Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Солана і далі сперечатиметься з Україною. Його хвилює політреформа

П'ятниця, 9 липня 2004, 11:37
Представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Хав'єр Солана висловлює стурбованість тим, що український парламент збирається вносити зміни до Конституції напередодні виборів президента.

Про це він заявив в інтерв'ю Українській службі Бі-Бі-Сі по завершенні саміту Україна-ЄС у Гаазі.

"У внутрішній політиці зараз найважливіше - щоби президентські вибори, які відбудуться восени, відбулися в спосіб, сумісний із цінностями ЄС.. Ми домовилися (на саміті) про відрядження спостерігачів з Європейського Союзу. Я сподіваюся, що все буде, як належить", - сказав Солана.

"Я зараз не можу сказати, як підуть справи, але справа в тому, що в той самий час, як відбуваються вибори, призначені на жовтень, відбувається і процес конституційної реформи", - зауважив він.

"І друге читання у парламенті відбудеться у вересні. А це досить дивно, якщо можна так сказати: що в той самий час, як відбувається президентська виборча кампанія, у парламенті тривають дебати щодо змін у конституції, що позначаться на ролі президента республіки. Це нас трохи турбує", - сказав Солана.

Солана зазначив, що потрібно і далі з розмовляти з Україною, "сперечатися з ними". "Вони зацікавлені в рівноправних відносинах з Європейським Союзом", - додав він.

Коментуючи саміт Україна-ЄС, Солана зазначив, що між сторонами відбувся "дуже щирий обмін думками" з питань внутрішньої політики України, наступних виборів, конституційної реформи та питань економічного характеру.

"Вони знають, що у них не буде перспективи вступу до Євросоюзу у передбачуваному майбутньому. Але вони і справді хочуть ближчих відносин, вони хочуть, щоби ми визнали їхню економіку ринковою. Вони хочуть, щоби ми допомогли їм вступити до Світової організації торгівлі", - сказав Солана.

"Є складові, з якими можна мати справу і без обговорення питання про членство в Європейському Союзі. На цей час це питання не є предметом переговорів", - зазначив.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування