У "ІНДЕПЕНДЕНТ" НОВА СТАТТЯ – ПРО ЗЛОВЖИВАННЯ БАКАЯ

Вівторок, 7 вересня 2004, 10:54
Британська газета "Індепендент" повідомляє про звільнення з посади слідчого київської прокуратури, який розслідував зловживання з боку Ігоря Бакая у часи його керівництва "Нафтогазом".

"Індепендент" пише про Олексія Донського, який мав звання капітана у слідчому відділі прокуратури Києва.

Він заявив "Індепендент", що його було звільнено через розслідування "багатомільйонних зловживань та шахрайств, а також випадків відмивання грошей, які у свою чергу фінансували виборчу кампанію нинішнього президента України".

Олексій Донський повідомив, що 2000 року він мав справу з матеріалами щодо звинувачень "Нафтогазу" у протизаконному перекиданні коштів за кордон на суму 20 мільйонів фунтів.

Ці звинувачення були одними з багатьох щодо керівника тієї компанії Ігоря Бакая, який завдячував своєю посадою президентові Кучмі.

"Нафтогаз" звинувачували також у тому, що компанія заробила мільйони у шахрайський спосіб або крадучи російський газ, що йшов транзитом через терен України, або ж перепродуючи російський газ, за який вже було заплачено з українського державного бюджету.

"Індепендент" зазначає, що Донський простежив, що грошові перекази з рахунків "Нафтогазу" надходили на рахунки у США, Бельгії, Латвії та Ізраїлі.

Український правник тоді збагнув, що викрив мережу протизаконних виплат та відмивання грошей, якою заправляли представники українського керівництва.

Часопис додає, що гроші надходили до закордонних рахунків через український банк "Укргазбанк" від імені осіб, чиї паспорти було заявлено як такі, що їх було вкрадено, а також від імені безпритульних, або від імені тих, хто й гадки не мав про існування власних банківських рахунків.

Донський наказав здійснити обшук у приміщеннях "Укргазбанку" і внаслідок цього знайшов докази, що три банківські рахунки, які брали участь у перекиданні коштів за кордон, контролювалися керівником "Нафтогазу" – Ігорем Бакаєм.

Український правник вважає, що більшість із тих коштів опинилися у виборчих фондах президента Кучми під час попередніх президентських виборів в Україні 1999 року.

Донського тоді попередило його керівництво не влізати глибоко до цієї справи, а вилучені документи наказало повернути назад.

Втім, молодий правник зробив копії всіх тих документів. Але зрештою, на думку Донського, керівник "Нафтогазу" Ігор Бакай здійснив тиск на ґенерального прокурора з тим аби скасувати посаду молодого правника.

Донський відмовився виконувати вказівки, і його було звільнено.

"Індепендент" зазначає, що 26-річний Олексій Донський передав документи, які мав, до парламентського комітету боротьби з корупцією.

На додаток часопис наводить слова Донського, який вважає, що ґенпрокурор Геннадій Васильєв запровадив політику звільнення з роботи будь-кого, хто ставить під сумнів законність інструкцій, що надходять із верхівки українського керівництва.

У той-таки час "Індепендент" пише, що член антикорупційного комітету українського парламенту Григорій Омельченко каже, що величезні суми грошей перебувають у руках невеличкої зграї бандитів у найвищих ешелонах української держави.

Омельченко вважає, що у разі перемоги на президентських виборах опозиційного кандидата, всі ті представники української влади, включно з, можливо, самим президентом Кучмою, можуть постати перед слідством.

"Індепендент" підсумовує, що Омельченко заявив про здійснення певних застережних кроків щодо того, аби Олексій Донський не став одним із тих трупів, що з'являлися у справах про фінансові зловживання на вищих щаблях українського керівництва.

Донський вийшов на зв'язок із британським часописом по тому, як "Індепендент" оприлюднив низку матеріалів про допит свідків у справі Гонгадзе, які доводили стеження міліції за журналістом.

Українська служба Бі-Бі-Сі


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування