Ющенко не прийшов на караоке, Янукович – за сорочкою, а Кучма – за "кучмовозом"

Субота, 1 травня 2004, 17:59
На відміну від Європи, де першотравень збирає ліву, анархістську або антиглобалістську молодь і часто закінчується мордобиттям, в Україні це було свято пенсіонерів і їх ностальгії за СРСР. Віднедавна до групи святкуючих все частіше стали приєднуватися неліві партії. Уже не один рік проводить мітинги СДПУ(о) – на які, щоправда, жодного разу не прийшов їх лідер. Однак цього року 1 травня стало ще святом влади та правої опозиції.

1 травня у рік виборів – чим не привід для спілкування з електоратом. Спочатку "Наша Україна" подала заявку на стотисячний мітинг. Суд заборонив їм збирати людей на Європейській площі. Однак у столиці є й інші площадки.

В результаті закінчилося це... караоке під монументом незалежності на однойменному Майдані, де зібралося від сили двісті осіб. Жодних політичних гасел, тільки роздача агітматеріалів "за Ющенка" та газет "Україна молода" і "Без цензури".

Зрозуміло, що Ющенко пісні співати не приходив. Зате поширювалася його письмова заява. "Ми вимагаємо пояснень – куди подіваються плоди економічного зростання, яке декларує влада. Його не відчувають у своїх гаманцях трудящі. Ними поповнюються рахунки олігархів. Я стверджую - Україна і її громадяни більше не будуть їх джерелом збагачення!" – наголосив лідер "Нашої України"

Разом із тим Ющенко зайшовся у популізм: "Скорочується середня тривалість життя українців, смертність у два рази перевищує народжуваність. Україна стала "лідером" по темпам зростання захворюваності на СНІД, туберкульоз, наркоманію та алкоголізм. Ми не дамо нищити себе на своїй землі!"

Крім конкурсу караоке, переможець якого отримав відеомагнітофон Panasonic, люди на Майдані могли поспілкуватися аж з двома депутатами київськими мажоритарниками "Нашої України" – Борисом Беспалим і Володимиром Бондаренком.

Останній пояснив, чому план провести мітинг у 100 000 осіб втілився у сотню громадян, які співали пісні. "Ми попередньо аналізували ситуацію і відчули, що хтось дуже зацікавлений в зіткненні лівих і правих частин опозиції на Хрещатику. І тому було змінено попереднє рішення про масову акцію з виходом на Хрещатик", - сказав Бондаренко медіа-центру "Кандидат".

Симоненка – в президенти

В цей час масовий мітинг, організований КПУ на Європейській площі, підтримав висунення Симоненка кандидатом у президенти. За оцінкою комуністів, на акцію зібралося 30 тисяч осіб. Міліція називає цифри у 10 тисяч.

Крім Симоненка, першого віце-спікера Мартинюка та екс-спікера Ткаченка, у першому ряді вождів стояв заступник Мороза Йосип Вінський.

Самого лідера СПУ не було ні на цьому мітингу, ні на сусідньому – на Майдані незалежності свою акцію встановлення гігантської "кравчучки-кучмовоза" проводив Юрій Луценко і його Союз молодих соціалістів.

За даними "Української правди", Мороз був у Житомирі. Чи то не хотів фігурувати поруч із Симоненком, чи то мобілізує свої регіони у переддень виборів президента.

Відтак у мітингу Компартії взяв участь просто Київський міськком СПУ. Проходив він під гаслами "Геть буржуазну владу, що несе народу тероризм, засилля олігархів, бідність та убогість", "Хай живе українська соціалістична революція", "Буш – убивця", "Провал політреформи – змова Кучми і Ющенка" тощо.

Перший секретар ЦК ЛКСМУ Андрій Поліїт наголосив, що попри бажання деяких політиків з інших таборів перетворити 1 Травня на "день солідарності грабіжників з пограбованими,… це свято боротьби".

За його словами, "Україна стала вимираючою країною", і це – "результат злочинної політики Кучми і Ющенка".

Для досягнення поставлених цілей, за словами багатьох виступаючих, необхідно, щоби наступним президентом України став Петро Симоненко. Як продекламував один із промовців, "Власть коварна и хитра – у нас надежда на Петра".

Мітинг ухвалив резолюцією, якою, зокрема, закликається "не допустити на виборах реваншу енаціоналістичних сил, за якими стоять США", а також "об'єднати зусилля для перемоги кандидата у президенти від КПУ Петра Миколайовича Симоненка".

Окремою темою було виведення військ з Іраку. З цієї нагоди на мітингу навіть фігурували два прапори хусейнівського Іраку, один прапор Палестини і прапор "веселка" із словом "Pace" ("мир" іспанською). У випадку, якби цього слова не було, то прапор ніс би зовсім інше навантаження – це всесвітньо визнаний символ секс-меншин.

Симоненко проти проституток

Сам Симоненко на мітингу боровся із іміджем партнера влади, який протягом політреформи закріпився за КПУ.

"Я закликаю всіх, хто сумнівався і кому нав'язували точку зору, що комуністи нібито співробітничають з владою. Та ні, нав'язували ті політичні боягузи, які самі з цієї годівниці отримували гроші, хто втихаря постійно голосує на підтримку адміністрації президента або за програми уряду, за їхні бюджети, за приватизацію, за пенсійну реформу і за багато іншого..."

"Коли сьогодні в парламенті вирішуються ті чи інші питання, ми, комуністи, виходимо передусім з національних інтересів більшості нашого народу, а не політичних хабарників і шахраїв..."

Запальний Симоненко протягом мітингу один раз вимовив прізвище Кучми, і жодного разу – Януковича або головного об'єкта критики КПУ Ющенка. Тільки натяками.

Кажучи про заборону проведення першотравневої демонстрації на Львівщині, Симоненко зауважив, що таким чином "так звані демократи сьогодні силою намагаються придушити волю народу".

"Народ у цьому "П'ємонті демократії" вже заявив відверто – ми не хочемо вашої фашистської демократії, яка сьогодні знущається над народом України і гнобить незалежність нашої України".

Окремо – міжнародна політінформація від Симоненка: "І ще раз хотів би сказати для тих, хто кличе в Європейське співтовариство. Саме там, в ЄС, з нинішнього дня додалося ще кілька країн, народи яких будуть рабами у розвинутих капіталістичних країн Європи… Саме там, в цих державах, сьогодні рівень заробітної плати буде досягати лише 13% від рівня заробітної плати в Німеччині… І нам пропонують бути там сусідами на запасній лавці, але не бути рівним серед рівним!".

"Ми, комуністи, будемо категорично виступати проти подальшого політичного курсу нинішньої адміністрації президента Кучми, його міністрів-капіталістів на вступ в НАТО і таким чином знищення наших можливостей захисту, обороноздатності нашої країни".

"Ми сьогодні кажемо "так" нашому інтеграційному процесу, і комуністи, не приховуючи своїх позицій, проголосували за ЄЕП, тому що розуміємо: сьогодні тут вирішуються основні питання життя і майбутнього нашої України".

Окремо – деяка статистика від Симоненка. Виступаючи на мітингу, Симоненко звинуватив теперішній "злочинний політичний режим" у деградації країни

"У нас сьогодні нічних барів і стриптиз-клубів втричі більше по Україні, ніж вищих навчальних закладів", - додав лідер комуністів. За його словами, сьогодні "для молоді визначили розпусту і дебілізацію, а не вищий рівень гуманних досягнень і розвитку інтелекту нашої нації".

"На одного вченого в Україні приходиться три держслужбовці, шість міліціонерів, два солдати, три ув'язнених, п'ять проституток, десять наркоманів, 12-15 безробітних", - сказав Симоненко.

До речі, шляхом нескладних зворотних обчислень можна визначити кількість покидьок суспільства. Як повідомляла раніше "Українська правда", за офіційними даними Головдержслужби на 1.01.2003 кількість державних службовців в Україні становила 226 985 чоловік.

Оскільки, за даними Симоненка, співвідношення між проститутками й держслужбовцями становить приблизно 5:3, то, можна вивести чисельність проституток у державі. А саме, помноживши 226 985 держслужбовців на 1,67, отримаємо приблизно 385 тисяч. Наркоманів, відповідно, вдвічі більше.

"Кравчучка-кучмовоз" на Банковій

Окрему акцію від київських соціалістів, які мітингували разом із КПУ, провів Юрій Луценко. Творче осмислення першотравня – побудована найбільша у світі "кравчучка-кучмовоз", відома в Україна тачка для перевезення сумок, головний "транспортний засіб" малозабезпечених.

 
 
"Кравчучку-кучмовоз" із відповідною посвятою президенту Луценко разом із кількома десятками молодих соціалістів спочатку котив по Хрещатику, а потім вирішив завезти на Банкову. Піднявшись у гору по вулиці Лютеранській, вони розраховували побачити біля адміністрації президента принаймні один автобус із спецназом...

Однак замість гумових кийків і щитів на Луценка чекали два розслаблених міліціонери, не чекавших гостей. В підсумку "кравчучку-кучмовоз" залишили під будинком АП, а, оскільки міліція взагалі була не готова, молоді соціалісти здійснили унікальну протестну ходу – пройшлися по Банковій із прапорами. Як відомо, у день санкціонованих мітингів на вулицю Кучми протестуючих просто не пускають.

Через десять хвилин після уходу соціалістів "кравчучка-кучмовоз" зникла у невідомому напрямі...

Янукович як ознака солідарності трудящих

Провела свій першотравневий мітинг і Партія регіонів. Щоправда, головне гасло у них було не "солідарність трудящих", і не "Мир! Труд! Май", а…"Януковича – у президенти".

За даними міліції, у мітингу Партії регіонів взяли участь близько 10 тисяч осіб, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Виступаючи на мітингу, глава Київського міському Партії регіонів нардеп Геннадій Самофалов розповів про успіхи Януковича і дестабілізуючу опозицію.

За його словами, уряду удалося домогтися підвищення зарплати, пенсій і стипендій студентам. "Це тільки перші кроки", - заявив він.

Депутат також відзначив, що в уряду велика програма діяльності, яка передбачає, зокрема, реформу Збройних сил, сфери охорони здоров'я та освіти.

У той же час, різко загострилася ситуація в державі: "опозиція намагається узяти владу у свої руки", "йдуть нападки проти коаліційного уряду і його керівника Януковича". Опозиційні сили, додав він, зривають процес політреформи.

Самофалов закликав учасників мітингу підтримати Януковича і висловити свої пропозиції, які будуть передані уряду і враховані в його подальшій роботі.

Самого Януковича на мітингу, зрозуміло, теж не було. Самофалов пояснив це недосвідченістю у вуличних заходах Партії регіонів.

"Це наша перша спроба, перша проба, якщо усе в нас вийде, тоді вже буде з нами партійне керівництво брати участь. Ви ж розумієте, буде некрасиво, якщо щось буде не так. Ми хочемо практично спробувати цю справу, а потім уже по повній програмі запрошувати лідерів і виступати, як слід", - сказав Самофалов у інтерв'ю "Кандидату".

Був у суботу ще партійний мітинг есдеків. Від лідерів СДПУ(о) на нього прийшли Борис Андресюк і... Тамара Прошкуратова. Учасники акції в парку біля Маріїнського палацу тримали плакати з першотравневими закликами, а також з нетрадиційним як для 1 травня, але традиційним для СДПУ(о) гаслом: "Нашизм не пройде".

1 травня – іспит адмінресурсу в регіонах

Якщо в столиці влада не особливо гналася, щоб зібрати масові мітинги, то в регіонах 1 травня стало святом админресурсу.

35 000 осіб зібрало пролетарське свято на центральній площі Харкова, де проходив мітинг НДП, Партії Регіонів і СДПУ(о).

Виступаючі на мітингу говорили…про необхідність проведення політреформи. Акція завершилася протягом години, після чого на площі почався святковий концерт.

На КПУ і СПУ, за даними міліції, зібралося 1 500 чоловік. Акція пройшла під гаслами: "Геть губернаторів. Влада радам", "Ні - НАТО", "Ні - рабському КЗпП", "Ні - росту цін".

Близько 20 000 осіб взяли участь у першотравневій демонстрації в Донецьку за участі керівництва міста й області. Більшість людей – прихильники Партії регіонів.

Мітинг партії Януковича проходив на центральній вулиці – Артема. Окремо на площі Леніна відбувся мітинг комуністів, який зібрав близько тисячі учасників, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У першотравневій демонстрації в Сімферополі, за різними оцінками, взяли участь від 10 до 12 тисяч чоловік.

Святкова колона пройшла по центральному проспекту Кірова, на чолі колони йшли... керівники Криму: кримський спікер Борис Дейч, голова Ради міністрів Сергій Куніцин... Далі йшла численна колона прихильників Кримської організації НДП (її головою є Куніцин).

Комуністи також пройшли по проспекту Кірова, а за ними через якийсь час – колона прихильників "Нашої України" з численними прапорами: державними, з написом "Так Ющенко". Учасники цієї колони час від часу скандували: "Ющенко", оркестр грав українські козацькі марші.

У цій же колоні були представники Народного руху України, Української народної партії, партії "Яблуко".

Через 100 метрів, після неї, пройшла численна колона представників СДПУ(о), за ними - колона Партії промисловців і підприємців України, Аграрної партії України, Демократичної партії України.

Замикала ходу нечисленна колона представників російської громади Криму, які йшли з російськими прапорами і портретами російського президента Володимира Путіна.

Учасники цієї колони вимагали відправити кримського прем'єра Куніцина у відставку. Також несли плакати з вимогою надати російській мові державний статус і з плакатом "Через ЄЕП до єдиної союзної держави". Учасники цієї колони час від часу скандували: "Слава Путіну", "Крим Росії".

Комуністи також провели мітинг біля пам'ятника колишньому першому секретареві Кримського обкому КПРС Миколі Кириченку. Лідер комуністів Криму Леонід Грач заявив "про необхідність до 31 жовтня об'єднати зусилля комуністів і соціалістів для того, щоб на виборах переміг кандидат Петро Симоненко".

Також Грач висловив упевненість у тому, що до 2006 року в комуністів є можливість відвоювати і Крим, і Україну.

У свою чергу прихильники "Наший України" провели свій мітинг, на якому було прийняте звернення з вимогою негайно відправити у відставку уряд Віктора Януковича за провал соціальної політики.

Крім того, представники "Нашої України" вважають, що уряд Януковича не тільки не зміг забезпечити вільні вибори в Мукачеві і навіть було причетний до фальсифікації.

У свою чергу в Українському муздрамтеатрі в Сімферополі відбувся форум партій більшості, який висловився у підтримку Януковича-кандидата в президенти.

Попри судову заборону, першотравневі акції у Львові відбулися. І пройшли без інцидентів. Було три мітинги: СДПУ(о), правих партій, а також Соцпартії і Компартії.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, зранку біля пам'ятників Михайлу Грушевському і Тарасу Шевченку зібралися близько 250 представників СДПУ(о) і приблизно таке ж число представників правих партій.

Біля Монумента Слави в цілому зібралося близько 150 учасників мітингу від КПУ і СПУ. Міліціонером було більше – близько 200 осіб.

"Наша Україна" у логові ворога

"Наша Україна" 1-2 травня проводить етап протестного марафону "Так-добробуту! Ні- диктатурі!", який стартував 31 березня біля стін Кабінету міністрів.

У Донецьку "Наша Україна" також пройшла по вулиці Артема. Як повідомляє прес-служба блоку, з боку невідомих людей була зроблена спроба прорвати міліцейський кордон. "Тридцять молодиків з обох боків вулиці намагалися дістатися до маніфестантів, однак спільними зусиллями правоохоронців та відповідальних за безпеку з боку "Нашої України" цього вдалося не допустити".

Напередодні мітингу в Донецьку "нашоукраїнці" зустрічалися з заступником міського голови Донецька Миколою Волковим, на якій обговорювалася проблема безпеки учасників акції. Маніфестантам було запропоновано не нести транспаранти з гаслами, у яких згадується прізвище Януковича. Коли ж представники "Нашої України" відмовилися, заступник мера заявив, що не несе відповідальності за наслідки такого кроку.

Учасники мітингу "Нашої України" в Харкові прибили до щитка сорочку, на якій написали "Януковичу, віддаємо тобі останню сорочку. Годі обдирати народ!". Цю сорочку вони віднесли до Харківської обласної адміністрації.

Відбувся на 1 травня мітинг і у багатостражданому Мукачеві. Як повідомляє прес-служба блоку, було там понад три тисячі осіб, а вимагали вони як відставки Януковича, так і визнати Балогу мером міста.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News