Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чи вкрав штаб Януковича довірену особу Ющенка?

Четвер, 2 вересня 2004, 19:06
Штаб Януковича ризикує знову опинитися в центрі скандалу. На цей раз причиною може стати рекламна продукція, згідно з якою агітатором за Януковича стала довірена особа Ющенка.

У понеділок на прес-конференції керівника штабу Януковича Сергія Тігіпка журналістам роздавали свіжу поліграфію за кандидата від влади.

Черговий буклет про "вибір 2004", з якої усміхався "тому що патріот", містила слова на підтримку Януковича від першого президента Кравчука, першого космонавта Каденюка, "золотої рибки" Клочкової, футболіста Шевченка і, зокрема, відомого хірурга академіка НАНУ Олександра Шалімова.

"Я за Януковича як кандидата в президенти. Сподіваюсь, що коли він очолить державу, збільшення доходів бюджету стане регулярною справою. Це має відповідним чином відобразитися на фінансуванні охорони здоров'я. Буде зростання економіки – будуть збільшуватися надходження до бюджету, а, отже, й видатки на медицину. А це збільшення зарплатні, поліпшення забезпечення ліками, обладнанням тощо. У цьому мене переконують справи Віктора Федоровича".

Поряд фото і підпис Олександр Шалімов (хірург, академік НАНУ та АМН України).

Агітку віддруковано накладом 120 000 екземплярів, підписано до друку 26 липня 2004, надруковано з використанням майна "Партії регіонів".

Все б нічого, але Олександр Шалімов є уповноваженим у загальнодержавному окрузі іншого кандидата – Віктора Ющенка. Його затверджено на засіданні Центрвиборчкому і інформація про це міститься на сайті ЦВК.

Що ж виходить, відомий академік представляє одного, а підтримує іншого?

Щоб з'ясувати, кого ж насправді підтримує Олександр Шалімов, "Українська правда" звернулася безпосередньо до нього самого.

Почувши запитання про агітацію за Януковича, Шалімов одразу ж заперечив свою причетність до неї. "Я нічого не писав, вони самі написали", - сказав академік. При цьому він наголосив, що не втручається в політичні справи.

Шалімов також сказав, що представники штабу Януковича не зверталися до нього з проханням підтримати їхнього кандидата – і, відповідно, він ніяких заяв їм не давав.

Щодо того, що він є довіреною особою Ющенка в загальнодержавному окрузі, то Шалімов зазначив: він представляє там лідера "Нашої України" лише в питаннях медицини.

"Я є представником Ющенка лише в питаннях охорони здоров'я. Така була моя умова і Ющенко на неї погодився", - сказав академік. Він також подякував йому за матеріальне сприяння у лікуванні хворих, завдяки чому вони "отримують шанс на життя". Це якраз і було вирішальним у його підтримці.

Водночас відомий медик не збирається оскаржувати неправомірне використання свого імені у суді, не бажаючи втягувати себе у подібну "тяганину".

Однак, навіть така миролюбна позиція Шалімова не змінює факту. Якщо академік не писав агітацій за жодного кандидата, то хто ж тоді писав?

Невже в штабі Януковича вдалися до відвертої фальсифікації і дійсно самі написали агітацію від імені Шалімова?

Представник Віктора Януковича в ЦВК Степан Гавриш сказав, що на жаль, дана сфера не перебуває в його компетенції, наголосивши, що тут якесь непорозуміння.

"Олександр Шалімов – дуже поважна людина, ніхто б не посмів би поміщати звернення від імені цієї людини без дозволу. Така провокація нікому не потрібна, в країні є достатньо відомих людей, які готові підтримати Віктора Януковича. Мені важко пояснити як таке сталося, але ще раз скажу, у нас немає потреби маніпулювати", - сказав він.

Гавриш пообіцяв розібратися в цій ситуації та порадив адресувати це питання тим, хто за це безпосередньо відповідає.

Тобто, керівнику штабу Тігіпку, через якого за його ж твердженням проходить вся агітпродукція, та відповідальному за друк листівки Булгакову Ю.К.

Керівник прес-служби штабу Януковича Геннадій Корж повідомив, що Тігіпка у четвер він не бачив. Щодо Булгакова, то "він в штабі нічого не коментує" – як і сам Корж.

Єдине, що порадив голова прес-служби – писати офіційний запит Тігіпку. "Українська правда" скористалася порадою, проте коли надійде така відповідь – невідомо. На попередній запит щодо Кембріджських нагород Януковича ми жодної відповіді не отримали.

Опонент Гавриша, довірена особа Ющенка Микола Катеринчук оцінив історію з Шалімовим як спробу Януковича заробити рейтинг, використовуючи здобутки інших людей.

"Кандидат від влади намагається створити собі певний образ, який би переконав виборців у його ставленні до тих чи інших питань, використовуючи для цього людей, які своїм життям і своєю працею здобули любов і повагу людей. Таких, зокрема, як Олександр Шалімов чи Андрій Шевченко", - зазначив Катеринчук. Але, на його думку, оскаржувати порушення своїх прав Шалімов може лише сам.

Джерела в штабі Януковича, коли дізналися про чергову халепу, яка світить їх шефу, сказали – у них таки є документ зі словами і підписом Шалімова.

Для вірності ми ще раз зателефонували академіку. Він пригадав, що задовго до виборів, коли він "тільки приїхав", Шалімов зустрічався з Януковичем і висловив йому підтримку "як людині". "Але тоді ще не стояло питання про вибори", "будь-ласка, нехай покажуть мені цей документ з підписом", - сказав Шалімов.

Отож, можливо, штаб Януковича й не чинив прямої фальсифікації, а трошки "підкоригував факти"? Щоправда, ким зафіксована ця підтримка? Кабмінівським майором?

Не вірити академіку нема причин. Але ж якщо раптом його слова підтримки Януковичу в приватній бесіді було сказано за місяць до кампанії – то, може, перед друком листівки штабу було варто уточнити, чи не змінилися погляди Шалімова? Адже те, що він став уповноваженим Ющенка, не секрет ні для кого, хто щоденно займається політичною інформацією.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: