Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Катастрофа у Запорізькій області: 5 осіб загинуло, 5 000 евакуйовано. Поруч з місцем вибухів - Запорізька АЕС

П'ятниця, 7 травня 2004, 11:16
У Запорізькій області триває грандіозна пожежа на військових складах. Снаряди вибухають з частотою один-два на хвилину. Число жертв катастрофи досягло п'яти осіб.

Безпосередньо в результаті надзвичайної події загинула одна людина. Смерть ще чотирьох опосередковано може бути пов'язана з цими подіями, повідомили в п'ятницю зранку в прес-службі Міністерства з надзвичайних ситуацій.

Як відомо, пожежа на артилерійських складах військової частини біля села Новобогданівка Мелітопольського району Запорізької області почалася у четвер вдень. Там зберігалося до 4,5 тисяч умовних вагонів боєприпасів.

Станом на ранок п'ятниці вибухи мають хаотичний характер. Обстановка в районі вибухів залишається загрозливою.

"Що стосується вибухів, то їх частота трохи зменшилася – до одного-двох у хвилину", – сказав агентству "Інтерфакс-Україна" представник управління пожежної безпеки Запорізької області Микола Сопін.

Говорячи про характер боєприпасів, які вибухають у п'ятницю зранку, Сопін відзначив: "Це вже щось більш важке вибухає на далеких складах, схоже на артилерійські снаряди". До цього вибухали реактивні снаряди системи залпового вогню "Град". Їхні осколки виявлені в радіусі 15-17 км.

Сопін повідомив, що в п'ятницю зранку близько 6 години пожежні виїжджали на місце, де снаряд пошкодив магістральний газопровід у районі станції Федорівка. У результаті було припинене газопостачання Мелітополя і селища Акимівка. Розпочато роботи з відбудови газопроводу.

За словами керівника ЦГЗ, найближчим часом буде проведена аерофотозйомка складів, де вибухають боєприпаси, іншим способом провести розвідку зони подій неможливо.

Розрахунковий радіус розльоту боєприпасів складає від 10 до 40 км. Відстань від складів до найближчого населеного пункту складає близько 5 км. На території військової частини розташовані 6 житлових будинків для офіцерського складу і казармене приміщення.

У ймовірній зоні ураження знаходиться 11 населених пунктів, де проживає 5 772 осіб. Проведено евакуацію населення з цих населених пунктів (5 тисяч осіб).

Евакуйовані розміщені в підготовлених приміщеннях готелів, гуртожитків, шкіл і лікарень. Організовано медичне забезпечення заходів евакуації.

У зону надзвичайної ситуації прибули 10 піротехнічних груп військових частин з Мелітополя, Донецька, Кіровограда, Верховцевого (Дніпропетровська обл.), селища Червонознаменка Одеської області, селища Лоскутовка Луганської області, міста Мерефа Харківської області, селища Мазанка (Крим). Приведений у готовність резерв пожежної техніки пожежно-рятувальних підрозділів МінНС у Запорізькій області.

До ліквідації наслідків події від МінНС залучено 78 одиниць техніки і 502 особи особового складу, від Мінздоров'я – 50 бригад швидкої допомоги і 150 осіб, від Мінтрансу – 55 одиниць техніки і 227 осіб, від інших відомств і організацій – 532 особи, від Міноборони – 43 одиниці техніки і 326 представників особового складу.

Усього задіяно 1 983 представників особового складу і 232 одиниці техніки.

За 40 кілометрів від місця події розташована найбільша в Європі Запорізька АЕС. Однак, за словами, фахівців, безпосередньої загрози для станції немає. Керівництво станції відстежує ситуацію. Поки додаткових заходів безпеки на АЕС не вживають.

Як повідомляється на сайті ЗАЕС, на станції, зокрема, передбачений ряд фізичних бар'єрів безпеки, що мають запобігти можливому викидові радіоактивних речовин – продуктів розпаду урану.

В інформаційному центрі ЗАЕС агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили, що загрози для Запорізької атомної електростанції в зв'язку з пожежею на складі боєприпасів "практично немає ніякої".

"По-перше, тому що між нами (АЕС і палаючим складом) кілька десятків кілометрів, але навіть якби ми були поруч, ми точно знаємо, що нічого б не відбулося, тому що реакторна будівля здатна витримати падіння літака, а вже тим більше вибух снаряда", – відзначили в інформцентрі станції.

Разом з тим агентству повідомили, що на АЕС посилено зовнішній контроль. Атомна станція знаходиться від складу на відстані близько 70 км.

Водночас представники влади заперечили зв'язок між пожежею на складі боєприпасів та витоком аміачної селітри на консервному заводі в селищі Пологи (Запорізька область), який стався у ніч на п'ятницю.

Микола Сопін заявив, що у Пологах таки стався витік селітри, однак аварійна ситуація була швидко усунута. Пов'язувати це з вибухами боєприпасів на військовому складі не можна, оскільки Пологи розташовані у декількох десятках кілометрів від складу, заявив Сопін.

Напередодні мелітопольські ЗМІ повідомили, що осколки снарядів можуть пошкодити цистерни з аміачною селітрою, які знаходяться неподалік від епіцентру пожежі. Витік селітри значно ускладнить гасіння пожежі і ліквідацію наслідків, тому що роботи в зоні хімзараження можна буде проводити тільки в костюмах хімзахисту.

 
 
Міністр оборони Євген Марчук так прокоментував події у Запорізькій області в нічному ефірі ТСН: "Я хочу особисто вибачитися перед жителями Запорізької області, перш за все - сіл, які знаходяться недалеко від 275 бази. За всі тривоги і серйозні проблеми, які створені для них. Це є надзвичайною подією.

На жаль, проблема надлишкових боєприпасів, які залишилися для Збройних сил України від Збройних сил Радянського Союзу, є однією з найболючіших.

Майже всі склади і арсенали, де зберігаються боєприпаси, переповнені на 110-120%, а таких складів на сьогодні в Україні 184. Там більше 2-х мільйонів тонн боєприпасів, з яких більше мільйона тонн Україні не потрібні, підлягають утилізації.

275 база, де відбулася надзвичайна подія, вона переповнена також досить серйозно. На 800 вагонів більше, ніж по нормативам, і це також є однією з проблем. І вона накопичувалась роками.

Засоби безпеки у ці роки, упаковка боєприпасів, яку називають "укупорка", і на протязі багатьох років практично цією проблемою серйозно не займались. А вона вимагає досить серйозних коштів, перш за все.

І, на жаль, треба сказати, що усвідомлення деяких гострих проблем Збройних сил, які треба терміново вирішувати, інколи сприймаються як нібито якийсь там капризи нового міністра оборони, і треба, щоб трапився чи то Артемівськ, чи отаке ЧП, як на 275 базі, щоб відбулося розуміння того, що кардинальне реформування Збройних сил – це уже перезріла проблема.

Уже зараз для того, щоб відновити всі засоби безпеки на складах, сьогодні потрібно 889 мільйонів гривень, я не помилився, 889 мільйонів гривень. А якщо це залишити так, як є, то на наступний рік буде потрібно більше мільярда гривень.

Те, що відбувається на 275 базі, – це дуже серйозна відповідь всім, на жаль, хто не може зрозуміти, чи не хоче зрозуміти, що реформа збройних сил – це виведення з катастрофи. Це не просто скорочення. Реформувати треба докорінно всю систему, всю інфраструктуру збройних сил. Сьогодні, на жаль, уже є достовірна інформація, що загинув один працівник ВОХР.

Все, що потрібно з боку Міністерства оборони, вже задіяно, необхідна техніка направляється. З пропозиціями допомоги звернулись міністр оборони Росії Сергій Борисович Іванов, і ми обговорили з ним, все, що може зробити Росія, і сьогодні вночі із Москви вилітає спеціальна група, спеціальна лабораторія, яка вранці буде на місці подій надавати нам допомогу.

Звернувся також з пропозицією допомоги посол Сполучених Штатів Америки. Ми висловили там деякі свої бачення, яка могла б бути надана нам допомога.

Неподалік розгортається досить великий наш військовий табір для того, щоб забезпечувати діяльність великої кількості військових, які задіяні на ліквідації наслідків і локалізації цієї надзвичайної події. А також перебуває велика група господарників, які будуть надавати, наших військових господарників, які будуть надавати допомогу населенню по відновленню, зразу ж, будівель, якщо в цьому буде потреба.

Ну і призначається в тих населених пунктах, де люди евакуйовані, комендант, і з органами місцевої влади буде забезпечена охорона будівель".

Коментуючи причину вибухів на складах в Запорізькій області, міністр оборони України Євгеній Марчук назвав причиною пожежі на військових складах у Запорізькій області людський фактор. Про це міністр сказав у п'ятницю в інтерв'ю телефоном українському телеканалові "Інтер".

За словами Марчука, розслідуванням справи займається військова прокуратура, повідомляє РІА "Новини".

Марчук не зміг назвати терміни ліквідації пожежі на складах боєприпасів у Запорізькій області.

"Коли це вдасться зробити, невідомо", – сказав Марчук. За його словами, одні снаряди підривають інші. Тому зараз, як сказав міністр, завдання добратися до місця пожежі так, щоб не постраждали люди.

Там просто жах

Про те, як виглядає місце надзвичайної події, в інтерв'ю українській службі Бі-Бі-Сі розповів Валерій Єфіменко, перший заступник голови Михайлівської райдержадміністрації Запорізької області.

– Скільки людей евакуйовано?

– Не можу зараз сказати.

– Як люди реагують? Чи є паніка?

– Ну яка паніка... коли снаряди літають. Воронки скрізь. Це ж ідеться про дуже тихе і спокійне місце, нібито на курорті. Люди тікали босоніж. От вам і вся паніка. Зараз збираємо людей. намагаємося принаймні взути їх, почали розселення в гуртожитках. Тобто зараз переважно реєструємо, записуємо. Що можна ще сказати. Люди й далі прибувають.

– Що зараз відбувається в епіцентрі?

– Я в епіцентрі не був. Там є у кого інтерв'ю брати, я не генерал і не член комісії, вони цим займаються. Там просто жах. Те, що я бачив, можете собі уявити. Там постійно пахне порохом, лежать снаряди, гільзи, стабілізатори від ракет. На трасі я бачив воронку, яку вибило снарядом.

– Який радіус розльоту боєприпасів?

– На відстані від 4 з половиною кілометри я бачив 5 чи 6 зарядів. Бачив дві воронки. Та ні, не дві, а десь воронок чотири бачив. Я до Федорівки не доїжджав.

– Чи є небезпека для атомної станції?

– Я не фахівець у цих питаннях, це лише фахівці можуть сказати. Наразі небезпеки як такої немає.



Читайте також:

ВИБУХИ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ МОЖУТЬ ПРИЗВЕСТИ ДО ХІМІЧНОГО ЗАРАЖЕННЯ?

ВИБУХОМ СКЛАДУ СНАРЯДІВ ЗНЕСЛО ПІВСЕЛА І ЗАЛІЗНИЧНУ СТАНЦІЮ

Генпрокуратура попереджала Міноборони, що почнуться вибухи

Януковичу "прикро" через вибухи в Запорізькій області

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування