ПРОДІ ПООБІЦЯВ, ЩО УКРАЇНА НІКОЛИ НЕ БУДЕ В ЄС

Вівторок, 4 травня 2004, 13:47
Президент Європейської Комісії Романо Проді заявив у Дубліні, що Україна не має жодної перспективи будь-коли стати членом Європейського Союзу.

Про це в понеділок повідомила британська газета "Файненшл Таймс".

Заява Романо Проді у столиці Ірландії з приводу розширення Європейського Союзу на Схід є невтішною для України. Проді сказав, що місця в ЄС практично не залишилося.

За його словами, до ЄС буде прийнято ще Болгарію, Румунію і Туреччину, а також західно-балканські країни на зразок Сербії та Хорватії. Однак і це – справа неблизького майбутнього.

Що ж до України й Білорусі – то в них перспектив членства в ЄС нема, сказав президент Єврокомісії. Натомість він передбачив створення так званого "кола друзів" ЄС.

За словами Проді, це така собі зона співпраці, що простягнеться від Балтійського моря через Близький Схід до Північної Африки. ЄС буде інтенсивно співпрацювати із країнами цієї зони в економіці, а також в галузі імміграції.

Проді особливо підкреслив, що "друзі ЄС" не матимуть свого представництва ні в Європейському парламенті, ані в Європейській комісії.

Залишається невідомим, наскільки думка президента Європейської комісії, який залишає цю посаду у жовтні, відображає настрої у верхівці ЄС, повідомляє "Німецька хвиля".

А між тим президент Леонід Кучма надіслав привітальні телеграми на ім’я президентів Естонії, Латвії, Мальти, Кіпру, Польщі, Угорщини, Чехії, Словенії, Словакії та Литви з нагоди набуття повноправного членства в ЄС.

Кучма сказав, що "Україна завжди вітала процес розширення ЄС як логічну та невід'ємну складову зміцнення загальноєвропейських цінностей, поширення на європейському континенті простору стабільності, безпеки, добробуту та демократії".

"Водночас ми переконані, що масштабний проект під назвою "Єдина Європа", який сьогодні реалізується, не матиме логічного завершення без України", - додав він.

Кучма сказав, що виведення відносин між Україною та ЄС від партнерства на рівень асоціації "якнайкраще відповідатиме інтересам як України, так і Європейського Союзу".

Кучма пояснив, що у цьому він розраховує на допомогу 10 нових членів ЄС, повідомляє прес-служба президента.

Читайте також:

ЯНУКОВИЧ ВВАЖАЄ, ЩО НЕ МАЄ ЗНАЧЕННЯ: БУДЕ УКРАЇНА В ЄС ЧИ НІ

Ющенко звинувачує "режим Кучми-Януковича" в тому, що Україна в травні не увійде до ЄС


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News