перемагає банда".

"Банда, яка перемогла в 1994, яка встояла в 1999, яка встояла в 2001. Встояла завдяки пасивності і Ющенка, і комуністів", – додав він.

"Невже ви такі ідіоти, що не розумієте, що Кучма-3 є реальністю?" – запитав Луценко.

За його словами, "сьогодні нашоукраїнці і комуністи сваряться в парламенті, а завтра телевізори покажуть зіткнення "бандерівців" із комуністами, а далі виїде те чмо на білому коні і скаже, що врятує Україну".

Луценко звернувся до депутатів із запитанням, чи готові вони такі повноваження, які закладені в нинішній конституції, передати Кучмі-3. "Чи ми готові повірити, що Кучма, Ющенко чи Мороз буде янголом за таких повноважень?" – запитав депутат.

"Для мене велика проблема обрати між недосконалим проектом змін у Конституцію і наступним диктатором", – зазначив Луценко, зауваживши, що таки підтримуватиме проект Мороза.

13:30. Кравчук не хоче політреформи, щоб подивитися на президента Ющенка

Лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук заявляє, що хоче подивитися на дії наступного президента, якщо конституція не зміниться.

Про це він заявив, виступаючи з трибуни парламенту та відповідаючи на репліки депутатів.

Кравчук наголосив, що він особисто буде голосувати за політреформу. В той же час він зазначив, що хотів би, аби ця реформа не відбулася, щоб подивитися, як діятиме та сила, яка проти неї виступає.

"Я би дуже хотів подивитися, якщо б ця реформа не відбулася, на дії наступного президента", – сказав Кравчук.

Коментуючи взаємні обвинувачення в залі щодо продажності, Кравчук зазначив, що "в хаті повішеного про вірьовку не мовлять". "В торговому домі, яким є парламент, про честь і гідність не мовлять", – додав лідер фракції СДПУ(о), зауваживши, що тут немає жодного депутата, який би колись не продавався б.

13:20. Депутати просять Мороза не голосувати за політреформу

В парламенті тривають виступи депутатів щодо внесення змін у Конституцію. Під час виступів низка депутатів звернулися до лідера СПУ Мороза не голосувати за політреформу.

Виступаючи з трибуни парламенту, представник БЮТ Анатолій Матвієнко зазначив, що потреба реформи в Україні, дійсно, назріла, але не з нинішньою владою, яка намагається себе зберегти.

Він наголосив, що влада намагається провести політреформу саме тоді, коли з'явилася команда, яка може "ефективно нею розпорядитися".

"Злазьте, дядьку, з даху і не псуйте гонти, – нагадав депутат слова свого дядька. – Спочатку треба зняти дядька, а потім змінювати Конституцію".

"Український народ знає, кого треба гнати", – зазначив Матвієнко. Він звернувся до фракції комуністів: "Ставайте українцями і будуйте Україну".

"Найбільшою прикрістю для мене стала поведінка фракції соціалістів. Заклинаю, ми змінимо владу, але не зі злодіями", – наголосив Матвієнко.

З такими же словами до Мороза зверталися нашоукраїнці Мовчан, Кириленко, Кензьор, Соболєв.

11:54. Симоненко звинуватив посольство США в координації голосувань "Нашої України" у парламенті

Лідер Компартії України Петро Симоненко заявляє, що представники посольства США координують діяльність "Нашої України" у парламенті, зокрема щодо голосування за політреформу.

Про це Симоненко заявив із трибуни Верховної Ради у четвер, виступаючи з позицією від фракції щодо внесення змін у Конституцію.

Під час виступу Симоненко зазначив, що США "реально загрожують" проведенню змін в Україні, а також заявив, що представники "політичного управління посольства США сидять на балконі Верховної Ради і контролюють "Нашу Україну", зокрема щодо голосування за політреформу.

Лідер комуністів розпочав свій виступ із звинувачення "Нашої України" у руйнуванні пам'ятнику загиблим у Великій Вітчизняній війні в одному з сіл Івано-Франківської області, запитавши, яку після цього блок Ющенка хоче Україну.

Симоненко також повернувся до слів Ющенка, що владу треба змінювати "чистими руками", зазначивши, що всі добре знають, "куди зникли 500 млн. гривень і хто знищив банк "Україна".

Він зазначив, що його сила ініціювала політреформу, аби "обмежити владу олігархів". Лідер КПУ сказав, що "причини приєднання до неї різних сил різні", але він сподівається, що вони переш за все керуватимуться думкою про можливість ліквідації загрози корумпованої й злочинної влади.

Лідер комуністів зазначив, що народ відчуває "недовіру до всіх гілок влади: законодавчої, виконавчої, а особливо – судової, яка обслуговує криміналітет". "Ми не хочемо, щоб була диктатура кримінального капіталу", – наголосив Симоненко.

"Ми хочемо припинити епідемію геноциду, відтоку інтелектуальних сил, виключити, щоб до влади прийшли олігархи", – додав він.

Виступ Симоненка супроводжувався свистом.

Після виступу депутат від "Нашої України" Валерій Асадчев звернувся до КПУ з вимогою надати докази причетності блоку Ющенка до руйнування пам'ятника на Івано-Франківщині, а також, відповідаючи на репліку, якою його сила бачить Україну, зазначив, що "Наша Україна" бачить її "без Кучми і без Компашки".

11:35. ЮЩЕНКО НАЗИВАЄ КУЧМУ, МЕДВЕДЧУКА І СИМОНЕНКА ОРГАНІЗАТОРАМИ ПЕРЕВОРОТУ

Лідер "Нашої України" Віктор Ющенко вважає політреформу державним переворотом і називає його організаторами Кучму, Медведчука і Симоненка.

Про це Ющенко заявив, виступаючи під час обговорення змін до Конституції у Верховній Раді в четвер.

"Зараз відбувається не політична реформа, і ми добре це розуміємо. Ідеться про державний переворот, ініціаторами якого є три особи – Кучма, Медведчук і Симоненко!" – сказав Ющенко.

"Мотивом і метою" політичної реформи Ющенко назвав "як не допустити демократичне життя", "як зберегтися владі, яку ніхто не поважає".

В такому випадку, за словами Ющенка, "треба було затіяти ревізію Конституції, але потрібні були напарники, щоб було 300 голосів!".

Ющенко звернувся до представників більшості: "Леоніде Макаровичу [Кравчук], великий демократе, відділяйте мухи від котлет – зміни до Конституції треба проводити тільки легітимним способом!"

"Коли 24 грудня голосувалися зміни до Конституції – для нас це не юридичний факт!" – пояснив Ющенко.

"До вас звертаюся, Степане Богдановичу [Гавриш], великий юристе, де протоколи голосування 276 депутатами, чому вони не в секретаріаті Верховної Ради?!" – звернувся Ющенко.

"Конституцію й реформи треба робити чесними руками! Робити чесно, а не бути холуями влади!" – додав Ющенко.

Виступ Ющенка супроводжувався оплесками з боку "Нашої України" та свистом із боку комуністів. Час від часу Ющенко підвищував голос.

"Участь у спробі державного перевороту – це політичний злочин. Організатори злочину – Кучма, Медведчук, Симоненко. Я сподіваюсь, Олександре Олександровичу, вам вистачить чесноти не вступати в цей ряд!" – звернувся Ющенко до Олександра Мороза.

Під час свого виступу лідер Соцпартії Олександр Мороз не погодився з аргументацією Ющенка: "Кажуть, що після реформи влада опиниться в руках олігархів. Так у чиїх вона руках зараз?"

"Ми проти того, щоб був ще один Кучма під будь-яким прізвищем", – додав Мороз.

Він нагадав, що раніше Ющенко підтримував політичну реформу: "Що ми говорили людям на тисячних мітингах?"

Мороз ще раз звернувся до "Нашої України" підтримати його узгоджений законопроект змін до Конституції, "де враховані всі зауваження "Нашої України" щодо взаємин президента з Генпрокуратурою і СБУ".

У відповідь на виступ Мороза взяла слово для репліки Юлія Тимошенко: "Олександре Олександровичу, ви були моральним взірцем політика, і тепер від вас залежить, чи віддасте ви владу Медведчуку і Кучмі".

11:25. Тимошенко кличе мажоритарників рятувати Україну

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко закликала народних депутатів не підтримувати зміни до конституції.

Про це Тимошенко заявила з трибуни Верховної Ради у четвер, виступаючи від своєї фракції щодо внесення змін до Конституції.

Вона зазначила, що "сьогодні доленосний день, і мова не тільки про зміни до Конституції". За її словами, від сьогоднішнього голосування залежить, чи зміниться доля народу України після 31 жовтня цього року.

"Конституційна реформа – це банальне відбирання влади у народу", – сказала Тимошенко. За її словами, якщо сьогодні народ має два права: обирати депутатів і обирати президента, то після змін до Конституції це право в нього заберуть.

"Сьогодні, якщо ці зміни пройдуть, до влади приведуть декоративну людину, і тоді не потрібно давати право людям обирати президента, бо вони отримають пустоту в руках", – сказала лідер БЮТ.

Вона також зазначила, що прем'єр, який отримає за Конституцією великі повноваження, не буде дієвим, оскільки "буде думати, як утримати й задовольнити 226 депутатів, що входять до коаліції. Він також не матиме впливу на міністрів, бо центр впливу на них знаходитиметься в партії".

Тимошенко зазначила, що після реформи "три хрещених батька будуть обирати керівника держави", і запитала "невже до них сядуть лідери лівих партій".

Лідер БЮТ звернулася до депутатів-мажоритарників з пропозицією добре подумати щодо свого голосування і нагадала, що "від мужності однієї людини іноді залежала доля держави й людей".

Президент ПАРЄ написав Литвину, що стурбований політреформою

Президент ПАРЄ Пітер Шідер звернувся до спікера Верховної Ради Володимира Литвина, висловивши стурбованість ходом конституційної реформи в Україні.

Лист Шідера зачитав на засіданні Верховної Ради глава української делегації у ПАРЄ Борис Олійник.

У листі Шідера сказано, що до нього звернулася доповідач ПАРЄ по Україні Ханне Северінсен.

"Мушу повідомити, що поділяю глибоку стурбованість доповідачів ПАРЄ по Україні щодо майбутнього процесу реформи і ситуацією у ЗМІ", – сказано в листі Шідера.

За словами Олійника, Шідер передав лист Литвину під час нещодавнього засідання Бюро ПАРЄ в Стамбулі. Президент Асамблеї також просив Литвина розповсюдити лист серед депутатів.

Перед цим доповідач конституційної комісії Степан Гавриш сказав, що зміни до Конституції є внутрішньою справою держави – "національним питанням".

Лист Шідера оголошено на вимогу представника БЮТ Олександра Турчинова, який також звернувся до спікера Литвина з проханням трансляції сесії на вулиці біля Верховної Ради, щоб її чули люди, що пікетують парламент.

Близько тисячі осіб пікетують Верховну Раду

Близько тисячі осіб пікетують в четвер Верховну Раду України з гаслом "Змінами до Конституції народ не нагодуєш". Акція проходить у рамках протестного марафону "Так – добробуту, ні – диктатурі", організованого блоком "Наша Україна".

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Пікетувальники тримають гасла "Пенсії, а не зміни до Конституції", "Так – зарплаті, ні – змінам до Конституції", "Мажоритарники, схаменіться".

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі блоку, протестний марафон триває вже третій день. Біля Верховної Ради встановлено 20 наметів. У четвер до акції приєдналася партія "Батьківщина", зазначили в прес-службі.

Об 11.00 біля станції метро "Арсенальна", на Михайлівській площі і біля пам'ятника Грушевському збираються представники партій, що входять до блоку "Наша Україна". До 12.00 вони мають намір зібратися біля парламенту і злитися з учасниками пікету.

У пікеті очікується участь близько 4 тисяч осіб, повідомили в прес-службі "Нашої України".

Пікетувальники мають намір продовжувати акцію доти, доки будуть розглядатися зміни до Конституції.

Мороз просить Тимошенко і Ющенка підтримати політреформу

Лідер СПУ Олександр Мороз звернувся до блоків Юлії Тимошенко і Віктора Ющенка "Наша Україна" з проханням підтримати законопроект змін до Конституції відповідно до підписаного ними в вересні минулого року Меморандуму чотирьох опозиційних сил.

Про це Мороз заявив з трибуни Верховної Ради у четвер, виступаючи з особливою думкою щодо внесення змін у Конституцію.

Він зазначив, що суспільство, яке "не дуже стурбоване реформою конституції", має зрозуміти, що приймається "справді доленосне рішення", для чого необхідне "голосування значно більшої кількості голосів".

Мороз звернувся до БЮТ та "Нашої України" з проханням підтвердити, що вони готові голосувати за його проект внесення змін у Конституції, в якому враховані всі вимоги цих сил, які ставилися в Меморандумі чотирьох опозиційних сил, підписаному в вересні минулого року.

Він відзначив, що в проекті враховано всі вимоги опозиції щодо збереження термінів повноважень президента, прем'єра, місцевих рад; вибори проводяться на пропорційній основі, крім селищних і сільських рад; коаліція в парламенті призначає міністра за поданням президента; президент розпускає парламент через 30 днів в разі несформування коаліції та через 60 в разі несформування уряду; президенту надається наглядова функція за дотриманням законності.

Мороз наголосив, що цей проект вигідний усім суб'єктам політикуму, відповідає вимогам ПАРЄ і суспільству, бо гарантує демократизацію.

Лідер СПУ звернувся до спікера Литвина з проханням провести ще одне засідання погоджувальної ради, щоб подивитися, скільки є голосів, щоб остаточно погодити позиції.

Після виступу Мороза "нашоукраїнець" Валерій Асадчев у репліці зауважив, що меморандум опозиції стосувався проекту № 3207 і його сила готова підтримувати саме цей проект, а не проект №4105.

З окремою думкою щодо внесення змін у Конституцію виступили також "нашоукраїнці" Микола Катеринчук та Іван Заєць, які висловилися за неприйнятність змін до Конституції.

10:30. Гавриш стурбований, що Янукович не може "реально працювати". Тому треба змінити Конституцію

Доповідач конституційної комісії Степан Гавриш заявляє, що законопроект змін до Конституції №4105 містить "досить досконалу юридичну й політичну модель".

Про це Гавриш заявив, представляючи законопроект із трибуни парламенту у четвер зранку.

Він зазначив, що до змін Основного закону Україна йшла 5 років. За словами Гавриша, конституційна комісія "намагалася представити досконалий законопроект", який "пройшов складний шлях дискусії у сесійній залі".

Гавриш пояснив, що у законопроекті №4105 міститься 85 змін до 29 статей Конституції. "40% законопроекту побудовано на включенні нових статей", – додав він.

Гавриш заявив, що законопроект передбачає "створення нових балансів систем стримування", "щоб влада була побудована на внутрішньому компромісі, а не конфлікті".

Зараз, за словами Гавриша, уряд "не може реально виконувати функції, бо є заручником відносин між Верховною Радою й президентом".

Він також сказав, що цей законопроект "не є калькою закордонних систем влади".

Депутат додав, що президент хоч і "втрачає частину повноважень, не перестає бути сильною фігурою". За словами Гавриша, президент за зміненою Конституцією перетворюється "з того, хто ухвалює рішення, на арбітра нації".

Він нагадав, що президент має повноваження для здійснення "функцій гаранта" – він може подавати власні кандидатури міністра оборони, міністра закордонних справ і глави СБУ.

Серед недоліків законопроекту Гавриш згадав імперативний мандат і закриті списки при формуванні пропорційної системи виборів.

10:10. Верховну Раду захопила група бритоголових?

Група народних депутатів звернулася до спікера Верховної Ради Володимира Литвина з приводу спроби захоплення приміщення Верховної Ради групою невідомих осіб.

Про це на початку ранкового засідання заявив депутат від "Нашої України" Юрій Кармазін.

Підійшовши до Литвина, Кармазін повідомив у мікрофон спікера, що у четвер вранці група невідомих "бритоголових" осіб здійснила спробу захопити залу Верховної Ради і вимагав розглянути це питання.

Натомість Литвин заявив, що "дійсно, у групи депутатів виникла підозра", що до приміщення Ради була введена група невідомих осіб. Він зазначив, що з'ясував це питання у секретаріаті і йому повідомили, що вранці проводилося інструктивне навчання працівників державної охорони. "У даному випадку вони пред'явили посвідчення", – додав спікер.

Він також зазначив, що навчання проводяться регулярно, або "на третьому поверсі, або в сесійній залі, де є місце". Литвин також зазначив, що, аби розрядити ситуацію, він доручає віце-спікеру Олександру Зінченку і голові регламентного комітету Валентину Матвєєву з'ясувати питання і доповісти в залі.

В той же час, як повідомив журналістам перед засіданням у четвер лідер "Нашої України" Віктор Ющенко, в будинок була "заведена група молодих, із спеціальною стрижкою, людей у день голосування. Зрозуміло, для яких речей вони сюди введені".

Ющенко підкреслив, що навколо будинку Верховної Ради спостерігається велика кількість представників служби охорони. "Для чого цей тиск організований?" – запитав він, відзначивши, що в "Нашої України" "є свідчення того, що за кілька годин до голосування або в момент голосування буде виведена з ладу спеціальними людьми система "Рада", щоб не допустити електронного голосування, щоб вийти на хаос у залі".

"Ми підтвердили на засіданні фракції, і я поінформував голову Верховної Ради, про те, що ми знімаємо усяку відповідальність за людей, проведених у Верховну Раду", – сказав Ющенко.

За словами депутата від "Нашої України" Юрія Ключковського, у парламенті знаходиться "близько 70 молодих бритоголових людей спортивного виду, що відмовляються показувати свої документи і говорити про те, чого вони очікують у кімнаті". За його словами, вони знаходяться на третьому поверсі Верховної Ради й у кімнаті біля балкону, саме з тієї сторони сесійної зали, де знаходиться "Наша Україна", повідомляє прес-служба блоку.

Як повідомлялося, у четвер в парламенті очікується голосування по політреформі.

"Українська правда", Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування