Пустовойтенко пропонує створити для Кучми патронатну службу при АП

Середа, 7 липня 2004, 12:27
У Верховній Раді зареєстровано новий проект закону про правові, соціальні та інші гарантії президенту України, який припинив виконання своїх повноважень.

Автори проекту - народні депутати Валерій Пустовойтенко (НДП) та Сергій Бондарчук і Сергій Бичков (група "Центр").

Проектом передбачено, що президенту України, який припинив виконання своїх повноважень, Кабміном з дня їх припинення встановлюється незалежно від віку довічне щомісячне грошове утримання у розмірі середньомісячної заробітної плати діючого президента України (з урахуванням усіх видів надбавок).

Розмір довічного щомісячного грошового утримання екс-президента збільшується у разі збільшення розміру середньомісячної заробітної плати діючого президента України.

У разі смерті екс-президента України Кабміном з дня смерті призначається членам його сім'ї, які перебували на його утриманні, пенсія у зв'язку з втратою годувальника у розмірі 70 відсотків довічного щомісячного грошового утримання Президента України. За потреби таким особам також надається житло.

Також за екс-президентом довічно зберігається право на безоплатне медичне обслуговування та санаторно-курортне забезпечення.

Йому надається в довічне безоплатне користування державна дача з відповідним обслуговуючим персоналом та для цілодобового використання службовий автомобіль з водіями та держохорона. Він може обрати для свого дальшого проживання будь-який населений пункт України.

Також президент може безоплатно користуватися залами для офіційних осіб і делегацій аеропортів, аеровокзалів, залізничних вокзалів і станцій, морських і річкових вокзалів (портів), урядовим зв'язком і іншими видами спеціального зв'язку, які використовуються органами державної влади та пересилати пошту в порядку, встановленому для урядових відправлень.

Окрім цього, згідно з законопроектом суспільно-політична та інша діяльність екс-президента, має забезпечуватися його патронатною службою, яка включається до складу адміністрації президента України і забезпечується відповідним приміщенням, меблями і технікою.

Звання президента України охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо тільки президент України не був усунений з поста в порядку імпічменту.

За законопроектом президент України, який припинив виконання своїх повноважень у разі вчинення злочину може бути притягнений до кримінальної відповідальності за згодою Верховної Ради України, якщо за це проголосувало не менш як дві третини від її конституційного складу.

Кримінальна справа проти Президента України, який припинив виконання своїх повноважень, може бути порушена генеральним прокурором України і розглядатиметься Верховним Судом України. Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному та касаційному порядку.

Витрати органів державної влади та органів місцевого самоврядування, пов'язані із забезпеченням екс-президента та членів його сім'ї, а також витрати, пов'язані з його похованням, здійснюються за рахунок коштів державного бюджету, які визначаються окремим рядком.

Як відомо, раніше Верховна Рада не підтримала законопроекти гарантій для екс-президента депутатів Ківалова і Терьохіна.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування