Ющенка готові підтримати ще одні націоналісти

Вівторок, 6 липня 2004, 14:29
Партія "Організація українських націоналістів в Україні" може підтримати Віктора Ющенка на виборах президента України.

"На даному етапі кращого кандидата за Віктора Ющенка особисто я не бачу", - сказав на прес-конференції голова ОУНвУ Андрій Чорновіл.

Разом з тим, зауважив лідер партії, "щодо підтримки Віктора Андрійовича Ющенка (партією), то це буде вирішувати провід ОУН", який остаточно вирішить це питання до вересня.

"Але наперед вам заявляю, що ОУН в Україні ніколи не буде підтримувати кандидата від влади і не будемо підтримувати кандидата від Комуністичної партії. Це суперечить нашим ідейним і моральним принципам", - додав Чорновіл.

"Кандидати пропонують покращення зарплат, підвищення зарплати, боротьбу з олігархами. Всі борються з олігархами - це дуже модно, престижно, перспективно. Але мої вимоги до кандидата – українська національна ідея", - сказав Андрій Чорновіл.

Разом з тим, Андрій Чорновіл не зміг розтлумачити, в чому полягає, на його думку, українська національна ідея, зіславшись на брак часу для цього.

Чорновіл погодився, що Ющенкові "ті крайні праві націоналістичні, роздроблені, дрібнесенькі, деколи віртуальні партії й громадські організації не потрібні", порівнявши їх з рибками-прилипалами, які паразитують на відомому політикові.

На особисту думку Андрія Чорновола, "це замовлення влади, коли якісь з напівфашистською символікою, напівозброєні угруповання починають підтримувати Віктора Андрійовича" з метою "відрізати від нього три чверті України".

При цьому Чорновіл категорично заперечив подібну функцію своєї партії. "Хоча політика брудна справа, але її потрібно робити чистими руками. Якісь піари нам ці не потрібні", - сказав він.

Чорновіл запевнив, що коли сам Ющенко звернеться до ОУНвУ з проханням не підтримувати його, цю тему буде закрито. "Так, ми його не підтримаємо", - сказав він.

Андрій Чорновіл є депутатом Львівської обласної ради – членом фракції "Соціальна справедливість", яка вважається наближеною до СДПУ(о). За його словами, туди він вступив, бо був у жорсткій опозиції до голови облради Михайла Сендака, і це збігалося з позицією "Соціальної справедливості".

"Я не у фракції СДПУ(о). "Соціальна справедливість" – це група в обласній раді", - наголосив Чорновіл.

В той же час Чорновіл запевнив, що коли на нього "буде чинитися тиск в обласній раді щодо підтримки Януковича як претендента від влади, і буде рішення проводу ОУН", він вийде з фракції "Соціальна справедливість".

Раніше про підтримку Ющенка заявили партія "УНА", яка провела профашистську ходу по Хрещатику, а також партія "Свобода". Ющенко відмовився від підтримки будь-яких політичних сил і пішов на вибори самовисуванцем.

Партію "ОУН в Україні" створено у 1993 році після об'єднання відламків від Державної самостійності України та Конгресу український націоналістів. На сьогодні "ОУН в Україні" декларує чисельність 15 тисяч членів партії.

Андрій Чорновіл є сином В'ячеслава Чорновола від першої дружини і зведеним братом Тараса Чорновола. Працював на Львівській митниці, але "в зв'язку з партійною діяльністю", за його словами, пішов звідти.

Зараз працює доцентом на кафедрі інфекційних хвороб у Львівському державному університеті ім.Данила Галицького. На парламентських виборах 2002 року Андрій Чорновіл був третім номером у списку блоку "Народний Рух України" Богдана Бойка, який вважався проектом для віднімання голосів у "Нашої України".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування