США НАПОЛЯГАЮТЬ НА ДОПИТІ КУЧМИ В СПРАВІ ЛАЗАРЕНКА

Четвер, 8 квітня 2004, 09:00
Мартін Дженкінс, суддя в справі США проти Павла Лазаренка, доручив прокуратурі повторити офіційний запит від імені американського уряду щодо можливості допиту як свідків президента України Леоніда Кучми, нинішнього міністра оборони країни Євгена Марчука і першого віце-прем'єра Миколи Азарова.

Як пояснив журналістам адвокат українського екс-прем'єра Деніел Горовіц, захист нагадав судді про таку можливість після того, як прокуратура звернулася з проханням про повторний запит на дачу свідчень одного зі свідків з боку обвинувачення.

Він нагадав, що раніше суддя визнав, що свідчення Кучми, Марчука й Азарова є істотними для суду. При цьому Кучма офіційно відмовився давати показання, Азаров з'явився в Генпрокуратуру, але відразу "утік". Марчук, за словами адвоката, кілька разів виходив на контакт, але на допит так і не з'явився.

У середу на суді в Сан-Франциско протягом цілого дня присяжні слухали показання Петра Кириченка, що є головним свідком прокуратури. Присяжним продемонстрували ряд документів, що свідчили про відкриття закордонних рахунків Павлом Лазаренком за участю Кириченка, а також численні рахунки за кордоном для підприємств самого Петра Кириченка.

Кириченко підтвердив, що з 1994 по 1997 роки на його рахунки в банках Польщі, Швейцарії і США надходили гроші від агрофірми "Наукова", компанії "Ітера", фірм Юлії Тимошенко, Дитятковського та інших українських бізнесменів. Пізніше всі ці гроші Кириченко перераховував на рахунки Лазаренка у Швейцарії.

Як стверджує Кириченко, його компанія "Агроснабсбит" та інші компанії, відкриті ним пізніше, одержували вигідні контракти завдяки заступництву Лазаренка, що у той час займав різні державні посади. При цьому Лазаренко перераховувалося 50% прибутку, отриманого компаніями Кириченка. Він припустив, що гроші, що перераховувалися на його рахунки іншими підприємцями, заробляли на тих же умовах.

"Я зрозумів, що 50% прибутку треба віддавати Лазаренку, я погодився", – розповів Кириченко про підсумки своєї зустрічі з Лазаренком в 1993 році. Відповідаючи на питання, чому він погодився на ці умови, свідок заявив, що "не бачив іншого шляху розвитку бізнесу, і могли бути інші наслідки". За словами Кириченка, "у підпорядкуванні" Лазаренка – у той час губернатора Дніпропетровської області – знаходилися " всі правоохоронні органи". "В Україні за їхньої допомоги вирішуються всі питання", – додав Кириченко.

Петро Кириченко проживав в Україні до 1989 року, після чого працював у торговельних представництвах СРСР в Угорщині і Польщі. У 1996 році він одержав посвідчення на проживання в США.

Захист затверджує, що Кириченко керував більшістю рахунків екс-прем'єра. "Від свідчень Кириченка залежить його доля. Він погодився співпрацювати з урядом, при цьому його родина залишається в США, а самому Кириченку залишили більше 40 млн. доларів", – сказав на суді адвокат Лазаренка Вайнберг.

Обвинувачення планує завершити допит основного свідка в четвер. Після цього адвокати Лазаренка почнуть перехресний допит Кириченка.

"Українська правда", Сан-Франциско

Читайте також:

Адвокати Лазаренка будуть доводити його невинуватість за допомогою Пінчука

Лазаренко одержував гроші від "Ітери". Як акціонер чи як хабар?

Партія Лазаренка викрила вибірковість генпрокуратури: бізнес Кириченка процвітає в Україні

В Америці не вірять, що багатство було потрібне Лазаренку, щоб вижити

Колишній помічник Лазаренка розкаже, як екс-прем'єр відмивав гроші

Свідчення помічника Лазаренка Кириченка перенесли. Довжик розповів, як в Україні ділили ринок газу

На суді над Лазаренком згадали Тимошенко. Але нічого кримінального не почули

Пустовойтенко був у курсі справ Лазаренка, заявив свідок на суді в США

Свідок з України розповів, як Лазаренко купив 6 котеджів

Швейцарський банкір розповів на суді в Каліфорнії, що Григоришин був людиною Лазаренка

СУД НАД ЛАЗАРЕНКОМ ПОЧАВСЯ. ВІН ЗАЯВИВ, ЩО ЗАРОБИВ ГРОШІ ЛЕГАЛЬНО І ЙОГО ВИПРАВДАЮТЬ

Павло Лазаренко: "Я звертаюся до рідних Гетьмана і Щербаня – я не мав відношення до цих убивств!"

У Каліфорнії почався суд над Лазаренком: він збирався витратити гроші на повалення Кучми

У СУДІ НАД ЛАЗАРЕНКОМ БУДУТЬ ЗАПИСИ МЕЛЬНИЧЕНКА. ПОТІМ ВІДКРИЮТЬ СПРАВУ ПРОТИ КУЧМИ?




"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування