"Чорний піар": Як "Мороз" назвав "Ющенка" зрадником

Субота, 3 липня 2004, 19:50
Президентська кампанія стартує 3 липня. А "чорний піар" нагадав про себе на день раніше. Його жертвою став… Правильно, Віктор Ющенко. А в якості знаряддя використали… Олександра Мороза.

2 липня 2004 року структурні підрозділи Соцпартії з Харківської, Сумської, Полтавської областей повідомили, що на території згаданих регіонів з’явилися листівки під назвою "Не допустити зрадника до влади" у формі листа, начебто адресованого громадянам України лідером СПУ Олександром Морозом.

У листі Віктор Ющенко називається все тим же "агентом Кремля" та (!) "гарантом інтересів російського капіталу". Соціалісти відмежувалися від цієї листівки і направили листа до голови Центрвиборчкому Ківалова, а також звернулися до генпрокурора Васильєва з вимогою порушити кримінальну справу за фактом їх поширення та з вимогою "виявлення суб’єктів та засобів вчинення злочину".

Саму листівку, випущену накладом у 3 300 000 примірників, соціалісти називають "чорною виборчою технологією, що їх застосовують певні провладні структури", яка спрямована "на розпалювання ворожнечі між виборцями та їх об’єднаннями".

Поява таких листівок не новина. Їх технологія була обкатана ще напровесні минулого року, коли мешканці здебільшого західних областей отримали три листи начебто від Ющенка.

Вони були поширені в регіонах з найбільшою підтримкою Ющенка і розкривали питання, які, за задумом авторів, могли б сильно підірвати його авторитет. В першому з них розповідалося про його відносини з Тимошенко, в другому – про причини підписання "листа трьох" з Кучмою і Плющем, в третьому – як Ющенко начебто планував після приходу до влади продавати американцям землю.

Експерти тоді довго гадали, кому була вигідна поява тих листівок, але дійшли єдиного висновку – таким чином перекривався надзвичайно дієвий канал спілкування опозиції з народом, який допоміг їй перемогти на виборах 2002.

Часи змінюються, але технології – ні

Листівка, зараз поширена від імені Мороза, зовні нагадує справжню агітку соціалістів місячної давнини. В її шапці вміщене таке ж фото Олександра Мороза й гасло "За чесну владу!" За краще життя!", а знизу заклик "Разом до кращої долі!".

В середині між ними текст, який більш-менш обізнана з останніми політичними подіями людина інакше як "маячнею" не назве.

Складається враження, що комп'ютерна програма синтезувала витяги з заяв СДПУ(о), "Регіонів України", КПУ або ще когось, підставивши туди імена Мороз і Ющенко.

З одного боку, лідер "Нашої України" виявляється не американським агентом впливу, як всіх привчали загальнонаціональні канали, а продуктом ФСБшних розробок пана Путіна, який захищає російський капітал.

З іншого, Мороз постає як затятий росієненависник. Незважаючи на досить зважену позицію лідера СПУ щодо ЄЕП, у листі він виглядає як людина дуже категорично налаштована проти економічного єднання екс-радянських республік.

Подібне навряд чи позитивно сприйметься у східних і центральних регіонах, де поширювалася листівка. Нагадаємо, що на минулих парламентських виборах СПУ набрала в Полтавській 22,05% голосів, розділивши перемогу з "Нашою Україною" – 20,46%. У Сумській у "Нашої України" було 18,6% голосів, а у СПУ – 15%. А ось у Харківській вони набрали відповідно 5,9% ("НУ") і 4,5 (СПУ).

Тепер виникає питання, навіщо це все? Звичайно, Олександр Мороз не є фаворитом кампанії, але, як видно, має потужну підтримку в двох областях. Представивши його "русофобом", владні технологи могли б спробувати перетягти його голоси "проросійському" кандидату, скажімо Януковичу.

Але який сенс поширювати листівку на Харківщині, де підтримка Ющенка й Мороза невелика. Хоча, можливо, вона там вища, ніж показали вибори під адмінресурсом.

Чи зашкодить листівка лідеру "Нашої України"? Скоріше, навпаки. Звичайно, "Ющенко – російський проект" – це смішно. А імідж лідера опозиції, який перебуває під постійним вогнем провокаторів, отримав ще одне підтвердження.

Керівник Полтавського обкому СПУ депутат Бульба заявив, що цей лист вигідний Ющенку і, можливо, "нашоукраїнці" його і поширили. З іншого боку, він так само вигідний і Морозу, оскільки лідер соціалістів також потрапив під приціл безглуздої брехні – а, отже, знову спрацьовує модель опозиційного діяча, переслідуваного владою. Що, до речі, не зайве для Мороза на фоні постійної його згадки у контексті з Медведчуком.

А, можливо, його написали всім відомі технологи, аби розказати Морозу вищенаведену версію, що за листом стоїть той самий Ющенко – і таким чином він начебто намагається повернути лідера СПУ в формат опозиційної трійки. Що викличе у Мороза миттєве обурення й бажання уникати цього союзу.

Але, в будь якому разі, листівка як засіб пропаганди знову зазнала удару. Що невигідно ні Ющенку, ні Морозу.

Нижче - сам текст фальшивого листа Мороза. (Виділення - як в оригіналі.)

НЕ ДОПУСТИ ЗРАДНИКА ДО ВЛАДИ

Лист голови соціалістичної партії України О.Мороза до громадян України

Шановні співвітчизники!

В Україні розпочалася виборча кампанія. Народу настійливо намагаються довести, що єдиним правильним вибором для держави є обрання Віктора Ющенка майбутнім Президентом. Політичні міфотворці позиціонують його як патріота, державника, оборонця національних інтересів. Величезні пропагандистські ресурси кинуті на те, щоб з цього добродія опозиціонера. Мета політтехнологів - ототожнити його портрет із привабливим обличчям молодої української буржуазії.

Хто ж насправді, Віктор Ющенко, і чиї інтереси захищає?

В бутність свою прем'єр-міністром, він прославився тим, що за безцінь розпродав стратегічні об'єкти нашої держави російським можновладцям. Саме вони зацікавлені в тому, щоб він посів найвищу посаду з необмеженими повноваженнями. Саме вони дають гроші на підступну кампанію облудної брехні.

Російський капітал вибрав гаранта своїх інтересів в Україні. Його ім'я - Віктор Ющенко. В технологічних штабах спецслужб Росії, по особистому завданню Володимира Путіна, був синтезований образ "прозахідного" політика, який начебто протистоїть російській експансії. І невипадково політичний зліт мало кому відомого банкіра співпав із часом, коли російські силовики почали поступово відбирати владу з рук старіючого Єльцина.

Соціалістична партія України завжди насторожено відносилася до співпраці з блоком "Наша Україна". але, як ви знаєте, в політиці для вирішення нагальних питань іноді доводиться співпрацювати із сумнівними партнерами. Тому українські соціалісти завжди декларативно відокремлювали себе від, так званого, опозиційного крила. Приходить час, коли все приховане стає явним.

Ось лише найбільші об'єкти, які потрапили до рук спритних ділків з оточення російського президента з подачі "народного прем'єра" Віктора Ющенко:

- Миколаївський глиноземний завод;
- Запорізький алюмінієвий комбінат;
- Одеський нафтовий термінал;
- Лисичанський нафтопереробний завод;
- Алчевський трубний завод;
- Об'єднання "Ровеньки-антрацит";
- Маріупольський порт
та багато не менш-відомих, але від цього не менш значущих об'єктів.

За ющенківського прем'єрства були роздані російському капіталу українські обленерго. Але патріотично настроєні сили у Верховній Раді зробили все, щоб припинити "проросійське царювання". Та північний сусід не заспокоївся. Всі сили були кинуті на отримання реваншу - та ні російські політичні технологи, ні пропаганда потужних російських телевізійних каналів не дали остаточного виграшу. Хоча це не означає, що лобіювання інтересів північного сусіда припинилось. Так, за мовчазною згодою депутатів від "Блоку Ющенка", була прийнята грабіжницька угода про Єдиний економічний простір з Росією. Проштовхуються інші сумнівні документи. Ми неодноразово про це заявляли.

Вершиною зради національних інтересів стало блокування "ющенківцями" політичної реформи. Соціалісти разом із патріотичними лівими силами доклали багато зусиль для обмеження президентської влади, унеможливлення наруги над національними інтересами з боку найвищої посадової особи. Але "Путінське лобі" звело зусилля багатьох років праці нанівець. Депутати, які з трибун кидають паперові блискавки в бік північного сусіда під час голосування, свої справжні дії підпорядковують інструкціям Кремля. Все вищезазначене свідчить: той, хто сповідує подвійні стандарти в політиці та розпродає стратегічні ресурси України заради захоплення влади, не заслуговує ні пробачення, ні співчуття. Прийшла пора дати рішучу відсіч вовкам в овечій шкурі.

Виходячи із ситуації, яка склалася, я прийняв єдине вірне рішення - піти на вибори перемогти.

Союз лівих партій на президентських виборах можливий, і не тільки лівих. Про це я говорив ще в 2001 році. Мета - не пропустити до керівництва державою олігархів та проросійських зрадників національних інтересів.

Для цього я закликаю всі патріотичні сили: Комуністів, СДПУ(о), Трудову партію та НДП об'єднатись навколо моєї кандидатури.

Український народ прагне бути хазяїном у власному домі, український народ прагне жити в мирі й безпеці. Тому соціалісти кажуть:

"Так - народному президенту, єдиному кандидату від лівих сил Олександру Морозу!"

"Ні - агенту Кремля та російського капіталу - Віктору Ющенко!"

Разом до кращої долі!


(підпис) Олександр Мороз,
народний депутат України,
Голова Соціалістичної партії України.

Заходьте, пишіть, приєднуйтесь:

Фракція СПУ у Верховній Раді України, 01008, м. Київ, вул. Грушевського, 5 тел.: (044) 254-00-17
Для листів: 01021, м.Київ-21, а/с 266. Морозу О.О.
Найближча організація партії:

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News