У Карлсруе Кучмі було зроблено таємну операцію?

Середа, 2 червня 2004, 14:53
Майже півроку тому Леонід Кучма відбув до Баден-Бадену. Журналістів, які зібралися на останній прес-конференції в 2003 році, гарант запевнив, що їде попити водички на німецький курорт. Тоді він, звісно, не здогадувався, що скандали, пов’язані з його перебуванням на канікулах у Німеччині, ще шість місяців не даватимуть спокою.

Тепер історія з Кучмою в Баден-Бадені набула нового повороту. Стала відома ще одна причина такої секретності, якою оповита 23-денна відпустка президента на перетині 2003 та 2004 років.

Є всі підстави вважати, що поки Україна розслаблялася на ці новорічні та різдвяні свята, Кучмі в Німеччині була зроблена... хірургічна операція.

Як відомо, весь час перебування гаранта на курорті пояснювали необхідністю "післяопераційної реабілітації" за наслідками хірургічного втручання, якого Кучма зазнав у Феофанії восени 2003. Тоді Кучмі була діагностована "гостра тонкокишечна непрохідність на тлі спаєчної хвороби очеревини".

Тепер малопомітно для публіки спливла ще одна подробиця: в Карлсруе, великому місті поблизу Баден-Бадену, цієї зими Кучму було прооперовано. Це сенсаційне повідомлення пролунало минулого тижня в програмі "Закрита зона" на "5 каналі". Журналіст Володимир Ар’єв нещодавно відвідав "Макс Грюндіг Клінік" і зробив репортаж з місця президентського відпочинку.

Представники лікарні поводилися з ним зовсім інакше, ніж півроку тому, коли вони відмовилися спілкуватися з кореспондентом "Української правди". Схоже, німці вирішили активно рекламувати себе після рекреацій Кучми. Журналіста Ар’єва не просто радо вітали – його зустріли прямо на вокзалі в Баден-Бадені, відвезли в "Макс Грюндіг Клінік" і навіть показала кімнату, в якій жив Кучма.

Саме тоді журналіст повідомив, що в Карлсруе президента прооперували. "Із цього крісла Леонід Кучма керував Україною під час реабілітаційного курсу після операції, яку йому робили в Карлсруе", - сказав Ар’єв.

 
 
Не повіривши власним ухам, "Українська правда" зв’язалася з кореспондентом "5 каналу". Він повідомив "УП", що про німецьку операцію Кучми йому особисто, але неофіційно повідомив головлікар "Макс Грюндіг Клінік" Ернст-Мартін Лєммєль.

Це було саме та ланка, якої так довго не вистачало "УП". Справа в тому, що про операцію Кучмі в Карлсруе ще в січні 2004 написав німецький журнал "Шпігель". Однак там на цьому факті зовсім не акцентувалася увага, тому ми подумали, що журналіст просто помилився, і малася на увазі всім відома операція Кучми в "Феофанії".

Ця стаття в "Шпігелі" зараз доступна на сайті видання лише за передплатою. Її адреса така: http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,282528,00.html.

Однак, немов відчуваючи, що ця тема колись ще спливе на поверхню, відразу як тільки цей матеріал з’явився на сайті "Шпігеля", ми зберегли його у себе на комп’ютері. І можемо процитувати статтю, навіть не маючи доступу до архіву. Матеріал називався "Sorge um den Chef" ("Занепокоєння щодо шефа"), і абзац про операцію Кучмі в Карлсруе звучав так:

"Politisch hatte der Westen den Machtmenschen Kutschma in den vergangenen Jahren längst fallen gelassen, medizinisch aber versucht er ihm noch einmal auf die Beine zu helfen. Seit Dezember hält sich Kutschma in der Max-Grundig-Klinik bei Baden-Baden auf - nach einer Magenoperation, die in Karlsruhe vorgenommen wurde".

"Захід уже давно дав можливість Кучмі політично низько впасти за останні кілька років. Проте, медично він намагається втримувати українського лідера на ногах. Від грудня пан Кучма перебуває в клініці Макс-Грюндіг поблизу Баден-Бадена - по тому, як переніс операцію на шлунку в Карлсруе".

Отже, в підсумку ми маємо достатньо аргументів стверджувати, що цієї зими в повній таємничості від власного народу його президенту була зроблена операція в Німеччині. Звичайно, як кожна людина він має право отримувати необхідне лікування, однак його статус зобов'язує не робити з цього секрету. При цьому залишається невідомим, що саме робили з організмом Леоніда Кучми німецькі лікарі, який орган був уражений і які результати операції.

Це в чергове довело те, що і так не потребує доведення – таємниці життя керівництва держави зберігаються з "кадебістською" закалкою. В той час, коли італійці через кілька днів уже знали, що їх прем’єр Сільвіо Берлусконі зробив підтяжку обличчя. Чи американці, які через кілька годин після інциденту довідалися, що їх президент Джордж Буш подавився бубликом і втратив свідомість. Але, мусимо стверджувати, очевидно, що у випадку із таємною операцією Кучми в Карлсруе мова ішла про щось значно серйозніше.

"Ми не платили за нього"

Крім цієї сенсації з секретною для країни операції, поїздка журналіста "5 каналу" до Баден-Бадену принесла ще одне викриття. Стосується воно так і нез’ясованих джерел фінансування Кучми в розкішному готельно-лікарняному комплексі "Бюлерхьое Шлоссготель"-"Макс Грюндіг Клінік".

Остання інформація з цього приводу була відповідь керівника Держуправління справами Ігоря Бакая: "Реабілітаційне лікування президента України у Німеччині проводилося на запрошення клініки "Макс Грюндіг", яка перебрала на себе усі витрати, пов’язані з перебуванням глави держави за кордоном".

Про це він заявив у квітні. Тоді ж комерційний директор "Макс Грюндіг Клінік" Карл Хайнц Варм, на прохання підтвердити слова Бакая, у телефонному інтерв’ю "Українській правді" заявив: "Пан Кучма був гостем у нашому домі".

З контексту його інших відповідей випливало, що "Макс Грюндіг Клінік" формально начебто дійсно взяла утримання Кучми на себе: "– Наскільки звичною для вас є така практика запрошувати когось за власні кошти? – Ми запрошуємо різних VIP-осіб. Але, в будь-якому разі, я не можу вам назвати ні прізвищ, ні сум"

Тепер же ситуація знову перегралася. Головлікар "Макс Грюндіг Клінік" Ернст-Мартін Лєммєль на питання "5 каналу" заявив зовсім інше: "Ні-ні-ні. Ми отримали платіж. Від кого – ми не знаємо. Але ми не платили за нього".

Таким чином, слід спонсорів Кучми, які не пошкодували грошей на його канікули, в чергове загубився. Варто лише додати, що, за оцінкою "УП", вартість відпочинку й відновлення самого тільки гаранта могло коштувати до 60 тисяч євро.

Як і в випадку із невідомою операцією, ми знову зіштовхнулися зі стіною нерозуміння з боку влади головного принципу – життя керівництва держави є власністю громадян цієї держави.

P.S. "Українська правда" намагається отримати коментар щодо операції Кучми в Карлсруе у прес-секретаря президента Олени Громницької. Поки ці спроби не увінчалися успіхом.

Читайте також:

Кравченко не зізнався, скільки коштував відпочинок Кучми в Баден-Бадені

Баден-баденські спонсори Кучми

Не шукайте Кучму в Баден-Бадені. Він в гостях у Бакая

Бакай відповів, за чий рахунок Кучма відпочивав у Баден-Бадені

Кучма помер? Кучма живий!

На Кучму готували замах у Баден-Бадені, але Кравченко не захотів його врятувати

ЗАМАХ НА КУЧМУ В БАДЕН-БАДЕНІ "ОРГАНІЗУВАЛИ" У ДОНЕЦЬКУ

Чому Кучма ліг під операційний ніж?

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News