"Приват" виклав майже 700 мільйонів за завод

Вівторок, 3 серпня 2004, 17:33
Переможцем конкурсу з продажу 93,07% акцій ВАТ "Криворізький залізорудний комбінат" (КЗРК, Дніпропетровська обл.), який входив в державну акціонерну компанію (ДАК) "Укррудпром" (Дніпропетровська обл.), визнано ТОВ "Солайм" (Дніпропетровськ), яке запропонувало за пакет 689,419 млн. грн. при стартовій ціні 242,635 млн. грн.

Про це журналістам повідомив голова Фонду держмайна (ФДМ) Михайло Чечетов на прес-конференції у вівторок у Києві.

За його словами, "Солайм" запропонувала найбільшу ціну в порівнянні з іншими претендентами на даний пакет акцій.

"Ми дали оголошення, до нас надійшли заявки від усіх (хто мав брати участь у приватизації підприємств "Укррудпрому" ), тому ми сьогодні розкрили конверти і визначили переможця", - пояснив Чечетов.

При цьому глава ФДМ висловив задоволення із приводу суми в 689,419 млн. грн., тому що вона майже втричі перевищує стартову. Чечетов нагадав, що його критикували за низьку стартову ціну 93,07%-ного пакету.

"Але, якщо згадати риболовлю, то великий черв'як на гачку не корелюється з великою (пійманою ) щукою. Так і ми одержали 680 млн. грн. на маленьку наживку", - відзначив керівник Фонду.

За його словами, гроші за проданий пакет акцій будуть перераховані в бюджет найближчим часом.
Чечетов відзначив успішну реалізацію пакетів гірничорудних підприємств відповідно до закону про особливості приватизації ГАК "Укррудпром". Наразі продані всі 25%-50% держпакети акцій.

"Залишився тільки Південний ГЗК, і якщо претенденти не погодяться придбати 25%-ний пакет акцій, тоді будемо виставляти його на відкритий тендер", - констатував голова ФДМ.

Як повідомлялося, ФДМ 23 липня оголосив конкурс із продажу 93,07% пакету акцій ВАТ "КЗРК", стартова ціна якого визначена в розмірі 242,635 млн. грн., тоді як статутний фонд ВАТ складає 740,770 млн. грн.

Фіксовані умови конкурсу передбачають збереження профілю підприємства протягом 5 років, зокрема, основних видів економічної діяльності, що існували на момент підписання договору купівлі-продажу; здійснення комплексу заходів для збереження технологічної єдності виробництва і технологічних циклів; збереження і раціональне використання робочих місць протягом 5 років з моменту підписання договору купівлі-продажу.

Брати участь у конкурсі з продажу КЗРК мали право, зокрема, ЗАТ "System Capital Management" (СКМ, Донецьк) і ТОВ "Смарт-групп" (Росія) і група "Приват" через свою компанію ТОВ "Солайм" (Дніпропетровськ).

Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча (ММК ім. Ілліча, Донецька обл.), який хотів придбати КЗРК, але не був допущений до участі в конкурсі, оцінював КЗРК на рівні 700 млн. грн.
Оцінку КЗРК проводила "Міжнародна консалтингова компанія - оцінка" (Київ).

ТОВ "Солайм" діє на ринках консультаційних послуг з питань комерційної діяльності і управління, посередницьких послуг у торгівлі машинами і промисловим устаткуванням. Раніше ТОВ "Солайм" придбало 25,10% акцій ВАТ "Гірничо-збагачувальний комбінат (ГЗК) "Суха Балка" (Кривій Ріг Дніпропетровської обл.) за 18,133 млн. грн.

На конференції Чечетов також повідомив, що ціна продажу 42,86% акцій "Укртелекому" складе від $600 до $800 млн., виходячи з пропозицій інвесторів, отриманих у ході попередніх переговорів з Фондом держмайна (ФДМ) України.

Він уточнив, що в конкурсі очікується участь інвесторів з далекого і ближнього зарубіжжя, а також вітчизняних компаній, але в складі консорціуму покупців, тому що їхній нинішній розмір не дозволяє їм взяти участь у конкурсі.

За його словами, конкурс буде оголошено, як тільки уряд остаточно визначить його умови.

Як повідомлялося, Фонд держмайна України планував оголосити конкурс із продажу 42,86% акцій "Укртелекому" у минулий четвер, 29 липня, однак у цей день відкликав свій анонс, заявивши, що оголосить його після одержання остаточного рішення уряду з цього питання.

Очікувалося, що стартова вартість пакету, що виставляється на продаж, складе $500-$600 млн.

"Укртелеком" є монополістом на ринку послуг зв'язку в Україні. Наразі 92,86% акцій ВАТ зосереджено у держави, решта були продані трудовому колективу в ході пільгового продажу.

У 2003 році компанія збільшила доход на 15% - до 5,054 млрд. грн., зменшивши на чверть чистий прибуток, до 616 млн. грн.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
Усі новини...