А смисл?

Понеділок, 2 серпня 2004, 13:20
Штукатурів треба!!!
(Заклик жінок-малярів до
колони делегатів МПУ)


Проведення з'їзду Молодіжної партії України під відкритим небом в Донецьку влада спочатку планувала зустріти найневигадливішим способом – "в лоб". Тобто протиставивши йому власний мітинг на площі Леніна.

Але чи то вирішено було, що шкурка вичинки не вартує, чи все-таки знайшлися в коридорах штабу єдиного владного кандидата люди зважені та холоднокровні – "контрзаходу" було дано відбій.

Проте зранку у п'ятницю протягом півгодини до намету з емблемою "Партії регіонів", встановленого на тій же площі Леніна для збору підписів за Януковича, кілька разів підходили різні люди, котрі цікавилися запланованим тут мітингом.

Інтерес цей був виключно службовим, а не продиктованим "активною громадянською позицією", як хтось міг би помилково припустити. Тому що в одному випадку це був представник місцевого телебачення, якому напередодні зателефонували з Національної телерадіокомпанії і дали установку зробити матеріал, в іншому чоловіки представилися співробітниками внутрішніх органів, а в третьому міліцейська форма говорила сама за себе.

Судячи з того, що донецького телевізійника попередили з Києва про необхідність висвітлення цього заходу не далі як напередодні, рішення про те, що "кіна" (чи то б пак, мітингу) не буде, ухвалили в останній момент.

Втім, за словами голови Молодіжної партії нардепа Юрія Павленка, найпершим рефлексом "донецьких" на намір МПУ провести з'їзд у ворожій вотчині було все-таки "не пущати".

Павленко стверджує, що на початку, коли його партія хотіла орендувати приміщення для проведення з'їзду, скрізь, куди зверталися, натикалися на відмову. Тому, мовляв, і вирішили провести захід просто неба – перед будинком культури "Юність".

Це, за словами Павленка, вже пізніше, аби відвернути розголос такого очевидного утиску прав, була пропозиція щодо приміщення, про яку й казав донецький губернатор Анатолій Близнюк. Проте Молодіжна партія вирішила все ж не змінювати своїх планів.

Правда, навчена "нашоукраїнським" досвідом раптових ремонтних робіт саме у місцях, намічених для проведення зібрань, МПУ подала до мерії Донецька заявки на одночасне проведення з'їзду в усіх можливих і придатних для цього місцях. В надії, що усі площі в п'ятницю ремонтникам перекопати буде не під силу, а міській владі – шкода.

Втім, як виявилося, перформансу під умовною назвою "31 жовтня-2" для прибульців ніхто у Донецьку не готував. Біг-борди компанії "Плазма-Донецьк", як і належиться, зустрічали прибульців не свастиками, а рекламували коштовності, ресторани й пропозиції мобільних операторів.

Вздовж проспектів час від часу так само цілком миролюбно посміхався Віктор Янукович, а над вулицями висіли транспаранти з сентенціями про "сильні регіони – сильну державу".

На площі перед "Юністю", на якій було встановлено подіум з виборчою символікою Ющенка та звукоапаратура, також не було нікого "чужого", окрім кількох міліціонерів у формі та ще нечисленної групи їхніх колег у цивільному, які не втручалися у хід акції й не створювали жодних перешкод.

То ж з'їзд пройшов без будь-яких ексцесів, і поставив, мабуть, рекорд швидкоплинності, вклавшись у півгодини. Власне, це було продиктовано передусім й самим завданням з'їзду МПУ – партія, яка є суб'єктом-засновником блоку "Наша Україна", мала формалізувати свою підтримку Ющенка у якості кандидата у президенти.

З іншого боку, "нетрадиційний" формат з'їзду, більша частина делегатів якого стояла під палючим літнім сонцем в самому зеніті, не сприяв тривалому обговоренню та дискусіям.

Тому за Павленком слово взяли ще кілька чоловік – нардеп з групи "Разом" Олександр Третяков та представники десь із чотирьох регіональних організацій МПУ, одразу після чого було запропоновано підтримати низку документів.

Одноголосно і з видимим полегшенням були ухвалені рішення про підтримку програми Ющенка та його самого, про чесні вибори, про створення єдиної партії на основі блоку "Наша Україна", звернення до української молоді та до студентів.

На тому з'їзд було оголошено закритим, і колона рушила до пам'ятника Шевченкові, який у Донецьку встановлено неподалік від обладміністрації. Після того як було покладено квіти, відбувся ще один десятихвилинний мітинг, на якому тепер уже, крім Павленка, виступили кілька місцевих обласних партлідерів від партій-учасниць блоку.

На цьому все й закінчилося. Делегати повернулися до "Юності" – і роз'їхалися по домівках. Міліціонери, які сприяли безперешкодному рухові колони через проїжджу частину, розійшлися. Абсолютною ж більшістю донеччан, враховуючи повну, за винятком "5-го каналу", відсутність телебачення, захід Молодіжної партії залишився непоміченим. І це, може, й на краще.

Очевидно, що у проведенні зібрання перед "Юністю", куди дев'ять місяців тому невідомі молодчики не впустили (в орендоване, до речі, приміщення) "Нашу Україну", організатори нинішнього з'їзду вбачали певну символічність. Можливо, було в цьому і молодече бажання відчути себе "на барикадах", "героїчно" крокуючи "ворожою" територією.

Також цей з'їзд був важливий і Павленку, який віднедавна очолює донецький обласний штаб "Нашої України". Крім самоствердження це ще і таке собі тренування для місцевої влади, щоб звикала спокійно споглядати прізвище Ющенко. Адже можна прогнозувати, що сам лідер "Нашої України" протягом виборів не один день проведе в турі Донеччиною.

Крім того, спокійна атмосфера для певної частини електорату поламала міф, що Донецьк не сприймає лідера "Нашої України".

Можливо. Проте був і протилежний ефект. Тому що колона з семи сотень людей під оранжевими прапорами "Так! Ющенко!", яка в обідній час робочого дня крокує містом, скандуючи час від часу "Ю-щен-ко!!!", виглядала, відверто кажучи, безглуздо.

Чи могло це щось додати самому Ющенкові, є великі сумніви. Тим більше, що противники здогадалися б "правильно" подати ходу делегатів "переможного" (за визначенням Павленка) п'ятого з'їзду Молодіжної партії України. Як контраст до створюваного Януковичу іміджу "небагатослівного" й "діяльного" прем'єра.

І тоді багато з звичайних донеччан і не тільки, могли б приєднатися до слів дядьків-будівельників услід колоні: "Ходити-кричати всі можуть. А штукатурів немає".

Читайте також:

У Донецьку три дні жалоби. Ющенківці перенесли з`їзд, а синам Щербанів знайшли роботу

У Донецьку чекають, що соратники Ющенка будуть грати спектакль

З'їзд "за Ющенка" донецькі перекриють 8-годинним мітингом "за Януковича"

Ющенківці у Донецьку попередили, що будуть захищати перемогу

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...