Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Передвиборча війна. Хроніка першого місяця

Понеділок, 9 серпня 2004, 16:20
Звіт Комітету виборців України за підсумками моніторингу виборчої кампанії у липні 2004 року. Скорочено

(З повним текстом звіту можна ознайомитись на офіційному сайті КВУ, за адресою www.cvu.org.ua)

Комітет виборців України – всеукраїнська громадська організація, яка вже кілька років здійснює комплексний моніторинг виборчих кампаній в Україні на предмет дотримання учасниками виборчого процесу українського законодавства та міжнародних стандартів демократичних виборів.

З березня 2004 КВУ розпочав моніторинг ситуації, що склалась з підготовкою до кампанії по виборах Президента України, який з липня переріс у довготерміновий моніторинг виборчої кампанії.

За підсумками моніторингу КВУ констатує:

1. Перший місяць виборчої кампанії був затьмарений масовими фактами незаконного втручання органів влади у виборчий процес, що мало наслідком порушення принципу рівності суб‘єктів виборчого процесу.

2. В липні найбільш розповсюдженими були порушення під час збору підписів на користь кандидата Януковича, що супроводжувалися: а) використанням службового становища та адміністративним тиском на виборців; б) різними формами обману або підкупу громадян; в) фальсифікацією підписних листів. Інші кандидати збір підписів майже не проводили.

3. Органи місцевої влади станом на липень не приділяють достатньої уваги належній організації виборчого процесу у відповідності до законодавства. Насамперед це стосується формування списків виборців, обладнання приміщень для комісій та місць для розміщення агітації.

4. Особливістю агітаційної кампанії у липні стали непоодинокі випадки розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Занепокоєння КВУ викликає вибірковий підхід компетентних органів щодо реагування на подібні випадки.

5. ЗМІ не забезпечують об‘єктивне висвітлення виборчої кампанії. Інформування виборців в більшості електронних ЗМІ відзначається упередженістю і тенденційністю.

За результатами моніторингу КВУ рекомендує:

1. Виборцям, права яких порушуються під час виборчої кампанії, звертатися до юридичних служб кандидатів, громадських організацій з проханням допомогти в оформленні скарг та заяв щодо утисків їх прав; поширювати подібну інформацію в ЗМІ.

2. Штабу Віктора Януковича відслідковувати всі факти незаконного збору підписів на його підтримку та відмовитись від передачі подібних підписних листів до ЦВК, а також ініціювати притягнення до відповідальності порушників законодавства.

3. Правоохоронним органам ретельно розслідувати всі факти правопорушень під час виборчої кампанії та притягнути винуватців до відповідальності. Особливо це стосується фактів розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

4. Доукомплектувати районні суди в тих випадках, коли кількість суддів в них менше трьох, для того щоб вони могли розглядати виборчі спори.

5. Засобам масової інформації відповідальніше ставитися до повідомлень, що стосуються перебігу виборів, особливо якщо вони містять критику кандидатів або інформацію про порушення, утримуватися від розповсюдження наклепницької та неправдивої інформації. Також слід приділяти більше уваги роз‘яснювальним та просвітницьким матеріалам.

6. Органам місцевої влади переглянути списки виборців, уточнити їх, використовуючи бази даних податкової адміністрації, МВС, додаткових списків минулих виборів.

Незаконне втручання органів влади у виборчий процес (використання адмінресурсу)

І. Використання адміністративного ресурсу на підтримку кандидата від влади:

Наявна в КВУ інформація свідчить, що окрім офіційних штабів та приймалень кандидата Януковича, безпосередньо кампанією займаються чиновники державних адміністрацій. Часто вони займають посади в штабах "офіційно", в більшості ж випадків відповідають за різні напрямки кампанію, формально не входячи до працівників штабу.

Харківська область.
Лозівський міський штаб Януковича фактично очолює начальник відділу контролю виконкому (Крамінська М.В.), в обласному штабі працює голова Харківського міського комітету у справах молоді (Кулініч О.В.), заступник начальника управління внутрішньої політики (Поліщук І.О.), Чугуївський районний штаб фактично сформовано з працівників райдержадміністрації.

Спостерігачі КВУ отримали неофіційні схеми 2–х "тіньових" виборчих штабів, які в основному сформовані із посадових осіб органів місцевої влади.


Спостерігачами КВУ були зареєстровані випадки, коли для потреб штабів кандидата Януковича забирається техніка із бюджетних установ (бібліотеки і т.п.) або їх приміщення використовуються для роботи громадських приймалень кандидата.

Харківська область.
На базі державних, бюджетних установ створюються громадські приймальні кандидата Януковича, до роботи в яких залучаються державні службовці (Фрунзенський, Комінтерновський, Лозівський, Сахновщинський, Кегічівський райони).

Кіровоградська область.
З Новогордківського СПТУ забрано комп’ютер до офісу партії регіонів для районного штабу єдиного кандидата від влади. З районної бібліотеки Головонівського району забрано ксерокс для штабу "єдиного кандидата", бібліотека лишилась надходжень за платні послуги.


Систематичним порушенням стало використання адміністративного ресурсу для організації агітаційних заходів на підтримку кандидата Януковича (громадських форумів, мітингів, зборів громадян) або інформування виборців про його діяльність.

Висновки моніторингу КВУ підтверджують і результати соціологічного опитування Центру Разумкова, проведеного наприкінці липня. 4% респондентів, відповідаючи на запитання "Чи примушували Вас брати участь у форумах, мітингах, зборах на підтримку кандидата на пост президента Віктора Януковича?", відповіли "так".

Ці дані також збігаються з результатами моніторингу КВУ в регіональному розрізі – найбільше позитивних відповідей на вказане питання (27%) дали респонденти в Харківському регіоні, де КВУ спостерігав найвищу активність посадовців при організації масових заходів на підтримку Януковича.

Окремо слід вирізнити організацію висунення Віктора Януковича кандидатом в Президенти в м. Запоріжжя, що супроводжувалось масовими публічними заходами. Цей факт дає підстави звинувачувати місцеву владу у застосуванні подвійних стандартів. Як КВУ повідомляв у попередніх звітах, міська влада Запоріжжя відмовила "Нашій Україні" в дозволі на проведення мітингу "Так – добробуту! Ні – диктатурі" під приводом небезпеки терористичних актів.

Пізніше 1 червня Орджонікідзевський місцевий суд Запоріжжя заборонив політичним партіям проводити масові заходи, які, як з‘ясувалось у ході судового розгляду, "становлять серйозну загрозу здоров'ю запорожців через ріст міжнародного тероризму".

Харківська область.
12 липня в Харкові було проведено мітинг "Харківщина – за Януковича!", на який прийшло за різними оцінками від 40 до 100 тис. осіб. Відповідальність за явку учасників мітингу була покладена на районні виконавчі комітети м. Харкова. До організацій та підприємств, учбових закладів у т.ч. І–ІІ рівня акредитації (педагогічний, машинобудівний коледжі) було доведено контрольні цифри явки на мітинг. Участь від підприємств (ВО ім. Шевченко, ФЕД, ВО ім. Малишева, ФТІНТ, ХФТІ, ХТЗ, Харківкомунпромвод та ін.) забезпечувалась, після оголошення квоти керівником структурного підрозділу (цеху, дільниці, відділу), начальником кадрової служби під розпис. Працівники ДНВО "Комунар" за участь у мітингу заохочувались відгулами. Часто "запрошені" на мітинг були попереджені про звільнення в разі неприбуття на захід та розголошення інформації про примус з боку адміністрацій підприємств, установ.

30 липня у парку Шевченко Харкова проведено акцію "Молодь обирає Януковича!". Учасниками акції стали молоді держслужбовці, працівники комунальних підприємств, згідно квот встановлених обласним управлінням у справах сім’ї та молоді, Харківським міським комітетом молоді. В організації і проведенні акції брали участь начальники районних відділів у справах сім’ї та молоді. Витрати, пов’язані з відрядженням до Харкова, були компенсовані за рахунок місцевих бюджетів.

Дніпропетровська область.
Про факт використання службового становища для підтримки кандидата Януковича свідчить цитата з доповідної записки заступника голови Жовтневого райвиконкома Н. Удовиченко: "...основна робота виконкому зосереджена на роз’ясненні серед населення району програми В.Януковича.

06.07.2004 на засіданні керівників первинних ветеранських організацій району, головним спеціалістом по роботі з політичними партіями виконкому райради була проведена агітація за В.Януковича..."

Волинська область.
Протягом т. зв. єдиних днів інформування населення (щочетверга) проводиться інструктаж викладачів навчальних закладів області на робочому місці стосовно того, за кого потрібно голосувати; давалися завдання працівникам житлово–комунальної сфери по збору підписів за кандидата Януковича. Має місце участь державних службовців у нарадах і заходах, що проводились штабом Віктора Януковича. Фіксувалися виїзди інформаційно–пропагандистських груп у населені пункти, при чому ці групи часто очолюють голови райдержадміністрацій. Подібні заходи мають місце на всій території області, а також є поширеним явищем інших регіонів України.

Сумська область.
Для агітації використовуються офіційні сайти Сумської обласної державної адміністрації та Сумської обласної ради (state–gov.sumy.ua, meria.sumy.ua), де розміщені повідомлення про діяльність штабів Януковича в м. Суми. На сайті облради (meria.sumy.ua) розміщено запрошення на презентацію довірених осіб Януковича і на відкриття громадської приймальні. Інформація в розділі "Вибори–2004" сайту state–gov.sumy.ua про події, не пов'язані з Януковичем, відсутня.

7 липня прем’єр–міністр України Віктор Янукович, за повідомленнями преси "в статусі кандидата на пост президента України" відвідав Сумщину. Обласна та місцеві влади надали рознарядки до лікарень, інших бюджетних установ щодо організованого виїзду на зустріч з Януковичем.

В Конотопі в лікарнях лікарі вели прийом до 11 години. З 13–00 з міських маршрутів для перевезення до Путивля "виборців" було знято 38 "маршруток", чим створено великі незручності для місцевих жителів. Те ж відбувалось і в інших містах. На запитання до водіїв, хто оплачує їх поїздку, ті відповіли, що не знають.

Чернівецька область.
1–10 липня Путивльська райдержадміністрація примушувала жителів району проводити в кожному селі "сходки селян" або збори трудових колективів на підтримку кандидата в президенти В. Януковича. Сценарії зборів та графік їх проведення був розроблений заступником голови райдержадміністрації зі зв’язків з політичними партіями і громадськими організаціями та доведений до сільських рад кожного населеного пункту.

місто Севастополь.
29 червня під час форуму на підтримку Януковича голова міської держадміністрації Л.Жунько з трибуни виступив промовою на підтримку кандидата Януковича. Виступ мав місце у службовий час, на форум Л.Жунько прибув на службовій машині.


Був також зафіксований випадок використання адміністративного ресурсу на користь кандидата В.Ющенка.

Івано–Франківська область.
16 липня міський голова Івано–Франківська та його заступники брали активну участь в організації та проведенні мітингу з участю кандидата в Президенти В.Ющенка. Міський голова З.Шкутяк, який також очолює місцевий штаб В.Ющенка, вів зустріч.


ІІ. Використання адмінресурсу для протидії іншим кандидатам, тиск на ЗМІ та громадські організації

Вінницька область.
Податкова міліція провела обшук та виїмку документів в приміщенні адвоката Слишинського В., який працює по проекту КВУ «Служба захисту виборців», метою якого є захист громадян, виборчі права яких порушено. Проект фінансується Асоціацією американських юристів.

Дніпропетровська область.
Редактор газети "Право" О. Гичко (м. Кривий Ріг) заявив про перевірки редакції контролюючими органами та тиск з боку СБУ.

Типографія у м. Павлограді відмовилася друкувати Донецьку опозиційну газету "Острів" під приводом відсутності технічних можливостей, хоча 1 номер газети вже був віддрукований. Ця типографія стала 14–ю, яка відмовилася друкувати газету. Перед цим газету "Остров", яка є єдиним друкованим опозиційним виданням в Донецькій області, під різними приводами відмовились друкувати інші 13 типографій в Донецькій, Луганській та Харківській областях. Більшість типографій мотивує відмову різними технічними проблемами.

8 липня у приміщенні ТРК "Регіон", яка працює у м. Синельникове, працівниками МВС влаштовано обшук та заблоковано роботу компанії. Журналісти кажуть, що обшук пов’язаний з тим, що ТРК "Регіон" почала ретранслювати програми "5–го каналу".

На початку серпня трансляцію "5 каналу" відключили у місті Дніпропетровськ. "5 канал" у місті транслював кабельний оператор "Фальстап", який обслуговує 60 тисяч абонентів. Ще раніше "5 канал" було відключено з усіх кабельних мереж Донецької області.

20 липня працівники Бабушкінської районної ДАІ м. Дніпропетровська зняли номери з мікроавтобуса "Газель", який належить Громадській приймальні народного депутата України Ю. Павленка. Було здійснено обшук мікроавтобуса працівником ДАІ Олегом Колядою. Працівники ДАІ свої дії мотивують тим, що надписи "Так!Ющенко" та "Громадська приймальня Юрія Павленка" порушують чинне законодавство. У прес–службі блоку "Наша Україна" такі дії пов’язують з приїздом Л. Кучми у Дніпропетровськ.

Закарпатська область.
Представники Управління по боротьбі з організованою злочинністю м. Ужгород 5 липня передали ТОВ "Вітас" (видавцю і засновнику незалежної громадсько–політичної газети "Трибуна"), вимогу "надати для ознайомлення на місці, а в разі необхідності надати ксерокопії документів за 2003–2004 роки: головну книгу підприємства, документи "Банк", документи "Каса", договори та статутні документи". Це порушує доручення Президента та рішення ВР про введення мораторію на проведення перевірок засобів масової інформації під час виборчої кампанії

Кіровоградська область.
28.07.04 працівник державної Кіровоградської телерадіокомпанії повідомив, що її керівник Омельчук С.В. довів до відома співробітників телерадіокомпанії, що в програмах не повинно бути виступів і пісень в виконанні Оксани Білозір, тому що вона входить в штаб Ющенка.

Луганська область.
26 липня луганська друкарня ТОВ "Прес–Експрес" відмовилася друкувати газети "Луганчане" і "на Днях". Обидві користувалися великою популярністю в Луганській області (тираж "Луганчан" – сто тридцять тисяч екземплярів). Пошук друкарні в сусідніх містах Луганської і Донецької областей також не привів до успіху.

2 липня заступнику голови Станично–Луганської РДА Д’яченко було передано листа від КВУ з проханням надати приміщення ("червоний куток" райкоопторгу) для проведення навчального семінару для майбутніх керівників дільничних комісій з гарантією оплати. Того ж дня питання було погоджено з директором РКТ, з 2 по 5 липня проводилося запрошення майбутніх учасників.

5 липня зранку до Д’яченко підійшов активіст КВУ Віталій Черепахін щодо підтвердження надання приміщення на 6 липня, заступник голови РДА погодився, проте попередив Черепахіна, що якщо на семінарі будуть "рухівці", то "він знає, де знайти його та його сім’ю". Проте після обіду 5 липня директор РКТ повідомив Черепахіну, що надання приміщення не узгоджено. 6 липня у присутності кількох свідків було встановлено, що в дійсності приміщення вільне, але зачинено на замок.

У Новопсковському районі агітаторів Мороза, жителів Луганська, що приїхали роздавати селянам газету "Товарищ", було затримано міліцією і видалено з території району у супроводі міліції. Офіційне пояснення – сторонні у прикордонній зоні. У Луганській області 10 з 17 районів є прикордонними.

4 липня 2004 року у Луганську під час проведення ІІІ з’їзду народної партії вкладників та соціального захисту, що мав висунути лідера партії Владислава Кривобокова кандидатом на посаду президента України, представники МНС запропонували перервати з’їзд, оскільки отримали інформацію, що будинок заміновано. Делегати проголосували питання про висування кандидата та перервали з’їзд.

Рівненська область.
13 липня 2004 другий секретар Рівненського обкому КПУ Галина Машкова повідомила, що комуністи мають проблеми з формуванням списків членів виборчих комісій від партії, оскільки на членів її партії чиниться тиск на з боку влади з проханням–вимогою не погоджуватись бути членами виборчих комісій.

Харківська область.
На адресу Чугуївського міжрайонного прокурора надійшла заява мешканця села Есхар А. Голуба про тиск з боку працівників правоохоронних органів та райдержадміністрації. У своїй заяві Анатолій Голуб повідомляє, що був затриманий правоохоронними органами під час розповсюдження газет "Без цензури", "Так". Після затримання до помешкання А.Голуба неодноразово приїздили працівники правоохоронних органів, а заступник голови райдержадміністрації запропонував йому працювати на іншого кандидата. Після відмови розпочався тиск на родичів.

Чернівецька область.
29 липня у місті Хотин співробітники районного відділу міліції зірвали з торгівельного кіоска, який належить місцевому підприємцю, працівникові районного штабу блоку "Наша Україна" Віктору Рижому агітаційний плакат спецвипуску газети "Так!", де містилася інформація про висунення Віктора Ющенка кандидатом в президенти.

Місто Київ.
27 червня був затриманий директор компанії кабельного телебачення "Воля–кабель" Сергій Бойко, а 29 червня – його заступник Валерій Салямо. Прокуратура Дніпровського району м.Києва звинуватила їх у поширенні порнографічної продукції, здійсненні діяльності з порушенням ліцензійних умов, відмиванні грошей, отриманих злочинним шляхом. 30 червня суд дав згоду на арешт затриманих, а 7 липня, за рішенням Апеляційного суду Києва, вони були звільнені. "Воля–кабель" заявляє про тиск на неї з боку прокуратури: останнім часом у групі "Воля" було проведено понад 10 перевірок і чотири обшуки, вилучена вся бухгалтерська звітність за весь період діяльності ЗАТ "Воля–кабель" і його фірм–партнерів.


ІІІ. Використання адмінресурсу для перешкоджання прихильникам Віктора Ющенка взяти участь у висуванні його кандидатом в Президенти України, що відбувалось 4 липня в Києві.

Найбільш показовим і масовим прикладом застосування адміністративного тиску проти кандидата на посаду Президента є протидія з боку державтоінспекції та інших державних органів виїзду прихильників Ющенка до Києва для участі в мітингу–висуванні останнього кандидатом в Президенти. Такі випадки в тій чи іншій формі були зареєстровані принаймні в половині областей України, а саме: Вінницькій, Волинській, Житомирській, Кіровоградській, Київській, Львівській, Полтавській, Сумській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій, Чернівецькій, Черкаській.

Найбільш поширеними були наступні методи протидії: зняття працівниками державтоінспекції номерних знаків з автобусів або вилучення документів у водіїв, "рекомендації" з боку посадових осіб автоперевізникам утриматись від поїздок до Києва під загрозою позбавлення ліцензії. Інколи працівники державтоінспекції просто здійснювали довготривалі перевірки автотранспорту. Типові приклади:

Кіровоградська обл.
Власники автотранспорту були попереджені про проблеми, які можуть виникнути, якщо вони погодяться 3–4 липня перевозити організовані групи до Києва. На запланований час виїзду не всі замовлені транспортні засоби прибули в місця збору. Одночасно в місцях виїзду з‘явились співробітники ДАІ, які під різними приводами стали вилучати у водіїв їх посвідчення. Також на виїзді з міст Кіровоград, Компанієвка, Знам’янка, Світловодськ та в інших районах області перевірявся і затримувався не тільки автобусний, а й легковий особистий транспорт.

Було унеможливлене пересування сотень людей по всій області. На великій вузловій станції Знам’янка касири отримали указ не продавати білети організованим групам, провідники вагонів, посилаючись на те, що в поїзді їдуть представники силових структур, відмовлялись брати від бажаючих доїхати до Києва.

Херсонська обл.
Херсонські автобуси, які везли прихильників Ющенка до Києва 4 липня на церемонію висування Ющенка кандидатом у Президенти, 11 разів зупиняли працівники ДАІ, перевіряючи документи та списки тих, хто знаходився в автобусі. Наступного дня (5 липня) начальник Дніпровського ДАІ міста Херсону зняв усі номери з автобусів, які були орендовані на поїздку до Києва, конфіскувавши у водіїв документи і сказавши водіям, що вони були начебто попереджені, що виїжджати у таких справах з міста їм не дозволялось. Подібні випадки з конфіскацією документів у водіїв представниками ДАІ фіксувалися й в інших районах області, зокрема, у Новотроїцькому районі Херсонської області.


Були також зареєстровані випадки відвертого бандитизму з метою протидії прихильникам Ющенка потрапити на захід (див. частину "Кримінальне втручання у вибори").

Збір підписів

Оскільки практично ніхто з інших кандидатів активно у липні збір підписів не проводив, то всі порушення, зафіксовані під час цього процесу, стосувалися збирачів підписів на користь Януковича. Порушення стосувалися:

А) використання службового становища та адміністративного тиску під час збору підписів: залучення працівників державних установ, бюджетної сфери (особливо медичних працівників, освітян, співробітників ЖЕКів), керівників підприємств тощо;

Б) обман громадян: підписні листи за Януковича видавали за листи в підтримку інших кандидатів, уточнення списків виборців тощо;

В) підкуп: за підпис надавали гроші, товари чи послуги;

Г) фальсифікація підписів: використання даних громадян без їх відома та фальсифікація їх підписів.

Львівська область.
В смт. Дашава Стрийського району Львівської збір підписів за Януковича проводився під час заходу по щепленню корів. По селищу ходили лікар–ветеринар Ярослав Бойко та представниця селищної ради Наталя Скоблик. В той час, як ветлікар проводив щеплення корів, Наталя Скоблик збирала по 5 грн. за щеплення і одночасно вимагала паспорти у громадян для збору підписів В.Януковича.

Мешканка села Черниляво Яворівського району Львівської області Анастасія Степанівна Турко повідомила про те, що її примушували поставити підпис за Віктора Януковича на поштовому відділенні під час отримання пенсії.

Кіровоградська область.
20 липня був задокументований факт фальшування підписів (підробка виборчих документів) в м. Кіровограді по вул.. Леніна в приміщенні коледжу. Працювала так звана "Підписна карусель" з 23 осіб, які вписували в підписні листи кандидата Януковича з заготовлених спеціально для цього списків всі дані виборців і робили за них підписи. Особи, які здійснили відеозапис вказаного процесу, піддались переслідуванню.

Донецька область.
22.07 за розпорядженням начальника відділу кадрів станції Ясинувата співробітники зобов’язані були йти з паспортами до Будинку науки та творчості (де знаходиться штаб Партії Регіонів) для підписання листів за В. Януковича. Підписування відбувалося з 10:00 до 12:00.

25.07 у м. Шахтарську проводився збір підписів на підтримку В. Януковича, який проходив біля магазину. Під час збору підписів всім тим, хто заповнював дані в листі, видавалися горілка або пиво.

Закарпатська область.
За повідомленням місцевих ЗМІ, в Ужгороді кожен лікар отримав від керівництва завдання зібрати по 130 підписів на підтримку Януковича.

Київська область.
Головний лікар Васильківської лікарні Пацало змушувала медперсонал збирати підписи за Януковича. Працівникам лікарні повідомляла, що "хто підписався за Януковича, не має права підписуватися за інших кандидатів, а якщо хтось підпишеться, то їй стане відомо, бо списки потім здаються у ЦВК, а там у неї свої люди".

У м. Вишневому лікарі проявили ініціативу і запросили пенсіонерів прийти для обстеження у поліклініку з паспортами. В реєстратурі пенсіонерам пропонувалось підписатись за Януковича як умову проходження обстеження. Обстеження проходило протягом двох тижнів. Частина пенсіонерів звернулася зі скаргою на такі дії лікарів до місцевого депутата м. Вишневого.

20 липня до квартири юриста громадської приймальні КОО КВУ В. Сідоренка прийшла особа з проханням поставити підпис у підтримку кандидата на пост Президента України В.Януковича. Графа підписного листа з його прізвищем була повністю заповнена, включаючи паспортні дані – номер та серію. Коли В.Сідоренко виявив бажання ознайомитись з посвідченням особи, що збирає підписи, вона швидко залишила його помешкання.

16 липня у Білоцерківській райдержадміністрації відбулась розширена колегія, на якій були присутні всі сільські голови, керівники сільськогосподарських та промислових підприємств. Їм поставлено завдання за дві доби зібрати підписи за Януковича. Крім того, голова райдержадміністрації С.Вахній на колегії сказав наступне: хто не забезпечить перемоги Януковича, того ноги в районі після 31.10 не буде.

Миколаївська область.
З 19 липня у Миколаївському державному науково–виробничому комплексі газотурбінобудування "Зоря"–"Машпроект" проводився збір підписів працівників підприємства на підтримку кандидата В. Януковича.

Харківська область.
19.07.2004 р. у Нововодолазький район до районної лікарні прибули куратори з управління охорони здоров’я облдержадміністрації, які були вдягнені у білі халати і мали бейджі "Я– за Януковича!". Після спілкування з ними персонал отримав завдання прийти з паспортами для збору підписів на підтримку кандидатури В. Януковича.

У сел. Малинівка Чугуївського району проводився збір підписів мешканців начебто під зверненням громадян щодо ремонту дороги. Як потім з‘ясувалось, підписи ставились на підтримку кандидата В.Януковича (підписні листи не мали відомостей про кандидата, на користь якого вони збиралися).

Хмельницька область.
26.07.2004 року працівникам Хмельницького обласного художнього музею було запропоновано поставити свої підписи в підписному листі на підтримку кандидата на пост Президента України В.Ф.Януковича. Бланк листа було вручено директору музею керівництвом управління культури облдержадміністрації з "проханням" обов'язкового стовідсоткового підписання всіма членами колективу.

Мотивування: музей – державна установа, фінансується з бюджету, тому всі зобов'язані підтримати кандидатуру В.Ф.Януковича. Якщо директор музею не забезпечить виконання цього "прохання", це означатиме його невідповідність посаді.

13 працівників музею заявили "свою категоричну незгоду з подібними методами ведення передвиборної кампанії" і вбачають "в цьому безпардонному адміністративному тискові порушення не лише елементарних демократичних норм, а й зазіхання на права людини, на нашу честь та гідність".

Черкаська область.
До КВУ звернулась громадянка, до якої завітали двоє дівчат і запропонували поставити підпис, за що обіцяли безкоштовне надходження газети "Антенна" до кінця поточного року. На питання "за кого цей підпис?" після певних вагань була надана відповідь "за Януковича". Ці дії можна трактувати як шахрайство (а не як підкуп), оскільки в редакції "Антенни" можливість такого поширення газети категорично спростували. Посвідчень збирачів підписів дівчата не пред’являли.


Агітаційна кампанія і використання брудних технологій

Висвітлення в ЗМІ діяльності кандидатів, особливо в електронних ЗМІ, залишається вкрай незбалансованим. В більшості бюджетних електронних і друкованих ЗМІ надається перевага кандидату В.Януковичу. Часто ЗМІ поширюють відверто неправдиву або перекручену інформацію, стаючи інструментом маніпуляції, що не може забезпечити свідомий вибір громадян (зокрема, йдеться про висвітлення каналами УТ–1, Інтер, "1+1" процесу висунення кандидатами Віктора Ющенка та Анатолія Кінаха).

Приклад інформування новинами на каналі "1+1" висування на посаду президента А.Кінаха, що мало місце 10 липня в Жовтневому палаці м Києва. Під час з‘їзду "За" висування кандидатури Кінаха проголосувало 498 делегатів (94%), 28 (представники Донецької й Луганської областей) проголосували "проти", 4 утрималися. У відповідь на репліки делегатів з Донбасу в залі лунав свист і крики "Ганьба!". Після зачитування протоколу лічильної комісії зал встав і довго аплодував висунутому кандидату.

Текст в новинах на "1+1": "Значна частина делегатів з'їзду…була проти цього рішення", "За словами багатьох делегатів з'їзду, більшість рядових партійців підтримує на президентських виборах Віктора Януковича". В результаті монтажу крики "ганьба!" і свист адресуються проголосованому абсолютною більшістю рішенню з'їзду

В номері від 4 серпня газети "Президентський вісник" (засновником якої є Державне управління справами Президента) вміщено текст із підзаголовком: "Вашингтон Таймс": Президент Янукович – найкращий шанс для України." Газета передрукувала лист читача до редакції "Вашингтон Таймс", подавши його зміст як позицію газети.


Скарг від кандидатів щодо відмови розмістити за оплату в засобах масової інформації свою агітацію не надходило, за виключенням одного випадку.

Довірена особа О.Мороза в Білій Церкві Микола Пшенік звернувся до редакції газети "Замкова гора" з проханням надрукувати за оплату матеріал про кандидата у президенти, однак редакція відмовила в публікації.

В ЗМІ практично відсутня просвітницька (не агітаційна) інформація, пов‘язана з роз’ясненням громадянам їх виборчих прав та виборчих процедур.

Детальніше про висвітлення виборчої кампанії в ЗМІ – дивіться в результатах моніторингу ЗМІ Комітету "Рівність можливостей" та Асоціації "Спільний простір" на сайті "Український монітор", http://prostir–monitor.org/.

Зафіксовані нечисельні факти, коли агітація велася шляхом безкоштовного надання виборцям товарів та послуг.

Щодо наглядної агітації, то найбільші порушення стосуються випуску продукції без вихідних даних, розміщення агітації у невстановлених місцях, поширення неправдивої інформації або інформації від імені конкурента. Дуже часто інформація, вказана у вихідних даних агітаційної продукції, не відповідала реальному тиражу, а така продукція не оплачувалася з виборчого фонду.

На окрему увагу заслуговую факти агітації громадянами інших держав, насамперед російських артистів, які брали участь у заходах на підтримку кандидата Януковича.

Протягом звітного періоду також були зареєстровані випадки використання брудних виборчих технологій, які, проте, не були масовими.

Автономна республіка Крим.
Сакська організація "Нашої України" повідомила про те, що люди які видавали себе за представників "Нашої України", збирали підписи в підтримку Ющенка в той період, коли штаб Ющенка ще не починав кампанії збору підписів. При цьому збирачі підписів часом поводились відверто по–хамськи, ображали людей, погрожували розправами тим, хто відмовляється підписатися.

Кіровоградська область.
22.08.04 розповсюджувався фальшивий підписний лист за кандидата Ющенка в м.Олександрія, в той час як офіційно представники кандидата не отримали підписні листи в область.

Тернопільська область.
На інформаційних стендах в м.Тернопіль було розміщено листівки–наклейки білого кольору, з надписом "Так Ющенко!" і підписом "Коаліція молоді "Наша Україна" та вказаною адресою ел.пошти. На листівці–наклейці не було вказано ні тиражу, ні жодних інших реквізитів.

Харківська область.
Під час проведення мітингу "Харківщина – за Януковича!" 12.07. 2004 р. виступи офіційних осіб перемежовувались концертними номерами зірок харківської, української, російської естради. Лунали гасла, заклики голосувати за діючого прем’єр–міністра. У концерті брали участь Н.Корольова, група "Белый орел", шоу–балет "Академія", група "Іванушки–інтернешнл".

Громадські приймальні, які працюють на базі штабів В. Януковича, П. Симоненко, О. Мороза, надають безкоштовні консультаційні послуги, що супроводжується закликами та пропозиціями голосувати за певного кандидата, тобто юридично здійснюють підкуп виборців.

30.07 у м. Дергачі та 01.08.2004р. у м. Валки невідомими особами були розповсюджені листівки із запрошенням виборців на зустріч з кандидатом в Президенти України В. Ющенко під гаслом "Чи не набридла Вам брехня влади?" за підписом виборчого штабу. О 2–00 год. у Валках мешканці міста шляхом оголошення через гучномовець запрошувались на зустріч з кандидатом в Президенти України В. Ющенком. За повідомленням виборчого штабу В.Ющенко, такі листівки не розповсюджувались, проведення зустрічі не планувалось.

місто Севастополь.
Виявлені друковані агітаційні матеріали без вихідних даних: у брошурі В. Ющенко "Якою буде нова Українська армія" узагалі ніяких вихідних даних (матеріали поширюються по військових частинах).

місто Київ.
4 липня під час проведення мітингу прихильників Віктора Ющенка перед приміщенням Центральної виборчої комісії невідомі безкоштовно розповсюджували горілку серед учасників акції.

використання мережі Інтернет
В кінці липня в мережі Інтернет було проведено атаку на кандидата В.Януковича. Електронною поштою масово поширювались фотографії псевдоплакатів В.Януковича, які компрометують кандидата.


Кримінальне втручання у виборчий процес

Протягом звітного періоду не припинялись випадки кримінального втручання у виборчий процес. Найбільш розповсюдженими формами кримінального тиску на суб‘єктів виборчого процесу були напади на активістів політичних партій та агітаторів за кандидатів на пост Президента.

Особливістю першого місяця виборчої кампанії стала тенденція різкого збільшення кількості випадків розпалювання національної ворожнечі. При цьому реакція компетентних органів на такі факти часто була неадекватною, що створює враження про застосування вибіркового підходу до розгляду таких справ. Приміром, по факту висловлювань народного депутата Тягнибока (який був членом фракції "Наша Україна") прокуратурою було заведено кримінальну справу, відповідне подання до прокуратури зробив Державний комітет у справах національностей та міграції.

В той же час ніякої реакції на інші випадки розпалювання міжнаціональної ворожнечі не було. Наприклад, штаб В.Ющенка звинувачував партію УНА (яка задекларувала підтримку Ющенка) в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі з метою дискредитації Ющенка як кандидата в Президенти.

Автономна Республіка Крим.
Газети "Кримская правда" і "Кримськое время" публікують матеріали, спрямовані на розпалення міжнаціональної ворожнечі. До такого висновку прийшла Комісія з журналістської етики. Зокрема, у "Кримськой правде" були опубліковані статті "Меджлисовцев – к ответу!", "Будте бдительны, славяне!", "Украинствующие и малоросы" і низка інших публікацій. Головний редактор "Кримськой правди" Михайло Бахарев відкрито називає Меджліс кримсько–татарського народу "організованим злочинним угрупованням", а українських патріотів – "сміттям", відзначають у Комісії з журналістської етики.

Володимир Мостовий відзначає, що ці газети "навішують ярлики, формують у населення вороже відношення до інородців і дискримінують етнічні групи". Про будь–яку реакцію компетентних державних органів з цього приводу не відомо.

Донецька область.
Донецькі прихильники лідера УНА Едуарда Коваленка, (відомого провокаційними акціями проти кандидата в президенти В.Ющенка в Києві), ухвалили заяву про погіршення "останнім часом під впливом чужорідних українському народу елементів з числа нелегальних і легальних мігрантів" криміногенної обстановки в регіоні.

"Усі ці кавказькі, далеко– і близькосхідні "гості" стають джерелом насильства, шахрайства й наркотиків" – говориться в заяві. При цьому УНА відзначає, що "їхня протиправна діяльність стає можливою завдяки продажності деяких українських чиновників і правоохоронців, а також при безпосередньому "кришуванні" злочинців їхніми земляками в погонах".

Пропонується "негайно і без попередження провести в рядах МВС незалежну атестацію працівників на знання української мови". Це на думку УНА, "відразу видасть і дозволить відкинути азербайджанців, вірменів і інших хабарників у погонах від здорового тіла української міліції". Українських "кришувальників" послідовники Коваленка пропонують "протягом 72 годин відправляти в країну, злочинцям з якої вони допомагали".

У цій же заяві пропонується "зібрати всіх нелегальних мігрантів по регіону в один фільтраційний табір і своїм ходом відправити до кордону з ЄС...". Закінчується заява закликом: "Якщо комусь не подобаються українські закони, нехай живуть за іншими, але в іншому місці".
Про будь–яку реакцію компетентних державних органів з цього приводу не відомо.

Івано–Франківська область
17 липня народний депутат України О.Тягнибок, виступаючи перед своїми виборцями сказав: "… Треба вiддати Україну, нарештi, українцям. Отi молодi люди i ви, сивочолi, оце є та сумiш, якої найбiльше боїться москальско–жидiвська мафія, яка сьогоднi керує в Українi". О.Тягнибок був членом фракції "Наша Україна", з якої 21 липня його було виключено за вказані висловлювання. Держкомнацміграції України звернувся до Генеральної прокуратури України з проханням дати правову оцінку висловлюванням народного депутата України О.Тягнибока. 30 липня прокуратурою Ів–Франківської області порушено кримінальну справу стосовно нардепа Олега Тягнибока за розпалювання національної ворожнечі та приниження національної честі і гідності.

Закарпатська область.
В міськвідділ міліції м.Ужгорода 30 липня звернулася випусковий редактор обласної газети "Трибуна". Вона заявила, що на пл. Театральнiй обласного центру пiд час збору пiдписiв на пiдтримку кандидата в Президенти Олександра Мороза невiдомий завдав їй тiлесних ушкоджень та перекинув два столи з агiтацiйними проспектами.

В Мукачеві невідомі облили коричневою фарбою 4 із 11 біг–бордів виборчого блоку "Наша Україна", які знаходяться на території міста.

Житомирська область.
9 липня в 7–8 кілометрах від Житомира два автомобілі – "Мерседес" та "БМВ", взявши автомобіль народного депутата від "Нашої України" Андрія Шкіля "у лещата", змусили його зупинитись. Після цього невідомі, що знаходились в авто нападників, змусили Андрія Шкіля вийти з автомобіля та почали його бити.

Побиття тривало приблизно 10 хвилин, потім нападники посідали в машини та поїхали. На першому ж посту ДАЇ Андрій Шкіль повідомив про напад і вже через 40 хвилин від початку розшуку один із авто, а саме "БМВ", був затриманий. Дії міліції після цього залишаються незрозумілими. За словами члена проводу УНА–УНСО Миколи Ляховича, одному з нападників відразу вдалося втекти із Бердичівського КПЗ, а інших двох з часом було переведено в статус свідків та звільнено з–під варти.

Львівська область.
29 липня о 21.00 у Львові в районі Сихова троє невідомих напали і побили довірену особу кандидата у президенти Олександра Мороза по 118 виборчому округу Григорія Созіна. Григорій Созін разом з дружиною розклеював звернення Олександра Мороза до виборців. Троє невідомих осіб віком 25–28 років підійшли до них і, нецензурно висловлюючись, почали бити Созіна. Григорій Созін звернувся із заявою у Сихівський Райвідділ м. Львова.

31 липня у місті Новий Розділ Миколаївського району Львівської області невідомий напав на жінку–агітатора, яка проводила збір підписів на підтримку кандидатури Олександра Мороза. Зловмисник вирвав у жінки підписний лист і при свідках розірвав його, погрожуючи представнику виборчого штабу "переламати руки–ноги", якщо вона й надалі продовжуватиме збирати підписи на підтримку О.Мороза.

Івано–Франківська область
17 липня народний депутат України О.Тягнибок, виступаючи перед своїми виборцями сказав: "… Треба вiддати Україну, нарештi, українцям. Отi молодi люди i ви, сивочолi, оце є та сумiш якої найбiльше боїться москальско–жидiвська мафія, яка сьогоднi керує в Українi"."

Тягнибок був членом фракції "Наша Україна", з якої 21 липня його було виключено за вищенаведені висловлювання. Держкомнацміграції України звернувся до Генеральної прокуратури України з проханням дати правову оцінку висловлюванням народного депутата України О.Тягнибока. 30 липня прокуратурою Ів–Франківської області порушено кримінальну справу стосовно нардепа Олега Тягнибока порушено кримінальну справу за розпалювання національної ворожнечі та приниження національної честі і гідності.

Київська область.
Невідомі молодики закидали камінням пересувний агітпост СПУ на масиві Таращанський, що у м. Біла Церква, попередили агітатора І.Дніпренко, щоб вона не займалася агітацією за Олександра Мороза.

Кіровоградська область.
25.07.04 близько 17–00 в с. Перегонівка скоєно напад невідомими громадянами на збирача підписів за кандидата Н.Вітренко Олійник Ніну Василівну. Забрано три заповнених підписних листа , всі агітаційні матеріали, а незаповнені підписні листи порвано. Невідомі на автомобілі зникли в сторону селища Голованівське.

Полтавська область.
27 липня на оселю керівника районного штабу "НУ" у м. Зіньків під час відсутності хазяїв здійснено напад. Невідомі особи зірвали навісний замок, вдерлися до хати та перевернули все, що можливо, начебто щось шукали. За словами потерпілого, з оселі не зникло жодної речі. Як він заявив, скоріш за все шукали підписних листів на підтримку Ющенка.

Сумська обл.
Події трапились напередодні висування В.Ющенка кандидатом на пост Президента, коли мікроавтобус із групою підтримки Ющенка з Білопілля (біля 30 осіб) рухався до Києва. На 32 км траси Суми–Ромни–Київ мікроавтобус був "підрізаний" з порушенням правил дорожнього руху автомобілем УАЗ–452 номерний знак И18–13СУ.

Для уникнення ДТП водій мікроавтобуса був змушений зупинитися, після чого з автомобіля УАЗ вискочили молоді люди з металевими предметами в руках в руках. Швидко оцінивши обстановку, водій мікроавтобуса встиг від’їхати з місця пригоди, після чого автомобіль УАЗ продовжив погоню за мікроавтобусом і ще неодноразово обганяв мікроавтобус, створюючи небезпеку для людей, які в ньому перебували.

Після того як мікроавтобус проїхав м. Ромни, його знову обігнав УАЗ–452. Через кілька кілометрів мікроавтобус наїхав на металеві шипи, які були розкидані у великій кількості на дорозі, при цьому було пробито колесо. Автобус ледь не перевернувся. За інформацією, яка стала відома КВУ, автомобіль УАЗ–452 (н/з И 18–13 СУ) зареєстрований на ім’я Остапенка Миколи Костянтиновича, що мешкає за адресою: м. Суми, вул. Білопільський шлях, б. 53, кв. 16. Наразі інформація про будь–які дії правоохоронних органів з цього приводу відсутня.

Херсонська область.
В ніч з 19 на 20 липня невідомі особи погромили херсонський обласний штаб Віктора Ющенка. Були розбиті вікна, стіни офісу розмальовані фарбою та обклеєні листівками громадської організації "Пора", розмноженими на лазерному принтері. 20 липня "Пора" розповсюдила інформацію щодо непричетності до цієї акції, а також про те, що згадані листівки є фальшивками.

3 серпня о 14.40 в Херсоні двоє невідомих молодиків підпалили автомобіль керівника обласної організації ПРП та голови фракції "Наша Україна" в Херсонській міськраді Артема Кияновського. Пожежу вдалося погасити, зловмисників спіймати не вдалося.

Херсонське представництво "Нашої України" звинуватило обласні Партії Регіонів та СДПУ(о) у цих провокаціях проти "Нашої України".

Чернігівська область.
16 липня близько 3 години ночі було здійснено хуліганський напад на приміщення, де розміщується Чернігівський обком КПУ (вул. Воровського, 20). Невідомими було розбито три шибки та вчинено спробу підпалу дверей. Про це повідомив перший секретар міського комітету КПУ Михайло Петрущенков.

місто Київ
Невідомі заляпали фарбою кілька біг–бордів в підтримку кандидата в Президенти В.Януковича.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...