Кучма нагадав Європі, кому вона зобов'язана благополуччям

Субота, 8 травня 2004, 16:22
Європа не повинна забувати, що Україна була серед тих, хто врятував її від фашизму, заявляє президент України Леонід Кучма.

Виступаючи в суботу в Києві на урочистостях з нагоди Дня Перемоги, президент відзначив, що Україна вітає "доброчинний, епохальний акт єднання" Європи.

"Однак Європа не повинна забувати, що в ті лихі часи, коли криваві диктатори пробували поєднувати її на принципах ненависті, рабства і насильства, її, Європу, врятувала й Україна, узявши на себе один з основних ударів у смертельній боротьбі з гітлерівським нацизмом. Врятувала, заплативши нечувану у світовій історії ціну - 8 млн. життів", - сказав він.

"Трагічний рекорд усіх часів і народів. У мартирологу жертв Другої світової війни уродженці і жителі України - на 1-му місці", - підкреслив президент, відзначивши, що втрати України в загальному рахунку складають 42% жертв.

"У результаті цього і масового вивозу в Німеччину молоді - майбутнього нації - з нашого українського родоводу випали цілі ненароджені покоління", - сказав президент.

Він відзначив, що нинішній День Перемоги святкується "у такому світі, у такій Європі, що важко було уявити в 1945 році". "На наших очах поріднилися багатовікові закляті вороги - Франція і Німеччина", - сказав він, відзначивши, що в нинішньому році німецьке керівництво вперше запрошене у святкування 60-річчя висадження союзних військ у Нормандії.

"Це важлива символічна віха на стратегічному шляху Європи, що був написаний 50 років тому", - сказав президент, додавши, що Україна також визначила свій стратегічний шлях - у Європу.

Разом з тим Кучма закликав не забувати, на якому ґрунті виріс фашизм - "на ґрунті національної нетерпимості і ненависті, на топтанні фундаментальних цінностей людства". У цьому зв'язку він призвав берегти міжнаціональне і суспільне благополуччя як ідеал демократії. "Мир у нашому українському суверенному будинку - це наше найбільше завоювання, що дає нам віру в майбутнє", - підкреслив він.

Президент також висловив подяку ветеранам Великої Вітчизняної війни. "Ви перемогли в найбільшій в історії людства війні, що принесла світові небачені раніше страждання і руйнування. Без цієї перемоги не було б, напевно, української держави і самої української нації", - сказав глава держави.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
20:24
ФДМУ за тиждень провів 8 успішних аукціонів з приватизації на 28,5 мільйонів
19:59
Якою буде освіта у професійних ліцеях і як формуватимуть їхню мережу: відповідає МОН
19:53
"Тиждень чекали": Буданов розповів деталі збиття російського Ту-22
19:49
фотоЗеленський провів нараду біля розбомбленої багатоповерхівки в Дніпрі
19:48
відеоУ Києві рятувальники винесли понад 10 собак і котів із палаючої квартири: 6 тварин загинули
19:35
ЗМІ дізнались, які заходи включатиме новий пакет санкцій проти РФ
19:27
Нідерланди невідкладно дають понад €200 млн на ППО та снаряди для України
19:26
"Під виглядом співробітників Бюро видурювали у людей гроші": ДБР викрило шахрайську схему
19:15
фотоНа Дніпропетровщині ворог атакував рятувальників, коли ті гасили пожежу від обстрілу
19:14
Понад 55% мережі системно важливих банків здатні працювати під час блекауту – НБУ
Усі новини...