Сільські журналісти: масонська ложа чи п’ята колона під Януковича?

П'ятниця, 4 червня 2004, 17:32
Любов чиновників до журналістів напередодні їхнього професійного свята завжди підкупає щирістю і непідробністю. Цього року особливо поталанило представникам із районів – найбільш бідному і досі не обласканому увагою центральної влади прошарку мас-медійного цеху.

"Зважаючи на необхідність надання більшої уваги саме соціальним пріоритетам реформування та прагнучи поглиблення співпраці", Аграрна партія України знайшла і звезла з усіх районів України приблизно 500 сільських журналістів із районних газет і регіональних телекомпаній до київського Міжнародного палацу культури і мистецтв.

Завдяки цьому в середу робітникам пера і мікрофона випала честь безпосередньо поспілкувалися з міністрами і заслухати прем’єра Віктора Януковича. З чого ті зробили висновок: на нинішній президентській виборчій кампанії нарешті випав шанс заробити і їм, якщо "витрушувати" блага, поки "донецькі" готові платити.

Курс на село

Нова, запропонована Аграрною партією, медіа-стратегія Віктора Януковича полягає в тому, що з регіональною пресою треба працювати напряму. Кому, як голові АПУ Іванові Кириленку (який у 2002 році керував центральним штабом блоку "За єдину Україну!") краще пам’ятати, що на парламентських виборах, попри повне домінування в центральних ЗМІ, "Єді" так і не вдалося взяти під контроль регіони.

На рівні обласних і районних видань за кількістю позитивних матеріалів беззаперечно лідирував блок Віктора Ющенка "Наша Україна". Це чітко фіксували звіти, які подавалися на стіл тодішнього глави адміністрації президента Володимира Литвина.

До президентських виборів в Києві очевидну недоробку вирішили ліквідувати. Як зізнався Кириленко, безпосереднім автором і натхненником ідеї став Іван Рішняк, мажоритарник із фракції АПУ, колишній голова державної акціонерної компанії ДАК "Хліб України".

За збігом обставин, депутатський мандат він отримав у 162-му виборчому окрузі Сумської області. Тому самому, до складу якого входить Хоружівка, рідне село Віктора Ющенка, і де, за домовленістю з Іваном Миколайовичем, "Наша Україна" не виставляла свого сильнішого кандидата.

Рішняк придумав об’єднати представників регіональних ЗМІ, прес-служби АПУ, фракції та Мінагрополітики у Всеукраїнське громадське об’єднання "Журналістська світлиця", сформувавши чітку мережу регіональних "Світлиць" і домовившись про щоквартальні збори сільських журналістів та щорічні всеукраїнські, напередодні Дня журналіста.

У такий спосіб аграрники відпрацьовують зручну мережу для централізованого контролю над місцевою пресою і телебаченням. Таку інформаційну сітку можна вигідно "продати" під будь-якого єдиного кандидата в президенти, окрім того вона здатна прислужитися власне партії на виборах 2006 року.

Сьогодні з широким донецьким розмахом ідею взяли на озброєння "Регіони України". Відтак у свободи слова з'явився ще один послідовний захисник, а в сільських журналістів впливовий покровитель - прем'єр-міністр і за сумісництвом без п’яти хвилин офіційний кандидат у президенти Віктор Янукович.

Янукович - за правду

Треба віддати належне людям, які працюють з прем'єром. Його український лексикон Елочки-людожерки цього разу дивував загал нешаблонними висловами і фразами, а також розгорнутими і аргументованими думками.

Вдало підібраний тон світло-сірого костюма і елегантна брунатно-червона краватка. "Я хотів би, щоб кількість незалежних журналістів зростала і це буде умовою ефективної державної політики. Зворотний зв'язок обов'язково повинен бути. І чим він буде найбільш чіткий, тим буде ефективніше працювати влада, тим більше буде довіри", - пояснював Янукович присутнім на перших Всеукраїнських зборах, з яких і розпочинається зв’язування "Світлиць" у єдину інформаційну мережу.

Януковичу вже пояснили, що головне для журналістів – "донести людям правду, сказати дійсно, що робиться в державі і як". Тому він хоче чути правди від журналістів якомога більше.

"У мене в житті неодноразово складалася така ситуація, коли я звертався до журналістів і просив, щоб розповідали правду. Не треба прикрашати, не треба малювати красиві картини, треба казати про реалії в нашому житті", - підкреслив він.

Якщо команда Віктора Ющенка будує свою кампанію на критиці нинішнього уряду, то піарщики Віктора Януковича вирішили прийняти ці правила гри і зіграти в пінг-понг. Отож теперішній уряд робить не що інше, як виправляє помилки, допущені три-чотири роки тому. Наприклад, на складах боєприпасів.

За словами Януковича, в українських збройних силах багато проблем: як зі зберіганням зброї, вивезеної з Чехословаччини, Румунії та Угорщини і розвантаженої просто неба, так і з дисципліною, але найбільше у вибухах в під Артемівськом і Мелітополем винні погані організатори. "Хто це зробив, я не буду ні на кого показувати пальцем, але це було зроблено, умовно кажучи, три-чотири роки тому", - пояснив нинішній прем’єр.

Не складно порахувати, що прем’єром у той час був Віктор Ющенко. Втім, цього разу стратегія боротьби з головним критиком уряду його ж методами дала збій. Автори тексту не зауважили, що сам Янукович три-чотири роки тому очолював Донецьку обласну державну адміністрацію. Відтак, з його ж слів, був безпосередньо причетним до території, на якій розташовані вибухонебезпечні, як з’ясувалося пізніше, артемівські склади.

Диктофони, факси і катафалк

Залі до прем’єрських заяв, за великим рахунком, було по барабану. Більшість редакторів районних газет усвідомлювали, що вихід на рівень спілкування з міністрами і прем’єром напередодні президентських виборів обіцяє їм не так правдиву інформацію, як конкретні матеріальні блага.

Керівники АПУ це теж розуміли, тому підготувалися задовольняти попит журналістів. За їхнім дорученням керівники міністерств і відомств, включаючи заступників міністрів, не просто возили, годували й поїли делегації за рахунок коштів Мінагрополітики, ДАКу "Хліб України", НАКу "Украгролізинг", Департаменту харчової промисловості, а й озброїли кожного учасника зібрання диктофоном з міні-касетою і кожну редакцію "райони" факсовим апаратом.

На концерт з Москви замовили дорогого гостя Олександра Малініна. Не подумайте, це не підкуп, а подарунки до Дня журналіста – у рік виборів в нашій країні вони дешевими не бувають.

Але організація дала збій. Якщо представники з Полтавщини отримали свої подарунки і встигли подякувати за них з трибуни, то обділеним донеччанам довелося писати записки. "Мы не поняли, о каких факсах идет речь", - зачитав обурення донецької делегації Іван Кириленко, переадресувавши запитання до Віктора Слаути.

Мовляв, ти з Донецька, пояснюй землякам. "За донецьку організацію відповідає Григорій Омельяненко (зам. міністра агрополітики)", - миттєво перевів стрілки той. А потім заспокоїв донеччан тим, що факси і диктофони чекають на них у автобусі. "Їх просто забули роздати".

Зате полтавцям із Чорнух самих факсів виявилося не досить. Місцева районка вирішила "вибити" автомобіль, про що написали записку міністру.

Слаута пообіцяв допомогти. Полтавській редакторесі цього стало мало. "Я - Шибанова. Це я вам писала записку про Чорнухи", - підійшла вона в перерві з’ясовувати, чи не понтувався міністр зі сцени. Слаута підтвердив: допоможемо. "Десь вкрадемо", - зізнався він.

Не виключено, що наступного разу автомобілізація районок стане таким же пріоритетом Аграрної партії, як і факсизація сільських газет. Принаймні, Іван Кириленко – за.

"Там, де вже машина пережила два тисячоліття, треба подивитися і допомогти", - обнадіював він тих, хто не застукав Слауту зненацька, як полтавчанка. І, звертаючись до Річняка, додав: "Треба взяти на облік, Іване Миколайовиче, такі редакції, де машина вже в другому тисячолітті. Ми знайдемо, як допомогти".

 
 
А щоб остаточно розвіяти сумніви чорнухинців, дав наряд голові полтавської обласної організації АПУ Петру Ківшику: "Ківшик зробить редакції автомобіль".

Проте одна із записок таки залишилася без відповіді. Окрім диктофонів і факсів кожному журналісту вручили вітальну листівку "З святом" із особистим підписом Віктора Януковича.

Зверніть увагу, на одному її боці у вазі намальовані чотири гвоздики, а на іншому, акурат під підписом Януковича, - шість тюльпанів. "Так це ви що, нас зібрали, щоб хоронити?" – поцікавилися із залу. Але це був той випадок, коли зі сцени вирішили не озвучувати правду.

Окремої уваги вартий списаний дрібними латинськими літерами древній фоліант, розміщений поруч з вазою на листівці. Таким, треба розуміти, у Донецьку уявляють журналістський блокнот.

От тільки не зрозуміло, чому його сторінки марковані написом Royal Arthur Lodge, що є назвою... масонської ложі. "Українська правда" знайшла через інтернет організацію з аналогічною назвою в Канаді, засновану в штаті Онтаріо в 1915 році.

Зрозуміло, що наші сільські журналісти не матимуть до неї жодного відношення. Але цілком очевидно, що політтехнологи донецьких спробують перебудувати сільських представників "четвертої влади" у п’яту колону для інформаційної перемоги на місцях під час президентських виборах.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
Усі новини...