Генерал Кларк зустрічався з опозицією. Вони були дуже стурбовані

Понеділок, 7 червня 2004, 11:39
Колишній командуючий силами НАТО в Європі Уеслі Кларк вважає що для вступу України до НАТО в найближчі роки треба гарантувати чесні вибори і розвиток економіки.

"Якщо Україна все-таки пройде демократичні вибори і просунеться в економічних показниках, то можна не безпідставно очікувати, що буде можливість приєднатися до НАТО і це може відбутися навіть протягом 5-7 років у найближчому майбутньому", - заявив Кларк.

"Звичайно не можна це затверджувати на всі 100%, але можливість є, що НАТО все-таки саме прийме ініціативу і вийде з такою пропозицією до України", – додав Кларк, що у неділю виступив в ефірі програми "Докладно з Дмитром Кисельов" на каналі ICTV.

"Справа в тому, що повинні бути відкриті, прозорі, справедливі вибори. Треба спостерігачів для виборів впроваджувати. Нехай опозиція хоч іноді по телебаченню висловлюється", - закликав Кларк.

За його словами, президент Леонід Кучма заявив під час зустрічі, що "він буде прозорий і відкритий", а в Україні відбудуться "вільні і нормальні вибори".

"Але я зустрічався з лідерами опозиції, вони дуже стурбовані з цього питання", - додав Кларк.

На питання ведучого, за якими критеріями будуть судити спостерігачі, чи пройшли в Україні вільні і чесні вибори, Кларк сказав: "Ну, по-перше, вони будуть розглядати засоби масової інформації. Усі кандидати повинні мати рівний доступ до засобів масової інформації".

"І будуть судити, об'єктивно - необ'єктивно вели себе медіа на користь уряду, і так далі", - сказав Кларк.

"Щоб все було організовано якнайкраще, щоб відкривалися і закривалися вчасно ділянки. Чи був тиск на людей чи ні. Чи мали вони шанс чи ні. І коли вони голосують, тобто шухлядка, щоб вона була запечатана відповідно, щоб вважалися ці бюлетені належним образом. Всі от ці дрібниці будуть мати велику важливість", - пояснив Кларк.

На питання, що Кларк буде розповідати в США після повернення з України, він пообіцяв говорити "про чудовий економічний прогрес, який тут побачив".

Кларк відзначив, що "Україна може дати Європі стабільність, Україна може дати Європі всеосяжність, може дати Європі доступ, не тільки через Каспій, через Чорне море в каспійські регіони і Кавказ, але також і до Росії".

"Щоб Росія ближче стала до Заходу. Україна – це центральна, основна держава для НАТО і ми маємо її такою і визнавати", - додав він.

Як відомо, генерал Уеслі Кларк побував в Україні за запрошенням Віктора Пінчука. Вони обоє є членами організації "Міжнародна антикризова група".

Нещодавно за запрошенням Віктора Пінчука Україну також відвідав Джордж Буш-старший.

Читайте також:

Гонорар від Пінчука покрив Кларку всі дорожні витрати

Пінчук привіз екс-головнокомандуючого силами НАТО в Європі

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування