Працівники "Криворіжсталі" завалили Чечетова проханнями продати їх місцевим олігархам

Середа, 2 червня 2004, 19:03
Трудовий колектив найбільшого українського металургійного комбінату ВАТ "Криворіжсталь" (Дніпропетровська обл.) виступає проти його продажу іноземним інвесторам і підтримує оголошені умови приватизаційного конкурсу, заявив журналістам у середу голова Фонду держмайна (ФДМ) України Михайло Чечетов.

"Я одержав ось таку от стопку документів, ось таку папку принесли мені з "Криворіжсталі". Всі протоколи зборів у всіх цехах - висновок один: ні в якому разі ми не хочемо бачити іноземців. Ми тільки за те, щоб на це унікальне підприємство прийшов національний інвестор", - сказав він.

Ряд великих іноземних металургійних компаній, готових брати участь у приватизації "Криворіжсталі", раніше заявили про дискримінаційні умови конкурсу з продажу 93,02% його акцій для нерезидентів України.

"Багатьом політикам треба учитися в народу, народ - джерело мудрості. От коли літають високо в хмарах, треба опуститися і послухати, що говорить народ, а народ не помиляється", - заявив глава ФДМ.

За його словами, обмеження участі нерезидентів у приватизації "Криворіжсталі" - це право держави.

"Якщо у вас є будинок або машина - це ваше право, як машину продавати: ви можете продавати тільки повнолітнім або продавати тільки громадянам України. Це ваше право. "Криворіжсталь" - це велика машина. Хазяїн - держава. Держава продає у своїх інтересах", - підкреслив Чечетов.

Він вважає некоректними висунуті потенційними іноземними покупцями вимоги до уряду України змінити умови конкурсу.

"Припустімо, наші Індустріальний союз Донбасу, "Інтерпайп", "Приват" дзвонять Фрадкову (Михайло Фрадков - прем'єр-міністр РФ) і говорять, виставляйте "Газпром", РАО "ЄЕС", але на таких умовах, щоб ми купили. Що подумає прем'єр-міністр Росії про представників комерційних структур України?", - сказав про нерезидентів Чечетов.

Як повідомлялося, ФДМ 12 травня оголосив конкурс із продажу 93,02% акцій ВАТ "Криворіжсталь". Стартова ціна пакета встановлена на рекордно високому для української приватизації рівні - 3806 млн. грн. Конкурс із продажу підприємства повинен відбутися 14 червня, заявки приймаються до 7 червня.

Однією з додаткових умов конкурсу є обов'язкова вимога до покупця протягом трьох років виробляти кокс в Україні, при цьому два роки ця діяльність повинна бути прибутковою.

Про свої плани брати участь у конкурсі вже заявили російська "Северсталь" разом з Arcelor, індійська TATA Steel, консорціум LNM Group і United States Steel.

Розглядає можливість своєї участі в конкурсі також найбільша російська сталеливарна компанія ЄврахХолдинг.

З українських покупців очікується участь у конкурсі нещодавно створеного в Україні промислово-фінансового консорціуму "Інвестиційно-металургійний союз" (ІМС, Дніпропетровськ), у котрий увійшли дев'ять учасників: корпорація "Інтерпайп" та Нижньодніпровський трубопрокатний завод, українсько-кіпрська компанія "Байп", банк "Кредит-Дніпро" і страхова компанія "Аура", що входять до "Інтерпайпу", а також меткомбінат "Азовсталь", Авдіївський коксохімічний завод і коксохімічний завод "Маркохім", ЗАТ "Укрінвест".

Можливість подачі заявки на конкурс вивчає також інший недавно створений для управління активами корпорації "Індустріальний союз Донбасу" консорціум "Індустріальна група", у котрий увійшли Дніпровський меткомбінат ім. Дзержинського, Алчевський КХЗ, одеський "Місто Банк" і компанія з управління активами "Автоальянс-XXI століття".

За словами Чечетова, за тендерною інформацією у ФДМ звернулися вісім потенційних інвесторів, половина з яких - нерезиденти України.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

"Інтерпайп" і "донецькі" об'єдналися, щоб купити "Криворіжсталь"?

Опозиція спробує не дозволити Пінчуку і Ахметову приватизувати "Криворіжсталь"

Ющенко виступає проти приватизації "Криворіжсталі" "чуками"



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News