Почесний консул України в США незаконно агітує за Буша

Вівторок, 3 серпня 2004, 13:04
Почесний консул України в США, американський громадянин Андрій Футей веде активну агітацію за переобрання Джорджа Буша на посаду президента США всупереч своєму статусу.

Про це повідомляє українська служба радіо "Свобода".

Футей обіймає посаду почесного консула України у США, представляючи українські інтереси у місті Клівленд штату Огайо.

Крім того, Футей став одним з ініціаторів створення нової організації "Українці за Буша", повідомляє радіостанція.

Разом з тим, за інформацією радіо "Свобода", зараз Футей працює на переобрання Буша не лише на громадських засадах, але й надає консультаційні послуги передвиборчому штабу чинного президента.

Кажучи про підготовку в Огайо та інших штататах "комітетів щодо підтримки президента Буша", Футей упевнений, що Буш буде кращим президентом США для України, ніж Джон Керрі.

"Порівняти щодо сенатора Керрі чи президента Буша, я думаю, що Україна буде краще стояти під президентом Бушем. Я не знаю, чи Джон Керрі навіть знає хто ми є", - передає слова почесного консула радіо "Свобода".

Разом з тим Футей визнає, що не може бути повністю задоволений політикою Буша щодо України. Але він вірить, що своєю участю у кампанії зможе вплинути на цю політику у майбутньому.

Футей є членом республіканської партії США. Радіо "Свобода" повідомляє, що "лише за останній рік Футей надав більше 10 тисяч доларів для передвиборчих кампаній кандидатів від республіканської партії".

"Свобода" також зазначає, що "за Віденською конвенцією про консульські відносини, почесні консули не можуть втручатися у внутрішні справи країни перебування, а український консульський статут прямо забороняє почесним консулам брати активну участь у політиці держави перебування".

Проте Футей не вважає свою активну політичну діяльність у США порушенням свого дипломатичного статусу. "Почесний консул - то почесний консул. Це не є моє розуміння тої посади, яку я прийняв. Я думаю, що треба переглянути зрозуміння того закону", - сказав він.

Перший секретар консульського відділу українського посольства у США Яків Пиріг підтвердив, що Футей, як почесний консул, не може брати активну участь у політичному житті США. Однак на питання про те, чи буде він нести відповідальність за ймовірне порушення закону, консул багатозначно відповів - “подивимося”, зазначає радіо "Свобода".

Андрій Футей був призначений на посаду почесного консула України навесні 2002 року.

Він походить з родини, яка має давні зв’язки із республіканською партією. Його батько – Богдан Футей – був призначений суддею федерального апеляційного суду ще президентом Рональдом Рейганом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...