"Одноклітинні" чиновники нашкодили Януковичу

Понеділок, 9 серпня 2004, 16:45
Президентська кампанія у липні була позначена масовими фактами незаконного втручання посадових осіб органів місцевої виконавчої влади у виборчий процес.

Про це сказав голова правління Комітету виборців України Ігор Попов на прес-конференції керівництва КВУ "Результати моніторингу порушень під час виборчої кампанії у липні 2004 року" у понеділок в агентстві УНІАН.

За словами Попова, це головна проблема, з якої походять і всі інші проблеми. "На жаль, дуже багато чиновників у нас виявились "одноклітинними істотами".

"Тобто їм сказали зверху забезпечити збір підписів, провести агітацію відповідно щодо керівника виконавчої вертикалі (Віктора Януковича), і більшість це зрозуміла дуже однобоко, і, наприклад, збирає політінформацію: ви знаєте, що треба робити, всі вперед, в бій, і так далі. І, відповідно, в Україні відбувається багато прикрих подій", - сказав Попов.

У звіті КВУ за підсумками моніторингу виборчої кампанії у липні зазначається, що протягом цього місяця найбільш поширеними були порушення під час збору підписів на користь кандидата Януковича.

Вони супроводжувались "використанням службового становища та адміністративним тиском на виборців, різними формами обману (підписні листи за Януковича видавали за листи на підтримку інших кандидатів, уточнення списків виборців тощо – звіт КВУ) або підкупу громадян, фальсифікацією підписних листів". У звіті наводяться конкретні приклади з регіонів, при цьому зауважується, що інші кандидати збір підписів не проводили, зазначалось на прес-конференції.

Водночас Попов зауважив, що навряд чи Центральний штаб Януковича ухвалював рішення щодо таких методів збору підписів, оскільки, на його переконання, вони "зіграли не на руку Януковичу", адже після того як "люди відчули тиск, побачили фальсифікацію тощо, вони навряд чи проголосують за прем'єра".

Також наявна у КВУ інформація свідчить, що окрім офіційних штабів та приймалень кандидата Януковича, безпосередньо кампанією займаються чиновники державних адміністрацій. Часто вони займають посади у штабах "офіційно", у більшості ж випадків відповідають за певні напрями кампанії, формально не входячи до штабу, сказав Попов.

Системними порушеннями стало використання адмінресурсу для організації агітаційних заходів на підтримку кандидата Януковича або інформування виборців про його діяльність.

Водночас у звіті Комітету виборців зафіксовано поодинокі випадки застосування адмінресурсу і на користь кандидата у Президенти Віктора Ющенка (в Івано-Франківській області).


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News